Deel dit bericht

Welke mountainbike banden moet ik hebben?

Met de naderende winter zijn er veel mensen die minder op de weg gaan fietsen en meer met de mountainbike op pad zullen gaan. Door wisselende weersomstandigheden kan het echter voor komen dat bepaalde banden niet genoeg grip bieden op verschillende type ondergrond.

In deze handleiding ga ik proberen handvatten te bieden voor de keuze van een mountainbikeband, afgestemd op de ondergrond. Allereerst een korte opmerking: een band die in alle omstandigheden het beste presteert bestaat niet.

Er zijn van verschillende fabrikanten gelukkig wel een paar banden waarmee je in veel verschillende weersomstandigheden uit de voeten kunt.

Allround banden

Een band die met veel weersomstandigheden ingezet kan worden is de Racing Ralph. Een veel gebruikte band die redelijk wat grip biedt.

Het noppenprofiel is snel en soepel, maar te laag voor écht natte en modderige omstandigheden. De band biedt in de meeste omstandigheden genoeg grip.

De clearance van de band is redelijk goed.

mountainbike banden
Schwalbe Racing Ralph is de mountainbike band voor alle omstandigheden

Een andere allround band is de X-king van Continental. Deze band heeft ook een profiel die goede grip biedt op de rechte stukken en voldoende grip in de bochten.

Deze band heeft een iets grover profiel dan de Racing Ralph. Dit resulteert in een band die langer grip biedt bij een zwaardere ondergrond. De band is daardoor wel iets trager bij een droge ondergrond.

Vittoria heeft in dit segment de Peyote, een band die snel is door de nop in het midden.

De kleine noppen aan de zijkant zorgen voor voldoende grip op een droog grond die een losse bovenlaag heeft, op nat terrein gaat de band het minder doen en in de modder komt de band erg te kort.

Natte omstandigheden

mountainbike banden
Continental Mountain Kings voor de regenachtige dagen

Schwalbe heeft voor natte weersomstandigheden de Rocket Ron ontwikkeld. De band is in 2013 totaal vernieuwd en biedt een heel goede clearance.

De noppen zijn geplaatst op hetzelfde karkas als de Racing Ralph. De band biedt door het soepele karkas erg veel grip in de bochten.

Het noppenprofiel zorgt voor meer dan voldoende grip bij natte omstandigheden. Continental heeft met de X-king een band die met natte omstandigheden erg lang mee kan.

Mocht deze band niet meer voldoen dan zou de Mountain King een band zijn waar nog een hoop mee te winnen valt. De band heeft relatief lange noppen waarmee de band zich in veel extreme omstandigheden goed kan vastbijten.

Droge omstandigheden

Voor droge omstandigheden zijn er meerdere keuzes. Zo biedt Schwalbe de nieuwe Thunder Burt en de Sammy Slick.

De Thunder Burt zit sinds eind 2013 in het programma. Dit is een enorm snel profiel dat gemaakt is om onder droge omstandigheden te gebruiken.

Naast de Thunder Burt is er de Sammy Slick, een band die bijna geen noppen heeft en vooral gemaakt is voor droge harde ondergronden.

Continental heeft hier de RaceKing en de Speedking voor. De Speed King is de snelle band, een beetje gelijk aan de Sammy Slick.

De band is extreem snel met een kleine nop en zal vooral gebruikt worden in droge lichte omstandigheden.

mountainbike banden
Maxxis Thread Lite banden is geschikt voor droge snelle trails

De Race King daarentegen is een band die tegen de allround banden aan zit. Een Band die lang te gebruiken is in verschillende weersomstandigheden, maar bij natte ondergronden toch tekort zal komen.

Maxxis heeft voor droge weersomstandigheden de Thread Lite. Het V-profiel zorgt voor een lage rolweerstand en extra grip bij het remmen.

Deze band presteert optimaal bij een droge ondergrond met een losse bovenlaag.

Combineren

Veelal wordt er in het huidige mountainbiken een combinatie gemaakt uit meerdere categorieën. Zo heb je vaak meer aan een band die veel grip heeft op je voorband zodat je zowel omhoog als naar beneden daar voldoende grip kan blijven houden.

Enkele veel gemaakte combinaties zijn bijvoorbeeld een Racing Ralph als achterband en een Rocket Ron voorband. Een andere combinatie is bijvoorbeeld de Thunder Burt in combinatie met een Rocket Ron.

Daarnaast wordt de combinatie Race king als achterband en een X King als voorband veel gemaakt.

Strand

Tenslotte is er nog het strand. Op het strand is er één band die er tussen uit springt. De Schwalbe Big One LiteSkin.
mountainbike banden
Een band die op het strand zijn mannetje staat en ervoor zorgt dat je voldoende grip hebt door de ballon vorm. De band wordt gereden op lage druk waardoor de ballon volledig tot zijn recht komt.

Keuze van een mountainbike band in het kort

Allround

Nat

Droog

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Dirk Jan Van Straaten

Dirk Jan Van Straaten

De weg is waar mijn passie ligt. Al enige jaren actief als wielrenner zowel competitief als rustig toeren. De weg biedt eindeloze mogelijkheden of het nu gaat om stevig klimmen of een vlak polderlandschap je vindt het er allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen