MTB Banden

Goede MTB banden kunnen het verschil maken in jouw avonturen in het bos. Afhankelijk van de ondergrond die je met je mountainbike trotseert heb je een band nodig die bijvoorbeeld beter met modder om kan gaan of een buitenband die geschikt is voor droge zanderige grond. En dan hebben we het nog niet eens over de keuze tussen Mountainbike buitenbanden als draadband, vouwband, tube, tubeless of tubeless ready. We hebben de verschillen tussen die types en ons advies voor welke MTB band geschikt is voor welk terrein handig voor je op een rijtje gezet in onze Koopgids MTB banden.
Lees meer
Categorieën
MTB Buitenbanden
MTB Binnenbanden
MTB Banden Combinaties
Tubeless MTB Banden
Tubeless Accessoires
Merken
Help mij kiezen
Best verkocht

MTB banden kopen? Tubeless, Binnenbanden, Buitenbanden!

Kan ik een tubeless band ook gebruiken met een binnenband?

Ja, je kunt tubeless MTB buitenbanden ook gebruiken met een binnenband. Ons advies is wel om dit te gebruiken als noodoplossing. Dit verhoogt de rolweerstand van de banden namelijk enorm. Daarnaast gaat het ook ten koste van andere rijeigenschappen zoals grip, comfort maar ook gewicht.

Wat is in de set MTB banden de voorband en wat is de achterband?

De voorband heeft over het algemeen een hoger en grover profiel dan de achterband, om maximale grip op het voorwiel te houden in bochten. Wanneer je voorband weg slipt, is corrigeren zeer moeilijk en dus wil je maximale grip. De achterband daarentegen is voorzien van lagere noppen om een goede rolweerstand te behouden en gemakkelijker op snelheid te blijven. Wanneer je achterband weg slipt is dit gemakkelijker te corrigeren. Dus achter monteer je meestal een band met een lager profiel dan voor.

Wat bedoelen jullie met de kwalificatie modder, is dit winter of zomer?

De kwalificatie modder is niet specifiek gebonden aan het seizoen maar vind je wel vaker in het naseizoen, herfst en winter. In de zomer zou het meer dan 2 dagen achter elkaar geregend moeten hebben op een druk bezochte route voor hetzelfde resultaat. Dus de echt diepe drek of modder waarbij je met banden die weinig profiel bevatten geen grip hebt. Ook al valt er met een lagere bandenspanning vaak nog wel wat grip te winnen.

Welke kleur is de skinwall / tanwall MTB band precies?

De banden met skinwall zijn lichtbruin van kleur en worden ook wel de classic look genoemd. Vittoria is een merk die gebruik maakt van een skinwall zijwang. Tanwall wordt momenteel door Maxxis gebruikt en is wat donkerder van kleur. Deze kleur zie je ook terug in Schwalbe MTB banden met een bruine zijwang en in sommige gravel banden van WTB zie je dit ook terug.

Wat is het verschil tussen verschillende protectielagen?

Om te beginnen bij Schwalbe heb je de DD (double defence) een protectielaag rond de volledige band die beschermd tegen insnijdingen van buitenaf door doorns of scherpe stenen. Daarnaast heb je de Schwalbe Snakeskin technologie die alleen de zijwangen beschermd tegen doorns, insnijdingen en scherpe stenen. Bij Maxxis zie je vergelijkbare technieken in de EXO protection die bestand is tegen insnijdingen en enorm slijtvast is en de EXO+ protection Beschermt de volledige band met een dubbele laag tegen insnijdingen met zeer goede slijtvaste eigenschappen. Bij Vittoria zijn de zijwangen van de band extra beschermd tegen lekrijden door insnijdingen. De technologieën van de verschillende merken die wij aanbieden, zijn verder in een uitgebreide uitleg te vinden onder technologie op de productpagina per band.

Is deze band een draad- of vouwband en wat is het verschil?

Het grootste verschil tussen vouwbanden en draadbanden is het uiterlijke kenmerk van een harde stalen hieldraad bij draadbanden. Vouwbanden worden opgevouwen, geleverd in een verpakking en zijn veel soepeler. Daarnaast hebben ze een lagere rolweerstand, meer grip en zijn lichter dan draadbanden; maar duurder in aankoop. Draadbanden zijn duurzamer en in sommige gevallen lekbestendiger en goedkoper in aankoop.

Lees meer op ons blog
MTB banden voor elk terrein – Welke mountainbike banden heb je nodig? [Koopgids]

MTB banden voor elk terrein – Welke mountainbike banden heb je nodig? [Koopgids]

Lees meer
MTB tubeless maken - Maak je eigen MTB tubeless in 30 minuten [How-To]

MTB tubeless maken - Maak je eigen MTB tubeless in 30 minuten [How-To]

Lees meer