Dela

Bonx Grip – Alltid uppkoppling med dina vänner på racer eller MTB [Test]

En av de viktigaste sakerna när du cyklar i grupp är kommunikation. Framför allt när man växeldrar eller har ett MTB-äventyr i skogen, då är det smidigt att veta vad den andra tänker göra. Handsignaler är kanske ett sätt, att ropa till varandra funkar också men visste du att det faktiskt kan bli mycket effektivare än så, även på lite längre håll från varandra? Det enda du behöver är en smartphone och en Bonx Grip, en bluetooth-öronsnäcka, som gör att du alltid kan kommunicera med dina cykelkompisar.

För den som inte är cyklist känns det kanske överdrivet med en speciell öronsnäcka till cyklandet. Men den som har lite erfarenhet med kommunikation på cykeln kanske lättare kan föreställa sig att Bonx Grip kan vara något.

Bara lirka lite och Bonx Grip sitter som en smäck.
Bara lirka lite och Bonx Grip sitter som en smäck.

Principen bakom Bonx Grip är enkel. Det är en speciell öronsnäcka som via Bluetooth kopplar upp sig med din smartphone. Så länge din smartphone har uppkoppling mot 3G, 4G eller WiFi kan du prata med dina cykelkompis oavsett avstånd.

Första racerturen

För premiärturen valde vi en skön lunchrunda på racern. Vi installerade Bonx-appen på våra telefoner, synkade våra öronsnäckor och var redo.

Självklart finns de även i sexig rosa färg för riktiga män.
Självklart finns de även i sexig rosa färg för riktiga män.

Du kan själv välja om Bonx automagiskt ska känna av när du pratar eller om du vill använda Push-to-talk-funktionen. Vi var ett cykelsällskap på fyra pers och kunde kommunicera med handgester.

Eftersom Bonx inte var jättenödvändigt för denna tur glömde vi emellanåt bort att vi hade dem. Egentligen är det positivt – trots att den är betydligt större en vanlig öronsnäcka sitter den smidigt.

Bra ljudkvalitet

Det viktigaste för oss var såklart ljudkvaliteten. Kunde man förstå varandra bra, även med mycket fartvind? Svar ja.

Vid ett smalt körfält där vi tvingades cykla alla fyra bakom varandra, kunde den som var längst fram fortfarande prata bra med den längst bak. Och det var ganska praktiskt. Eftersom det råkade bli så att den längst fram inte hade någon navigering medans den längst bak hade det.

Utöver en svart och rosa variant kan du även välja en grön Bonx Grip.
Utöver en svart och rosa variant kan du även välja en grön Bonx Grip.

Att informera om rutten eller varna för en skarp sväng gick lätt och snabbt och var tydligt. Vi såg här absolut fördelarna med Bonx Grip. Man behövde minsann vänja sig lite och finjustera en del, men det var bara roligt att göra.

Vi noterade att vi behövde prata tydligt med varandra, och att ljudet som alltid med dessa apparater var lite burkigt. Förbindelsen var utmärkt under hela ritten. Dags att ge sig ut i lite mer utmanande terräng!

I skogen på MTB

Att Bonx Grip fungerade bra i människobyggden förvånade oss föga. Men, hur pålitlig är den när du är utan ett pålitligt nätverk? Det hade blivit dags kasta sig ut på skogsstigarna!

Framför allt på MTB märkte vi fördelarna med Bonx mobila kommunikation.
Framför allt på MTB märkte vi fördelarna med Bonx mobila kommunikation.

Våra Bonxar var redan inställda från landsvägsturen, så bluetooth-uppkopplingen gick på ett nafs att ordna. Dags att testa ljudet! Eftersom du inte alltid har möjlighet att trycka på hörsnäckan på MTB:n valde vi nu att koppla ur push-to-talk och välja röstaktivering istället.

Där behövde vi anpassa oss lite från användare till användare, eftersom den inte alltid aktiverades med en gång. Men efter ett par minuters fipplande med ljudkänsligheten var det prima. Dags att cykla på riktigt.

Bonx Grip är perfekt för skogen

Vi märkte direkt att Bonx Grip är perfekt för MTB. Inget mer ropande och tjutande, bara vanlig samtalsnivå behövdes för att varna varandra.

Kisspaus? Det kan du lätt meddela utan att väcka alla djur i skogen med ditt urskri.
Kisspaus? Det kan du lätt meddela utan att väcka alla djur i skogen med ditt urskri.

