Wielertochten in Nederland die je in 2019 gereden moet hebben [Bucketlist]

Deel dit bericht

Met de goede voornemens zijn er veel wielrenners die dit jaar nu echt die ene tocht gaan fietsen. En uitdagende wielertochten om uit te kiezen zijn er genoeg. Van een dag lang het Friese platteland doorkruisen tot en met echte kuitenbijters in Zuid-Limburg. Heb jij ook besloten dit jaar een mooie uitdaging aan te gaan? Om je te inspireren hebben we een aantal Nederlandse toertochten die niet mogen ontbreken op je bucketlist voor je op een rij gezet.

Dit lijstje met wielertochten is natuurlijk maar een greep uit wat er allemaal te fietsen is in Nederland en bij onze buren. Voor een overzicht met alle wielertochten kun je een kijkje nemen op de kalender van de NTFU.

Joop Zoetemelk Classic

De Joop Zoetemelk Classic kun je echt een voorjaarsklassieker noemen. Dit jaar mag je al op 23 maart aan de start verschijnen. En die start wordt, hoe kan het ook anders, gegeven door Joop Zoetemelk zelf.

Wielertochten - Wie wil nu niet op start geschoten worden door Joop Zoetemelk?
Wie wil nu niet op start geschoten worden door Joop Zoetemelk?

Je kunt kiezen uit verschillende uitdagende afstanden. Veel hoogtemeters zul je niet maken, maar zo vroeg in het voorjaar kan het weer aardig parten spelen. Kan het weer jou niet deren? Dan is de Joop Zoetemelk Classic een goede eerste toertocht van het seizoen.

Ronde van Arnhem

Een beetje chauvinistisch mogen we wel zijn toch? Daarom staat onze eigen Ronde van Arnhem op 14 april ook op dit lijstje.

Tijdens de Ronde van Arnhem is het flink afzien in de heuvels van de Veluwe.
Tijdens de Ronde van Arnhem is het flink afzien in de heuvels van de Veluwe.

De start is dit jaar op Papendal. Ideaal, want veel meer parkeerruimte en ook ben je dan meteen waar je wilt fietsen, midden op de Veluwe. Je kunt kiezen tussen afstanden van 85, 120 en 150 kilometer.

Team Jumbo-Visma Freedom Ride

Tijdens de Freedom Ride op zondag 5 mei rijd je samen, met onder andere leden van het Team Jumbo-Visma wielerteam, langs historische plekken van de 2e wereldoorlog. Niet alleen het samen fietsen staat centraal, maar ook het besef dat we in Nederland de vrijheid hebben om zo onbezorgd te kunnen fietsen.

Robert Gesink is er waarschijnlijk wel bij bij de Freedom Ride, maar hij zal je er niet afrijden...
Robert Gesink is er waarschijnlijk wel bij bij de Freedom Ride, maar hij zal je er niet afrijden…

Dit is de enige toertocht met een pelotonvariant in deze lijst. Dat betekent dat je dus als een grote groep fietst in een gestaag tempo (27 km/h). Fiets je liever je eigen tempo, dan kan dat ook in de vrije toertocht van 85 kilometer.

Ronde van Nijmegen

Wie altijd al eens de heuvels rondom Nijmegen en Groesbeek wil trotseren kan goed terecht bij de Ronde van Nijmegen. Afhankelijk van de afstand die je kiest duik je ook nog een flink stuk Duitsland in om daar de nodige hoogtemeters mee te pakken.

Tijdens de Ronde van Nijmegen is er een echte klimtijdrit op de Oude Holleweg, een van de steilste en zwaarste klimmen in Nederland.
Tijdens de Ronde van Nijmegen is er een echte klimtijdrit op de Oude Holleweg, een van de steilste en zwaarste klimmen in Nederland.

De Ronde van Nijmegen is trouwens ook leuk voor de partner (m/v) en kinderen. Naast een speciale dikke bandenrace is er op 12 mei namelijk ook een uitgebreide finishmarkt. Daar kun je niet alleen na het fietsen perfect uithijgen, maar kunnen je dierbaren je in sfeer opwachten.

KlimClassic

De KlimClassic start en finisht misschien wel in Maastricht, maar je duikt op 30 mei (Hemelvaartsdag) al heel snel de Ardennen in. En die staan garant voor heel veel hoogtemeters.

Tijdens de KlimClassic doe je veel iconische heuvels aan in Zuid-Limburg.
Tijdens de KlimClassic doe je veel iconische heuvels aan in Zuid-Limburg.

De Klimclassic maakt zijn naam qua hoogtemeters dus ruimschoots waar en is een van de populairste tochten in het voorjaar. En geen zorgen als je onderweg in de Ardennen ergens strandt, dan word je gewoon opgehaald!

