Dela detta inlägg

Fördelar och nackdelar med kolfiberhjul

29 Mars 2017

Det finns inget snyggare än ett par kolfiberhjul på din cykel. På grund av styvheten är de även en fröjd att cykla på. Men det finns även nackdelar med kolfiber. Hjul med en bromsyta i kolfiber är nästan aldrig så bra som de med en i aluminium, framför allt inte när det regnar. Dessutom är priset inte till kolfibrets fördel. Men är det kanske värt det ändå?

Tiden där proffs vann tävlingar för att de försetts med kolfiber är nu ett minne blott. Nuförtiden förses alla proffs med det bästa materialet på marknaden och i princip väljer nu de bästa kolfiberhjul.

Fördelar och nackdelar med kolfiberhjul

Kolfiberhjulen har blivit bättre med åren. Nackdelarna som de första kolfiberhjulen hade finns inte längre kvar och även bromsverkan har förbättrats avsevärt. Därutöver har hjulen blivit billigare att producera än tidigare och det är inte längre bara proffs som äger ett par.

Så - det har blivit hög tid för att lista för- och nackdelarna med dessa eftertraktade hjul. Härunder kommer en summering. Läs texten under för en noggrannare beskrivning över fördelar och nackdelar med kolfiberhjul.

Fördelar

  • Styvhet
  • Vikt
  • Aerodynamik
  • Utseende

Nackdelar

  • Bromsverkan
  • Står emot hetta dåligt (som uppstår av bromsarna)
  • Hållbarhet
  • Priset

Fördelar med kolfiberhjul

Styvhet

Kolfiberhjul är styvare än aluminiumhjul. I accelerationer och kurvor kommer styvheten väl till pass. I en spurt ger kolfiberhjul känslan av att varje tramptag driver dig rakt framåt.

För- och nackdelar med kolfiberhjul

I svängarna märks styvheten av genom att de styr precis dit du vill samt att du med kolfiberhjul lätt återfår moment.

Vikt

Kolfiber är ett väldigt lätt material. I praktiken ger detta att en fälgprofil som är 45mm hög har samma vikt som en aluminiumfälg som är 20mm hög.

Aerodynamik

Är kolfiber ett aerodynamiskare material än aluminium? Troligtvis inte. Dock finns det fler kolfiberhjul som har tillverkats med en design som är bättre i vindtunneln.

Fördelar och nackdelar med kolfiberhjul

Detta eftersom det går att tillverka hjul med högre fälg utan att göra hjulet avsevärt mycket tyngre. De höga fälgarna leder luftströmmarna bättre och ger därmed ett hjul med mindre luftmotstånd.

Utseende

Kolfiberhjul med en hög fälg ser helt enkelt väldigt vackert ut på en cykel, det kan vi lätt konstatera.

Fördelar och nackdelar med kolfiberhjul

Kanske en av de viktigaste egenskaperna med ett hjul helt i kolfiber. Ett par höga kolfiberfälgar får varje cykel att se smäckrare ut.

Nackdelar med kolfiberhjul

Bromsverkan

Trots att tillverkarna har jobbat mycket med att utveckla bromsprestandan för kolfiberfälgar bromsar de flesta kolfiberhjul inte lika bra som aluminiumhjul.

Fördelar och nackdelar med kolfiberhjul

Speciellt inte i regn. Detta betyder dock inte att kolfiberhjul för den sakens skull bromsar dåligt. Bromsverkan för de flesta kolfiberhjul är lika bra som för aluminiumhjul, det är främst i regnet som du märker av skillnaden mellan en bromsyta i kolfiber och en i aluminium.

Hållbarhet

Kolfiber är ett väldigt starkt material och kolfiberhjul håller därmed även väldigt länge. Men inget gott som inte för något ont med sig - den höga styvheten kommer nämligen till ett pris.

Om du kraschar ett aluminiumhjul kan du oftast räta upp en böjd fälg, men med ett kolfiberhjul är det bära eller brista som gäller. Det betyder att om fälgen förstörs är den oftast helt oreparerbar.

Står emot hetta dåligt (som uppstår av bromsarna)

Kolfiber består av flera fiber som limmas över varandra med hjälp av harts (eller resin på branchspråk). Detta hettas sedan upp för att kunna formas. Härmed bildas ett enormt starkt material.

För- och nackdelar med kolfiberhjul

Nackdelen är alltså att detta “lim” åter mjukas upp och förlorar sin styvhet under hetta. Det är därför somliga cyklister får problem med kolfiberhjul under långa utförslöpor.

Över en bestämd temperatur (generellt mellan 180 och 280 grader, beroende på fabrikat) blir hartset mjukt och gör bromsytan mindre styv. Det i kombination med det höga trycket från slangen gör att fälgen kan deformeras och kan leda till att slangen exploderar.

Bromsverkan och temperatur

Det behövs bromsas extremt frekvent och intensivt för att generera så höga temperaturer och det är inte direkt så att kolfiberhjul inte är avsedda för att användas i bergen.

Fördelar och nackdelar med kolfiberhjul

Huruvida kolfiberhjul ska användas för utförskörningar är alltså avhängigt på vem som sitter bakom bromsreglagen. Någon som har en tendens att bromsa mycket gör således bäst att i stället välja ett hjul med bromsyta i aluminium.

Någon som bromsar sparsamt i utförslöporna kan däremot dra nytta av den höga styvheten och de aerodynamiska egenskaperna som kolfiberhjulen har.

Pris

Kolfiberhjul kostar pengar. De flesta kolfiberhjul kostar runt 15 000 kronor eller mer. Därför måste vi nog erkänna att man oftast får mer för pengarna med ett aluminiumpar.

Vi slår gärna därför ett slag för våra Mantelhjul fullt i kolfiber som går under 10 000 kronor och är handbyggda av riktiga proffs.

Skivbromshjul

Det enorma kliv framåt som tagits i och med skivbromsarnas intåg i cykelvärlden eliminerar egentligen en av nackdelarna med kolfiberhjulen. Även kolfiberhjul för landsväg finns nämligen nu även i skivbromsutförande.

Fördelar och nackdelar med kolfiberhjul

En skivbroms är primärt utvecklat för bromsprestanda och det är inte en kolfiberfälg. Därför bromsar en skivbroms i alla fall bättre än en (kolfiber)bromsyta på fälgen.

Lägg därtill att den endast ger slitage på bromsskivan och bromsbeläggen vilket gör att man inte behöver byta ut hela hjulet. Det går helt enkelt inte att ignorera skivbromsarnas existens längre.

Sammanfattning

Kolfiberhjul har enorma fördelar över vanliga aluminiumhjul. De är styvare och responsivare och ger en direktare manöverering.

Dessutom möjliggör det lätta materialet för tillverkning av aerodynamiska hjul. Utöver detta ser hjulen fantastiska ut på cykeln!

page?image_id=571

Men kolfiberhjul har även sina nackdelar. Bromsverkan och risken för deformation av fälgen vid långa utförskörningar gör dem till mindre allround än aluminiumhjulen.

För cyklar med skivbroms försvinner dessa nackdelar och där finns det inget bättre än ett par kolfiber-clinchers!

Vad tycker du om den här bloggartikeln?

Dela detta inlägg

Martin Luijk

Martin Luijk

Älskar landsvägscykling och tävlingar. Cyklar för avkopplingen och njutningen, jag är dock inte rädd för utmaningar. Att tävla eller cykla 200 km är jag inte rädd för. Hos Mantel jobbar jag som en productmanager.

Relaterade inlägg

Cykelskor för friska, kalla och isiga vinterdagar på MTB och landsvägscykel [Köpguide]

13 December 2022

På vintern ställer du högre krav på dina cykelskor: nästan inget är mer irriterande än att cykla med kalla och våta ...

Cykeltrainers 2021-2022 – Vilken cykeltrainer passar mig? [Köpguide]

13 Oktober 2022

Ta en cykeltur med dina vänner medan du stannar hem? Eller tävla mot andra cyklister från ditt vardagsrum? Med en ...

Cykelbelysning köpguide 2022 - 2023 - Ljus för de mörka dagarna

27 September 2022

Cykelbelysning är kanske det enklaste och viktigaste sättet att cykla säkert ...