Du kan koncentrera dig mycket bättre på din cykling eftersom du inte behöver hålla reda på var de andra cyklisterna befinner sig. Kisspaus eller teknikproblem? Lugna puckar, bara meddela i lugn och sansad stämma. Och om du är först i gruppen behöver du inte vänta in resten vid ett vägskäl, utan bara lugnt berätta vilken väg du tog.

Öronsnäckan höll sig förvånansvärt bra på plats. Vi hade förväntat oss att detta skulle vara ett problem, men det var det verkligen inte. Och skulle den mot förmodan ramla ut så är det lugnt, den är vattentät och stryktålig. Dessutom stänger den inte av ljudet utifrån, så du hör fortfarande omgivningsljuden bra.

Alltid uppdaterad

Eftersom vi cyklade över gränsen mellan Holland och Tyskland förväntade vi oss att vi skulle stöta på någon form av problem. Men lyckligtvis var detta inte fallet.

Endast när ingen täckning fanns blev det tyst, men det talar även Bonx om för dig samt med vem kontakten är tillfälligt bruten.
Endast när ingen täckning fanns blev det tyst, men det talar även Bonx om för dig samt med vem kontakten är tillfälligt bruten.

Den enda nackdelen med att cykla i avlägsen skog är att internetuppkopplingen hos din telefon inte alltid är bra. Om uppkopplingen bryts, förlorar du således kontakten. Men det talar Bonxen tydligt om för dig.

Du meddelas i ditt öra om du för tillfället inte har någon uppkoppling. Och när internetuppkopplingen är tillbaka kopplar Bonx automatiskt upp sig igen. Så trots att detta hände några gånger under rutten var detta inget problem.

Batteritiden på Bonx och telefonen

Utöver kvaliteten på ljudet (bra) och stabiliteten av uppkopplingen (också bra) är givetvis även batteritiden viktig.

Och där har vi goda nyheter. Eftersom Bonx endast kopplar upp sig när du pratar eller håller in knappen så är batteritiden riktigt lång. Vi har cyklat i flera timmar och inte behövt ladda.

Bonx Grip väger nästan inget och sitter bra.
Bonx Grip väger nästan inget och sitter bra.

Efter totalt 6 timmar i sadeln stod batterierna runt 15-30 procent. Om man även betänker att vi spenderat de 6 timmarna med att just testa ut denna teknik så måste man anse att batteritiden är god.

Även telefonens batteri går naturligtvis åt snabbare eftersom du har bluetooth aktiverad. Sannolikt är den redan är aktiverad och då märks såklart ingen skillnad. Den som bekymrar sig över dataförbrukningen kan också andas ut. Det var inte frågan om mer än ett par MB per tur. Inget som kräver en uppgradering av ditt datapaket alltså.

För vad passar Bonx Grip?

Du kan prata med upp till 10 personer samtidigt med Bonx Grip. Det är för de allra flesta grupper mer än tillräckligt. Ser man till att Bonx Grip-bärarna är utspridda genom gruppen och att de vet rutterna så kan alla dra nytt av det.

Om du ofta cyklar med vänner i skogen är Bonx helt och hållet perfekt. Handsfree-läget ger en konstant uppkoppling som är riktigt pålitlig, även om du skulle råka kopplas upp mot ett utländskt nätverk med din smartphone.

Nackdelen är att du i avlägsna delar av skogen kan tappa uppkopplingen. Men det får du som bekant reda på audiellt.

Systemet är inte jättebilligt men för den som ofta cyklar i skogen, eller på väg, med sina vänner kan tveklöst dra nytta av det. Radar man upp fördelarna så är priset skäligt.

Vidare är Bonx Grip naturligtvis inte bara för cykling utan för alla aktiva utomhusidrotter. Tänk bara på möjligheterna med till exempel skidor, snowboard, vandring eller till exempel paintball eller soft air gun!

Dela
Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Du hittar mig cyklandes i princip varje dag. Jag jobbpendlar från Nijmegen till Mantels huvudkontor i Arnhem var dag, i ur och skur. Oftast på racer, men cykelcross om årstiden kräver. Det upphör givetvis inte på helgen, då tar jag racern eller mountainbiken för att få mina kilometer. Det roliga är att jag som bloggare (och copywriter SEO) kan testa diverse ny utrustning. Om du inte hittar mig utomhus på cykelnär det förmodligen för att jag sitter inne och svettas med Zwift. Och dessutom har jag förmånen att kalla det arbete!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts


Most viewed

6 Januari 2017 9636

Tubeless är ett allmänt spritt begrepp inom mountainbiking. Cyklister som använder en traditionell däck-slang-kombination börjar bli en minoritet. Inom landsvägscykling …