Fietselfstedentocht

De Fiets Elfstedentocht is er een voor de kilometervreters. Maar, net als voor de Elfstedentocht voor schaatsers, geldt wel dat er geloot moet worden voor een startplek. En die loting is in december al geweest.

Fietsen in Friesland betekent fietsen in de polder. Nu maar hopen dat de wind gunstig staat.
Fietsen in Friesland betekent fietsen in de polder. Nu maar hopen dat de wind gunstig staat.

Als je in bent geloot kun je op 10 juni in Friesland in een dag de hele provincie doorfietsen in een tocht van 235 kilometer. Vergeten in te schrijven of uitgeloot? Houd dan de site van de Fiets Elfstedentocht in de gaten zodat je misschien volgend jaar een van de gelukkigen bent.

Hago Limburgs Mooiste

Bij Limburgs Mooiste kun je op 15 juni met een gerust hart ook het hele gezin meenemen. Sterker nog, je kunt er zelfs voor kiezen op de speciale camping te gaan staan zodat het hele weekend in het teken staat van fietsen.

Of je nu voor de kleinste afstand kiest of voor de allerlangste; klimmen is gegarandeerd. De kleinste afstand van 70 kilometer is voor de meest recreanten al prima te doen met ongeveer 700 hoogtemeters. De grootste afstand van 225 kilometer is met bijna 4000 hoogtemeters echt iets voor de klimgeiten.

Jan Janssen Classic

De Jan Janssen Classic is voor iedere wielrenner de moeite waard. Ongeacht de afstand die je kiest word je getrakteerd op het mooie landschap rondom Wageningen.

Vanuit Wageningen het fietswalhalla van de Posbank op.
Vanuit Wageningen het fietswalhalla van de Posbank op.

Bij de langere routes doe je de Posbank aan. Je kunt op 22 juni kiezen tussen afstanden variërend van 70 tot 200 kilometer.

De Ronde van 12 provinciën – in 1, 2 of 3 dagen

Wie echt een uitdaging zoekt en graag de kilometers aan elkaar rijgt kan 4, 5 en 6 7 juli alle 12 onze provinciën in een tot drie dagen fietsen. De Ronde van 12 provinciën is daarmee de langste wielertocht van Nederland. Je kunt er zelf voor kiezen of je ze allemaal in een dag fietst of dat je er twee of drie dagen voor uittrekt. Ik heb hem vorig jaar met een collega zelf in een dag gefietst, en het is een echte aanrader voor als je een unieke uitdaging zoekt.

Fietscomputer aan en gaan, 431 kilometer lang...
Fietscomputer aan en gaan, 431 kilometer lang…

Kies je voor een dagtocht dan mag je 431 kilometer fietsen op zaterdag 7 juli. Starten kan al om een seconde na middernacht. De tweedaagse start op vrijdag de zesde en dan mag je twee etappes van 217 kilometer fietsen. De driedaagse start op de 5e en heeft 3 etappes van 145 kilometer.

Wielertochten genoeg!

Je ziet, keuze genoeg voor de fanatieke en minder fanatieke wielrenners. Mist er volgens jou een wielertocht op ons lijstje? Zet hem dan gerust bij de reacties erbij. En of je nu een bucketlist tocht op jouw lijstje zet voor dit jaar of niet, we wensen je veel veilige en plezierige fietskilometers toe in 2018.

Een overzicht met alle wielertochten (en MTB-tochten) vind je op de NTFU toertochten kalender.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van Nijmegen naar het Mantel hoofdkantoor in Arnhem en terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude racefiets. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets of mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken. Het leuke is dat ik dan als content creator regelmatig met de nieuwste gadgets in de weer ben voor een review. Ideaal toch? En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift. En dan mag ik het allemaal nog werk noemen ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 fietsers over “Wielertochten in Nederland die je in 2019 gereden moet hebben [Bucketlist]”

  1. Hoi Rob,

   Zeker een tocht wat op het lijstje kan toevoegen, let wel op de juiste banden keuze. Ook daar kunnen we je in adviseren met onze ervaren gravelrijders.

   Groet,
   Gijs

 1. De Friese 11 merentocht zou je kunnen opnemen in jullie lijst in plaats van de 11 stedentocht. Deze kun je op de dag van aanvang nog inschrijven.

Gerelateerde berichten


Meest gelezen

6 November 2013 37211

De doorbraak van de ‘single ring’ binnen het mountainbiken lijkt definitief. Wat is een single ring setup? De traditionele mountainbike …

31 Maart 2014 34088

Gisteren verschenen opeens details van Shimano’s nieuwste groepset online, Shimano 105 5800. De nieuwe 105 groepset zat er al een …