Fietsverlichting

Met goede fietsverlichting fiets je een heel stuk veiliger rond. Allereerst kun je zelf meer zien van je omgeving. Maar nog belangrijker is misschien dat andere weggebruikers jou ook zien. Afhankelijk van waar je fietst kun je kiezen uit verschillende soorten fietsverlichting. Een koplamp of achterlicht voor de stadsfiets hoeft natuurlijk niet zo fel te zijn als voor een racefietser die in de nacht op stap gaat. Naast fietsverlichting voor in het donker zie je ook steeds meer dagrijverlichting voor fietsers. Hiermee ben je, als snelle racefietser of mountainbiker, ook overdag extra zichtbaar. Lees in onze koopgids fietsverlichting alles over de verschillende soorten fietsverlichting.

Lees meer
Categorieën
Verlichtingssets
Koplampen
Achterlichten
Racefiets Verlichting
MTB Verlichting
E-Bike Verlichting
Verlichting Stadsfiets
Verlichtingsaccessoires
Merken
Best verkocht

Fietsverlichting kopen? Ruim aanbod fietslampjes!

Fietsverlichting is een van de belangrijkste onderdelen van je fiets. Dit klinkt misschien raar, want je kunt je fiets gewoon gebruiken zonder fietsverlichting. Voor je eigen veiligheid mag goede fietsverlichting op jouw stadsfiets, e-bike, racefiets of mountainbike niet ontbreken. Een goede fietslamp zorgt er niet alleen voor dat je zelf de weg beter kunt zien, het is misschien nog wel belangrijker dat je medeweggebruikers jou goed kunnen zien. Zo voorkom je ongelukken!

Welke fietsverlichting hebben jullie allemaal?

Het is belangrijk om te gaan fietsen met goede fietsverlichting. Waarom fietsverlichting? Om goed gezien te worden door automobilisten en andere fietsers, is het belangrijk om je fiets van voor en achter goed te verlichten. Op deze manier ben je van vooraf en van achter altijd goed zichtbaar. Om van de voorkant goed zichtbaar te zijn, bieden wij een groot assortiment aan koplampen. We hebben ook veel achterlichten in ons aanbod. Met een goed achterlicht en een goede koplamp fiets je er toch een stuk veiliger bij. Daarnaast kun je bij ons uiteraard ook terecht voor een verlichtingsset, waarmee je in één keer slaagt.

Voor welke fietsen hebben jullie geschikte fietsverlichting?

Bij Mantel slaagt iedere fietser! Dat zie je wel terug in ons ruime assortiment aan fiets koplampen en achterlichten. Wij vinden het belangrijk dat iedere fietser veilig de weg op gaat, daarom vind je bij ons voor iedere fiets geschikte verlichting. Bij ons kun je terecht voor: Op deze pagina’s kun je vervolgens makkelijk navigeren naar de koplampen en achterlichten voor de desbetreffende fiets.

Wanneer moet ik mijn fietsverlichting aan?

Er zijn nogal wat wettelijke eisen als het aankomt op fietsverlichting. Als je hier niet aan voldoet, dan riskeer je een boete. Logisch ook, want zonder goede fietsverlichting ben je een gevaar voor jezelf en voor anderen. Het komt er grofweg op neer dat je je fietsverlichting aan moet hebben tussen zonsondergang en zonsopgang. Je mag alleen niet andere weggebruikers tot last zijn met jouw fietslampen. De officiële regels zijn onder andere:
  • Tussen zonsondergang en zonsopgang moet je fietslampjes aan hebben op je fiets.
  • Bij mist of bij andere situaties waarop je slecht zicht hebt, zijn fietslampjes ook verlicht.
  • Je achterlicht moet rood zijn en je voorlicht moet wit of geel van kleur zijn.
  • Je fietslampjes moeten goed zichtbaar zijn, dus niet achter een fietsmand of fietstas.
  • Je mag maximaal 1 voorlamp en 1 achterlamp hebben.
  • Fietsverlichting mag niet knipperen.
Er zijn nog meer regels, wil je deze inzien? Lees dan onze blog over fietsverlichting.

Zijn de regels omtrent fietsverlichting in Duitsland hetzelfde als in Nederland?

Als je in Duitsland op fietsvakantie gaat, dan is het verstandig om de fietsverlichting regels in Duitsland te kennen. Deze zijn namelijk wat strenger dan in Nederland. Bij onze oosterburen moeten je fietslampen voorzien zijn van een StVZO-keurmerk. Het belangrijkste kenmerk van deze fietslampen is dat de lichtbundel aan de bovenkant is afgevlakt. Daarmee voorkom je dat je een tegenligger verblindt. Dit is vooral prettig voor forenzen – en hun tegenliggers – die op drukke fietsroutes rijden. Maar fietsverlichting met StVZO-keurmerk is daarmee een stuk minder geschikt voor off-road gebruik. Want juist daar wil je een brede én hogere lichtbundel om alles goed te kunnen zien.

Wat betekent het aantal lumen bij mijn fietsverlichting?

Het aantal lumen wat je vaak bij fietsverlichting ziet staan, is een getal dat de lichtsterkte van jouw koplamp aanduidt. Dit getal zegt alles over de kracht van een fietslamp. Het aantal lumen kun je onderverdelen in verschillende categorieën, namelijk fietsverlichting om:

Hoe lang gaat mijn fietsverlichting mee?

Hoe lang je fietslampjes meegaan heeft te maken met de stroombron die je gebruikt om ze te kunnen gebruiken. Zo heb je koplampen en achterlichten op batterijen. Daarnaast heb je ook fietslampjes en achterlampjes met een accu, die je makkelijk kunt opladen. Hoe lang je fietslampjes meegaan is hier dus volledig afhankelijk van. Gemiddeld gaan fietslampjes op batterijen tussen de 50 en 100 uur mee. Fietsverlichting op een accu gaan gemiddeld minder lang mee, maar deze kun je wel makkelijk weer opladen. Zonder dat je nieuwe batterijen aan hoeft te schaffen. Bedenk dus voor jezelf goed hoe lang je je fietslampjes nodig hebt en hoe vaak je ze zou op willen laden. Belangrijke tip: zet je lampjes altijd uit als je niet meer fietst. Dit wordt nog wel eens vergeten!

Waarom zou ik gebruik maken van dagrijverlichting?

Dagrijverlichting wordt steeds populairder. Dit soort verlichting komt goed van pas wanneer het fietspad zich op de rijbaan bevindt, zonder een afscheiding. In zo’n geval is het zeer handig om goed verlichting te hebben. Dagrijverlichting is zeer fel en knippert onregelmatig, waardoor je extra goed zichtbaar bent voor achteropkomende automobilisten.

Wat is de beste fietsverlichting?

Bij Mantel weet je zeker dat je goede fietsverlichting koopt. Alle merken die wij aanbieden voldoen aan de veiligheidseisen en zorgen ervoor dat jij veilig op pad kunt. Het is dus maar net hoeveel geld je eraan uit wilt geven:

Lees meer op ons blog
Fietsverlichting koopgids 2022-2023 – Veilig verlicht de weg op en het bos door!

Fietsverlichting koopgids 2022-2023 – Veilig verlicht de weg op en het bos door!

Lees meer