Onderhoudsbeurten

Waarom is onderhoud aan je fiets belangrijk?

  • Slijtage blijft tot een minimum beperkt en je onderdelen blijven in goede conditie.
  • Zo blijft de garantie langer behouden.
  • Zie het als een auto: 1x per jaar een apk en met enige regelmaat een beurt.
  • Langer zonder problemen rond blijven rijden.

Waar kan ik het beste terecht?

  • Voor onderhoudsbeurten kun je altijd terecht bij een van onze vestigingen of natuurlijk je lokale fietsenmaker.
  • Voor sportfietsen raden wij aan om een dealer te bezoeken die zelf ook racefietsen en mountainbikes verkoopt.
  • Elektrische fietsen dienen ook een keer per jaar gecontroleerd te worden op software updates. In iedere elektrische fiets zit namelijk een boordcomputer en deze heeft ook wel eens updates nodig.
  • Het beste is om een dealer te zoeken die ook het fietsenmerk verkoopt dat je hebt gekocht bij ons. Deze heeft namelijk ervaring met het fietsenmerk, eventueel specialistisch gereedschap en ook de originele onderdelen op voorraad.

Eerste servicebeurt

De eerste servicebeurt dien je uit te laten voeren ongeveer na 500 km en binnen 6 maanden na aankoop. Veel voorkomend is dat de versnellingskabels iets rekken waardoor het allemaal net iets minder schakelt, of dat de spaken iets losser gaan zitten waardoor het wiel spanning verliest. Ook is het goed om dan nog even alle schroeven en bouten na te lopen, zodat deze nog goed vastzitten. Eventuele versnellingen en remmen kunnen dan nog bijgesteld worden voor optimale prestatie.

Jaarlijks onderhoud

Na de eerste service beurt is jaarlijks onderhoud ook absoluut een must om lang plezier te hebben van je fiets. Je fiets wordt namelijk door weer en wind gebruikt en daardoor ontstaat slijtage. Tijdig onderhoud kan zorgen dat deze slijtage tot een minimum wordt beperkt en je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Techcenter

Op onze blog in het Techcenter verzamelen wij handleidingen om zelf onderhoud te verrichten aan je fiets. Ook de website van Parktool biedt een uitgebreid naslagwerk met foto's en video's voor allerlei reparaties. Natuurlijk kun je ook altijd contact opnemen met onze klantenservice. Zij kunnen je op weghelpen en de juiste filmpjes en handleidingen aanbevelen.

Mountainbike

Een mountainbike wordt flink gebruikt in het bos. Modder, zand en nattigheid. Iedere keer hard aanzetten, mooie afdalingen, flinke putten en kuilen, het zorgt allemaal voor extra slijtage van je mooie fiets. Dit maakt het bij een mountainbike extra belangrijk om onderhoud te laten uitvoeren.

Wat kun je in de regel zelf doen om ervoor te zorgen dat je fiets in topconditie blijft?

  1. Spuit je fiets niet af met een hogedrukreiniger, maar was de fiets met een sopje. Door de druk van de hogedrukreiniger spuit je namelijk ook het vet uit de draaiende delen.
  2. Maak de ketting regelmatig schoon met een droge doek, zodat deze weer mooi schoon is. Smeer minimaal om de twee ritten je ketting met kettingolie. WD40 is niet voldoende weerbestendig om je ketting te smeren. De cassette hoeft niet gesmeerd te worden, alleen de ketting.
  3. Controleer je schijfrem- en/of v-brake blokken regelmatig. Maakt het een schurend geluid, ga dan langs de dichtstbijzijnde fietsenspecialist om de remblokken te laten vervangen. Of doe het natuurlijk zelf met behulp van de vele Youtube filmpjes.
  4. Controleer regelmatig de bandenspanning. De maximale bandenspanning vind je op de zijkant van de band. In de regel wordt een mountainbike band tussen de 2 en 2,5 bar opgepompt.
  5. Loop ook regelmatig bouten en moeren na. Door het vele trillen is het namelijk niet vreemd dat er af en toe wat los gaat zitten. Simpel vastdraaien is dan voldoende.
  6. Indien je pedalen, een zadelpen of stuurpen opnieuw wilt monteren, gebruik dan montagepasta of vet om ervoor te zorgen dat je deze later ook weer los krijgt.

Racefiets

Of je nu een mooi-weer-fietser bent of iemand die in alle weertypen op pad gaat, iedere racefiets heeft onderhoud nodig.

Wat kun je in de regel zelf om ervoor te zorgen dat je fiets in topconditie blijft?

  1. Spuit je fiets niet af met een hogedrukreiniger, maar was de fiets met een sopje. Door de druk van de hogedrukreiniger spuit je namelijk ook het vet uit de draaiende delen.
  2. Maak de ketting regelmatig schoon met een droge doek, zodat deze weer mooi schoon is. Smeer minimaal om de twee ritten je ketting met kettingolie. WD40 is niet voldoende weerbestendig om je ketting te smeren. De cassette hoeft niet gesmeerd te worden, alleen de ketting.
  3. Controleer je remblokken regelmatig. Zie je de slijtage streepjes niet meer of zijn ze ongelijkmatig afgesleten, ga dan langs de dichtstbijzijnde fietsenspecialist om de remblokken te laten vervangen. Je kunt ze natuurlijk ook zelf vervangen met behulp van de vele YouTube filmpjes.
  4. Controleer regelmatig de bandenspanning. De maximale bandenspanning vind je op de zijkant van de band. In de regel wordt een race band tussen de 7 en 8,5 bar opgepompt.
  5. Loop regelmatig bouten en moeren na. Door het vele trillen is het niet vreemd dat er af en toe wat los gaat zitten. Simpel vastdraaien is dan voldoende. Vast is vast, dus niet té vast draaien.
  6. Indien je pedalen, een zadelpen of stuurpen opnieuw wilt monteren, gebruik dan montagepasta of vet om ervoor te zorgen dat je deze later ook weer los krijgt.

Elektrische fiets

De elektrische fiets is een mooi groen product dat je snel op bestemming brengt en je lekker helpt bij de zwaardere stukken, maar welke zeker een gebruiksaanwijzing heeft.

  1. Breng de fiets minimaal een keer per jaar naar een merkdealer om te laten controleren op software updates.
  2. Controleer de bandenspanning regelmatig. Verlaagde bandenspanning heeft namelijk tot gevolg dat de actieradius van je fiets minder groot wordt.
  3. Kou heeft een negatieve invloed op de accu. Indien de temperatuur onder de 10 graden wordt de actieradius ook aanmerkelijk lager. In de regel is dit 10 tot 15 procent. Dit geldt ook voor de laadtijd. Hoe lager de omgevingstemperatuur, de te langer de laadtijd. Laad indien mogelijk de batterij op bij kamertemperatuur.
  4. Controleer de remmen regelmatig. Een elektrische fiets rijdt nu eenmaal harder en het is dus van belang dat je op tijd stil kan staan.
  5. Geeft je display foutmeldingen? Neem dan contact op met een lokale fietsenmaker.

Stadsfiets

Een stadsfiets zegt het eigenlijk al, die wordt gebruikt in de stad en dus vaak voor woon en werkverkeer. En dan ga je natuurlijk niet altijd even zuinig om met je fiets, maar je gaat er wel vanuit dat hij je iedere dag op plaats van bestemming brengt.

Wat kun je zelf doen om ervoor te zorgen dat je fiets in topconditie blijft?

  1. Zorg dat je banden goed op spanning blijven. Door het vele buiten staan daalt de bandendruk relatief snel. Dus controleer dit regelmatig.
  2. Controleer ook regelmatig of je nog goed kunt remmen.
  3. Heb je een open kettingkast? Smeer dan met enige regelmaat je ketting met kettingolie, om ervoor te zorgen dat alles gesmeerd blijft lopen.
  4. Schakelt de fiets niet lekker of ratelt er iets in de kettingkast? Ga dan naar een fietsenmaker om het probleem te laten beoordelen. Het zou zonde zijn als er hierdoor iets stuk gaat.
Heeft dit je geholpen?