Deel dit bericht

Uitgelicht: Vittoria banden voor mountainbikes

De meesten kennen Vittoria waarschijnlijk als fabrikant van de populaire Corsa en Rubino racebanden. Minder bekend is dat de Italiaanse bandengigant, goed voor de productie van 8 miljoen banden per jaar, onder de naam GEAX ook mountainbike banden op de markt brengt. Maar niet lang meer. Vittoria brengt de GEAX mountainbike banden voortaan onder eigen naam aan de man. Tijd om te kijken wat Vittoria mountainbikers te bieden heeft.

Ondergrond als uitgangspunt

Vittoria maakt mountainbike banden voor uiteenlopende omstandigheden en disciplines. Niet heel verrassend, dat doen de meeste bandenfabrikanten. Toch pakt Vittoria het net wat anders aan dan de concurrentie. Zo delen de Italianen hun assortiment in naar ondergrond. Alle Vittoria banden zijn namelijk specifiek ontworpen voor een bepaalde ondergrond en discipline. Is het assortiment van Vittoria dan niet heel uitgebreid? Dat valt wel mee. Het bereik van een band is volgens Vittoria vooral afhankelijk van de breedte van de band. Neem bijvoorbeeld de GATO. Een band met een groffer profiel en ontworpen voor een natte en losse ondergrond. De 2.1 uitvoering is volgens Vittoria een echte cross-country band, terwijl de 2.3 uitvoering als een enduro band wordt beschouwd.

Vittoria banden display Mantel

26”, 27,5” en 29,5”

Vittoria onderscheidt zich ook door haar manier van denken over 27,5” en 29” banden. De bandenfabrikant uit Madone kiest namelijk niet voor de makkelijke weg. Vittoria neemt niet, zoals de meeste fabrikanten doen, het profiel van een 26” band één-op-één over op een 27,5”of 29” band. Nee, Vittoria ontwerpt iedere 27,5”en 29” opnieuw! Hierdoor komen de rijeigenschappen van een bepaald model, ongeacht de maat, altijd overeen.

Tube-No-Tube

Schwalbe noemt het SnakeSkin/Tubeless Easy, Vittoria Tube-No-Tube (TNT): banden die eenvoudig tubeless zijn te maken. Ten opzichte van Vittoria’s standaard banden hebben TNT banden een dikkere wang. Het zweten (lekken van latex door de wang) behoort hiermee tot het verleden. Ook verkleind de dikkere wang het risico op insnijden. Leuk zo’n verstevigde zijwang, maar maakt dat de band niet erg stug? Nee, want alle TNT banden hebben een karkas met 120 TPI (threads per inch). Ter vergelijking: Schwalbe gebruikt in haar Tubeless Easy (de oude SnakeSkin) banden een karkas met 67 TPI. Door het hoge aantal ‘threads’ in TNT banden profiteer je van extra bescherming, zonder dat de band te stug wordt en het stuurgedrag negatief wordt beïnvloed. Een ander voordeel: door de dikkere wang reageert een TNT band ook in bochten veel voorspelbaarder. Waarmee de Vittoria banden zich ook onderscheiden  is de vierkante hieldraad. Een TNT band dicht hierdoor beter en ‘burpen’ is zo goed als uitgesloten.

Keuze genoeg

Vittoria (nu nog GEAX) produceert voor iedere ondergrond en discipline een geschikte band. De meeste Vittoria banden zijn ook in het assortiment van Mantel terug te vinden. Omdat er nogal wat te kiezen valt hebben we een overzicht gemaakt. In dit overzicht zijn de banden ingedeeld naar ondergrond. Zo kan je makkelijk de voor jou meest geschikte Vittoria band kiezen.

All-Round: Saguaro

We beginnen met de meest veelzijdige mountainbike band van Vittoria: de Saguaro. Door de plaatsing van de noppen rolt de Saguaro licht zonder aan grip in te boeten en door de grovere noppen aan de zijkant heb je voldoende grip en controle in bochten. Of je nu volg gas door de Groesbeekse bossen rijdt of door de duinen in Schoorl. Met de Saguaro kan het allemaal. Deze all-round band is als vouwband verkrijgbaar in 26”, 27,5” en 29” en zowel in een normale als TNT uitvoering. Een standaard 29” Saguaro weegt 620 gram (29×2.0).

Droog, asfalt: AKA Pluma

Als je gaat voor snelheid en een laag gewicht dan is de AKA Pluma de band die je zoekt. Vittoria gebruikt voor deze band een superfijn 220 TPI karkas. Hierdoor is de AKA Pluma soepel maar  minder slijtvast. Het 220 TPI karkas drukt ook het gewicht behoorlijk want met 310 gram (29×1.8) is de AKA Pluma zeker een lichtgewicht te noemen. Maar let op! Deze band heeft een laag profiel en is alleen inzetbaar op een droge ondergrond. De AKA Pluma is niet leverbaar in een TNT uitvoering.

Droog, bospaden: Mezcal

Een typische semi-slick: de Vittoria Mezcal. Door het lage middenprofiel ga je met de Mezcal als een speer! De zijnoppen geven je iets meer grip zodat deze band ook in bochten voorspelbaar reageert. Maar wat voor de AKA Pluma geldt, geldt ook voor deze band: de Mezcal is beperkt inzetbaar. Door de het lage profiel heb je weinig tot geen grip in natte omstandigheden. De Mezcal is als vouwband verkrijgbaar in 26”, 27,5” en 29” en zowel in een normale als TNT uitvoering. Een standaard 29” Mezcal weegt 540 gram (29×2.1).

Zand, natte toplaag: AKA

Rijd je veel op een losse ondergrond? Houd je van snelheid? Ga dan voor de AKA. De lage en dicht op elkaar geplaatste noppen ‘bijten’ zich vast in een losse ondergrond zonder zich in te graven. Door de grovere zijnoppen heeft deze band ook voldoende ‘bite’ in bochten. Zelfs voor het niet al te natte bochtenwerk is deze band geschikt. De AKA is als vouwband verkrijgbaar in een 26”, 27,5” en 29” en zowel in een normale als TNT uitvoering. Een standaard 29” AKA weegt 650 gram (29×2.2).

Nat, modder en klei: GATO

Modder tot achter de oren. Dat zijn omstandigheden waarin de GATO zich helemaal thuis voelt. De smalle en grove noppen snijden door modder en klei zodat je altijd voldoende grip hebt. Doordat de noppen ver uit elkaar staan loopt de band niet snel vol en houd je voldoende grip. De GATO is als vouwband verkrijgbaar in 26”, 27,5” en 29”. Alleen de 26” en 29” zijn in een TNT uitvoering leverbaar. Een standaard 29” GATO weegt 550 gram (29×2.1).

Nat, rotsachtig: GOMA

Niet vies van het ruigere werk? Maak kennis met de GOMA. Vittoria ontwikkelde deze band voor endurorijders. Of je nu full-speed over de stenen klapt of door de modder en klei ploetert.Door de hoge noppen heb je met de GOMA altijd grip. De rolweerstand van de GOMA blijft relatief laag door de uitgekiende plaatsing van de noppen De GOMA is als vouwband verkrijgbaar in 26”, 27,5” en 29” en zowel in een normale als TNT uitvoering. Een standaard 29” GOMA weegt 750 gram (29×2.25).

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Dirk Jan Van Straaten

Dirk Jan Van Straaten

De weg is waar mijn passie ligt. Al enige jaren actief als wielrenner zowel competitief als rustig toeren. De weg biedt eindeloze mogelijkheden of het nu gaat om stevig klimmen of een vlak polderlandschap je vindt het er allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen