Dela detta inlägg

Hur gör jag mina hjul tubeless? Techcenter

21 Oktober 2016

Tubeless är ett allmänt spritt begrepp inom mountainbiking. Cyklister som använder en traditionell däck-slang-kombination börjar bli en minoritet. Inom landsvägscykling är tubeless dock ett relativt nytt begrepp, och även något många cyklister inte vågar börja använda. Vad är tubeless egentligen, och borde du också byta till det? Vad behöver du, och hur bygger man om ett däck till tubeless? Dessa är frågor som vi gärna vill svara på!

Vilka är fördelarna med tubeless?

Att köra tubeless på landsvägscykeln medför några fördelar: mer komfort och mer grepp eftersom du kan cykla med ett lägre däcktryck, latex fyllningen säkerställer att små hål fylls på direkt, och de allra nyaste tubeless fälgarna väger dessutom mindre.

Om du skulle få en punktering någon gång, kan du vid behov alltid montera en slang och cykla hem.

Hur gör jag mina hjul tubeless? Basbegreppen

Tubeless går bäst att jämföra med bildäck, eftersom det fungerar efter samma princip. Namnet tubeless kom från engelska och hänvisar till att det inte finns en slang (inner tube).

I stället för den traditionella slang-däck-metoden, använder den här typen sig endast av ett speciellt utvecklat däck. Slangen får alltså utelämnas! Tubeless däcket kräver dock ett specifikt utvecklad fälg, eftersom hela systemet måste vara lufttätt.

Fälgarna har en tydlig kant på insidan av fälgen där däcket kan fästas under. Vanliga tråddäck och vikbara däck använder ett jämförbart system, men kanten i denna fälg är oftast inte stark och bred nog för att kunna fästa ett tubeless däck.

Tubeless-vs-Tubeless-ready-e1472042046689kopie

För att komplettera systemet, finns det några andra saker som är viktiga: de rätta ventilerna, en lämplig pump för att kunna sätta däcket rätt på fälgen, och eventuellt tubeless-fälgband om dina hjul har öppna ekerhål. Till sist rekommenderar vi att tillsätta latex till däcken.

Vad behöver jag?

Kan dina hjul byggas om till tubeless? Det finns två olika varianter: tubeless-ready fälgen och tubeless fälgen. Såsom vi skrev, har vanliga fälgar oftast inte en kant på insidan av fälgen som är tillräckligt stor och stark.

Det finns vissa undantag, men allmänt sett rekommenderar vi att inte använda tubeless däck på icke-tubeless fälgar.

Det är nämligen svårt att säga om kopplingen mellan fälgen och däcket kommer att vara stark och stabil nog för att hålla under tung belastning, om systemet inte är avsett för detta.

Tillbaka till de andra två typer av fälgar. Skillnaden är nämligen fälgbädden: tubeless hjul har en jämn fälgbädd med en enkel öppning för ventilen. Dessa kräver inget fälgband, vilket sparar vikt!

Tubeless-ready hjul har oftast en öppen fälgbotten, med ekernipplar som syns tydligt på insidan. Dessa hål måste tätas med hjälp av tubeless-fälgband.

Det är viktigt att använda rätt sorts fälgband. Vanliga fälband är nämligen inte tillverkad för att göra fälgen lufttät och det kommer alltså inte fungera.

Schwalbe Tubeless Easy kit

Om du har lämpliga hjul, behöver du alltså några saker till: tubeless däck, ventiler, latex (såsom Schwalbe DocBlue), och eventuellt fälgband till tubeless-ready hjul.

En kompressor eller speciell pump med tryckkammare behövs också för att ge däcket det rätta trycket. Däckets tråd måste fästa sig väl, och det går nästan inte med en vanlig pump.

Att göra om hjulen till tubeless

Här nedan finns en kort översikt med alla steg man måste gå igenom för att göra hjulen redo att gå. Nedanstående filmklippet av Schwalbe visar processen:
https://youtu.be/J0LG7XESHQ4

Steg 1

Att börja på en ny kula funkar bäst, se därför till att fälgarna är rena och avfettade. Därefter kan du lägga däcket på fälgen precis såsom du också gör med ett vanligt däck. Eftersom hela systemet måste vara lufttätt, är monteringen ofta kärvare än med vikbara däck.

Toleransen är nämligen mindre, och däcket ligger tajtare kring fälgen. Om du har tubeless-ready fälgar med öppna ekerhål, se till att först fästa fälgtejpen! Tänk också på ventilhålet och se till att du fortfarande kan montera ventilen.

Steg 2

Efter att ha lagt däcket på fälgen, kan du smörja en liten mängd monteringsvätska på kanten av däcket där det kommer i kontakt med hjulet. Så kan däckvulsten sätta sig bättre i fälgen. Se också till att ventilen är på insidan av däckvulsten.

Steg 3

Pumpa sedan upp däcket för första gången. Du behöver en riktig stöt av luft, en kompressor eller golvpump med tryckkammare är essentiell. Däcket sätter sig fast på fälgen med en eller flera hörbara “knall”. Kolla positionen av däcket när det har det rätta trycket och se till att det ansluter jämnlikt överallt.

Steg 4

Låt luften gå ur däcket igen och ta bort ventilkärnan. Sedan lägger du till 30ml flytande latex per hjul, och montera ventilkärnan igen. Pumpa upp däcket igen på det rätta trycket. Rotera hjulen några gånger så att latexen sprider sig jämnlikt genom däcket. Redo!

Vad tycker du om den här bloggartikeln?

Dela detta inlägg

Bart van Es

Bart van Es

Relaterade inlägg

Hur ställer jag in den rätta sadelhöjden?

5 Januari 2018

Om du nyss skaffat ny cykel är det viktigt att ställa in rätta sadelhöjd på den ...