Deel dit bericht

Wielertochten in Nederland die je in 2020 gereden moet hebben [Bucketlist]

Met de goede voornemens zijn er veel wielrenners die dit jaar nu echt die ene tocht gaan fietsen. En uitdagende wielertochten om uit te kiezen zijn er genoeg. Van een dag lang het Friese platteland doorkruisen tot en met echte kuitenbijters in Zuid-Limburg. Heb jij ook besloten dit jaar een mooie uitdaging aan te gaan? Om je te inspireren hebben we een aantal Nederlandse toertochten die niet mogen ontbreken op je bucketlist voor je op een rij gezet.

Dit lijstje met wielertochten is natuurlijk maar een greep uit alle fietstochten van Nederland. En ook bij onze buren kun je je voor genoeg toertochten opgeven. Voor een overzicht met alle wielertochten kun je een kijkje nemen op de kalender van de NTFU.

Joop Zoetemelk Classic

De Joop Zoetemelk Classic kun je echt een voorjaarsklassieker noemen. Dit jaar mag je al op zaterdag 21 maart aan de start verschijnen. En die start wordt, hoe kan het ook anders, gegeven door Joop Zoetemelk zelf.

Wielertochten - Wie wil nu niet op start geschoten worden door Joop Zoetemelk?
Wie kan er beter het officiële startschot geven dan Joop Zoetemelk zelf?

Je kunt kiezen uit verschillende uitdagende afstanden, namelijk 150, 100, 75 en 50 km. Veel hoogtemeters zul je niet maken, maar zo vroeg in het voorjaar kan het weer aardig parten spelen. Kan het weer jou niet deren? Dan is de Joop Zoetemelk Classic een goede eerste toertocht van het seizoen. Je kunt je inschrijven tot en met 15 maart.

Ronde van Arnhem

Een beetje chauvinistisch mogen we wel zijn toch? Daarom staat onze eigen Ronde van Arnhem op zondag 3 mei ook op dit lijstje. Dit jaar vindt alweer de achtste editie plaats. Je kunt je inschrijven tot en met 22 april.

Tijdens de Ronde van Arnhem is het flink afzien in de heuvels van de Veluwe.
Tijdens de Ronde van Arnhem is het flink afzien in de heuvels van de Veluwe.

Net zoals vorig jaar is de start en finish op Topsportcentrum Papendal. Je kunt kiezen tussen afstanden van 90, 125 en 158 kilometer. Ben je bang dat je de Formule 1-race op Zandvoort mist? Geen zorgen! De start is om 15.00, dus je kunt nog op tijd thuis zijn om de wedstrijd te bekijken. Ook is er een groot scherm aanwezig op het finishterrein.

Daarnaast heb je toegang tot Framed Festival, waar je je onder andere kunt vermaken met muziek, cultuur en kunt genieten van een hapje en een drankje. Ook aan de kinderen is gedacht. Zij kunnen zich helemaal uitleven op onder andere een springkussen, stormbaan of ze kunnen een potje bubblevoetbal spelen.

Team Jumbo-Visma Freedom Ride

Tijdens de Freedom Ride op dinsdag 5 mei rijd je samen, met onder andere leden van het Team Jumbo-Visma wielerteam, langs historische plekken van de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen het samen fietsen staat centraal, maar ook het besef dat we in Nederland de vrijheid hebben om zo onbezorgd te kunnen fietsen.

toertocht
Het Jumbo-Visma Freedom Ride wielershirt is bij de prijs van de toertocht inbegrepen.

Dit is de enige toertocht met een pelotonvariant in deze lijst. Dat betekent dat je dus als een grote groep fietst in een gestaag tempo (27 km/h). Fiets je liever je eigen tempo? Dat kan ook in de vrije toertocht van 85 kilometer.

KlimClassic

De KlimClassic start en finisht misschien wel in Maastricht, maar je duikt op 21 mei (Hemelvaartsdag) al heel snel de Ardennen in. En die staan garant voor heel veel hoogtemeters. Je kunt kiezen tussen 110 of 170 km.

Tijdens de KlimClassic doe je veel iconische heuvels aan in Zuid-Limburg.
Tijdens de KlimClassic doe je veel iconische heuvels aan in Zuid-Limburg.

De Klimclassic maakt zijn naam qua hoogtemeters dus ruimschoots waar en is een van de populairste tochten in het voorjaar. En geen zorgen als je onderweg in de Ardennen ergens strandt, dan word je gewoon opgehaald!

Fietselfstedentocht

De Fiets Elfstedentocht is er een voor de kilometervreters. Maar, net als voor de Elfstedentocht voor schaatsers, geldt wel dat er geloot moet worden voor een startplek. En die loting is in december helaas al geweest.

