Deel dit bericht

Welke handschoenen kies jij?

Handschoenen draag je als fietser het hele jaar door. Per seizoen, discipline en weertype is een ander soort type handschoengeschikt. In de zomer worden handschoenen met korte vingers veel gedragen. Dit voor een betere grip en demping op het stuur en om je handen te beschermen tijdens een valpartij. Op de koudere dagen en in de winter draag je handschoenen met lange vingers om je handen goed warm te houden. Dit is erg belangrijk omdat je met je vingers het stuur moet vasthouden, remmen en schakelen. Bevroren vingers zijn dan ook geen optie. Aangezien de keuze ontzettend groot is, zeker nu de nieuwe wintercollecties meer en meer online komen, maak ik je graag een beetje wegwijs in de verschillende soorten handschoenen.

Ratingsysteem koubescherming

Om snel een overzicht te krijgen of de handschoen die je wilt kopen goed beschermt tegen de kou maken we bij onze handschoenen gebruik van het ratingsysteem. In ons blog over het ratingsysteem lees je terug hoe dit precies werkt.

handschoenen

Demping

Handschoenen draag je op de fiets ook voor comfort. Met een goede handschoen zorg je voor demping. Trillingen en klappen worden opgevangen waardoor je comfortabeler fietst en (rug)blessures kunt voorkomen. Fietshandschoenen zijn dan ook nagenoeg allemaal uitgerust met pads. Dit is een verdikking bij de handpalm waarmee je op het stuur rust. Hoe dikker de padding hoe meer demping uiteraard. De gewenste dikte hangt af van je persoonlijke voorkeur. Er zijn paddings van wel 6 mm dik. De pasvorm hierbij is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de padding op de juiste plek op je hand komt. Wanneer de handschoen net wat te groot of te klein is kan dit juist drukpunten opleveren op de verkeerde plekken.

handschoenen

Winddicht

Met koud weer en een gure wind is het fijn om met handschoenen te rijden die winddicht zijn. Je handen vangen nou eenmaal veel wind op de fiets en je wilt de handen lekker warm houden. Sommige handschoenen zijn aan de bovenkant helemaal winddicht, andere enkel op de bovenkant van de hand. handig dus om hier even goed naar te kijken!

Waterdicht

Naast winddichte handschoenen zijn er ook handschoenen die waterdicht zijn. Fijn als je in de regen gaat fietsen. Leveranciers claimen soms dat de handschoenen volledig waterdicht zijn. Ik merk dat handschoenen toch vaak regen doorlaten wanneer je voor langere tijd in de regen gaat rijden. Echt compleet waterdichte handschoenen heb ik helaas nog niet gevonden. Maar er zijn zeker handschoenen die goed waterbestendig zijn én lekker aanvoelen, zoals de Sealskinz Brecon XP.

handschoenen

Split Vingers

Als je echt last hebt van koude vingers tijdens het fietsen kun je eens kijken bij onze handschoenen met Split Vingers. Deze handschoenen zijn gesplitst waarbij je pink en ringvinger samen in de handschoen zitten en ook de middel- en wijsvinger. Hierdoor houden de vingers elkaar als het ware warm en heb je minder snel last van koude vingers. Doordat de split erin zit houd je wel voldoende bewegingsruimte over om te kunnen remmen en schakelen.

handschoenen

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Agnes Ronner

Agnes Ronner

Baanfiets, racefiets of mountainbike. Alle soorten fietsen zijn bij mij welkom. Eerst het wielrennen als zomertraining voor het schaatsen. Daarna baanwielrennen op het hoogste niveau en het mountainbiken om de regenachtige zomerdagen en winter door te komen. Momenteel rij ik op een Giant TCR Advanced 1 LTD en een Sensa Merano SFB Pro. Wellicht volgend jaar weer in het bezit van een wedstrijdlicentie om de competitie weer aan te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 fietsers over “Welke handschoenen kies jij?”

    1. Hey Bjorn,

      We gaan kijken of dit een mogelijkheid is, helaas is het nu wat lastiger met meten en veel mensen die thuis werken :)

      Robbert|Mantel

Gerelateerde berichten


Meest gelezen