Ongeveer 15.000 fietsers verschijnen op pinkstermaandag aan de start van de Fiets Elfstedentocht.

Als je in bent geloot kun je op 1 juni in Friesland in een dag de hele provincie doorfietsen in een tocht van 235 kilometer. Vergeten in te schrijven of uitgeloot? Houd dan de site van de Fietselfstedentocht in de gaten zodat je misschien volgend jaar een van de gelukkigen bent.

De Elfmerentocht

Heb je geen startplek voor de Elfstedentocht en wil je toch graag van Friesland genieten? Schrijf je dan in voor de 53e Elfmerentocht op 16 mei. Je kunt je inschrijven tot 14 mei 2020.

Deze toertocht kent een prachtige route langs de Friese meren. Naast de 50, 100 en 150 kilometer is er dit jaar ook een 25km voor kinderen en families. Ook mogen alle fietsers aan deze toertocht meedoen, dus ook steppers en fietsers die gebruikmaken van trapondersteuning.

Fietsen in Friesland betekent fietsen in de polder. Nu maar hopen dat de wind gunstig staat.
Fietsen in Friesland betekent fietsen in de polder. Nu maar hopen dat de wind gunstig staat.

Hago Limburgs Mooiste

Bij Limburgs Mooiste kun je op 6 juni met een gerust hart ook het hele gezin meenemen. Sterker nog, je kunt er zelfs voor kiezen op de speciale camping te gaan staan zodat het hele weekend in het teken staat van fietsen.

Limburgs Mooiste wielertocht
Geniet tijdens Limburgs Mooiste van het uitdagende en prachtige Limburgse land.

Of je nu voor de kleinste afstand kiest of voor de allerlangste; klimmen is gegarandeerd. De kleinste afstand van 70 kilometer is voor de meest recreanten al prima te doen met ongeveer 800 hoogtemeters. De grootste afstand van 220 kilometer is er met bijna 2100 hoogtemeters voor de best getrainde deelnemers.

Jan Janssen Classic

De Jan Janssen Classic is voor iedere wielrenner de moeite waard. Ongeacht de afstand die je kiest word je getrakteerd op het mooie landschap rondom Wageningen.

Vanuit Wageningen het fietswalhalla van de Posbank op.
Vanuit Wageningen het fietswalhalla van de Posbank op.

Bij de langere routes doe je de Posbank aan. Je kunt op 20 juni kiezen tussen afstanden variërend van 70 tot 200 kilometer.

Ronde van Nijmegen

Wie altijd al eens de heuvels rondom Nijmegen en Groesbeek wil trotseren kan goed terecht bij de Ronde van Nijmegen op zondag 21 juni. Afhankelijk van de afstand (70, 120 of 160 km) die je kiest duik je ook nog een flink stuk Duitsland in om daar de nodige hoogtemeters mee te pakken.

Tijdens de Ronde van Nijmegen is er een echte klimtijdrit op de Oude Holleweg, een van de steilste en zwaarste klimmen in Nederland.
Tijdens de Ronde van Nijmegen is er een echte klimtijdrit op de Oude Holleweg, een van de steilste en zwaarste klimmen in Nederland.

Dit jaar is het thema van de Ronde van Nijmegen Frankrijk en de Tour de France. Ook is er het Franse finish festival La Fête du Vélo waar je kunt nagenieten van je prestatie met muziek, een hapje en een drankje.

De Ronde van 12 provinciën – in 1, 2 of 3 dagen

Wie echt een uitdaging zoekt en graag de kilometers aan elkaar rijgt kan 9, 10 en 11 juli alle 12 onze provinciën in een tot drie dagen fietsen. De Ronde van 12 provinciën is daarmee de langste wielertocht van Nederland. Je kunt er zelf voor kiezen of je ze allemaal in een dag fietst of dat je er twee of drie dagen voor uittrekt.

Fietscomputer aan en gaan, 431 kilometer lang...
Fietscomputer aan en gaan, 431 kilometer lang…

Kies je voor een dagtocht dan mag je 431 kilometer fietsen op zaterdag 11 juli. Starten kan al om een seconde na middernacht. De tweedaagse start op vrijdag de tiende. Die dag fiets je een etappe van 232 km en de volgende dag een van 219 km. De driedaagse start op de 9e en heeft 3 etappes van 145 kilometer.

Wielertochten genoeg!

Er is dus keuze genoeg voor de fanatieke en minder fanatieke wielrenners. Mist er volgens jou een wielertocht op ons lijstje? Zet hem dan gerust in de reacties. En of je nu een bucketlist-tocht op jouw lijstje zet voor dit jaar of niet, we wensen je veel veilige en plezierige fietskilometers toe in 2020!

Een overzicht met alle wielertochten (en MTB-tochten) vind je op de NTFU toertochten kalender.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen