Deel dit bericht

Uitgelicht: BMC framesets

BMC – Bicycle Manufacturing Company. Onbekend bij het grote publiek, liefhebbers kwijlen erbij weg. Ondanks de top frames die ze maken rijden er in Nederland maar weinig mensen op een BMC rond. Ergens ook niet heel verrassend. BMC is relatief gezien een kleine speler, en dat vinden ze eigenlijk wel best. Zo kunnen ze tenminste vasthouden aan wat ze echt belangrijk vinden: met passie werken aan pure fietsen. Dat is ze in het Zwitserse Grenchen heel wat waard.

BMC

Met een BMC shop-in-shop heeft Mantel vrijwel alle BMC racefietsen en mountainbikes op voorraad. Ook vind je de meest populaire BMC frame’s in onze winkel aan De Overmaat in Arnhem en webshop. We lichten ze even toe: de Teamelite TE01, Teammachine SLR01, Granfondo GF01 en de Trailfox TF01.

BMC Teamelite TE01

Een volboed XC racer. Dat is een treffende beschrijving van de BMC Teamelite TE01. Niet voor niets het frame waarop Julien Absalon in 2014 wereldkampioen werd.

BMC Teamelite TE01 5

BMC geeft zelf ontwikkelde technieken en productieprocessen graag een fancy naam. Neem het Tuned Compliance Concept (TCC). Dit ‘concept’ komt simpelweg neer op een stijf frame dat ook goed dempt. Voor de Teamelite TE01 betekent dit een een oversized schuine buis, achterbrug, bottom bracket (BB90, pressfit), balhoofdbuis (1 ⅛ > 1,5 inch) en vorkkroon voor de stijfheid. Dunne en laag geplaatste zitbuizen en offset dropouts zorgen voor voldoende demping.

BMC Teamelite TE01 2

Dan BMC’s Big Wheel Concept (BWC). 29” wielen vragen om een andere geometrie. Iets dat ze bij BMC maar al te goed begrijpen. Daarom maakten ze de balhoofdhoek van de Teamelite TE01 kleiner, de bovenbuis langer, de bottom bracket lager en de stuurbuis en achterbrug korter. Het resultaat is een 29er waarmee je kunt lezen en schrijven. Zeker in combinatie met een breed stuur en korte stuurpen. Het gewicht van de Teamelite TE01: 1169 gram in maat L. Geen fabrieksopgave maar door Mantel gewogen.

BMC Teammachine SLR01

Net als de Teamelite TE01 zijn licht en stijf ook de twee belangrijkste kenmerken van de Teammachine SLR01. Een racer pur sang. Niet voor niks de favoriet van Cadel Evans en natuurlijk de door Mantel gesponsorde Metec-TKH ploeg.BMC Teammachine SLR01 1Het carbon frame en vork van de Teammachine SLR01 zijn, net als het Teamelite TE01 frame, gemaakt aan de hand van het Tuned Compliance Concept. Het resultaat is een licht frame. Zo weegt het frame (53 cm) inclusief vork, headset, zadelpen en -klem 1405 gram. Door de oversized schuine buis, bottom bracket (BB86, press fit) en balhoofdbuis (1 ⅛ > 1,5 inch) is iedere trap raak en scherp stuurgedrag gegarandeerd.

De snelle opkomst van Shimano Dura Ace of Ultegra Di2 is BMC uiteraard niet ontgaan. Het antwoord van BMC is Electronic Shifting Integration (ESI). Frames die gemaakt zijn om Di2 systemen netjes weg te werken in het frame. Geklooi met tiewraps behoort wat BMC betreft dus tot het verleden. 

BMC Granfondo GF01

De BMC Granfondo GF01, een frame dat gemaakt is voor lange ritten, kasseienstroken en slechte wegen. De fiets van mannen als Gilbert in de voorjaarsklassiekers.

BMC Granfondo GF01  1

Het Granfondo GF01 frame is net als de Teamelite TE01 gemaakt aan de hand van het Tuned Compliance Concept (TCC). De oversized schuine buis, achterbrug, bottom bracket (BB86, pressfit), balhoofdbuis (1 ⅛ > 1,5 inch) en vorkkroon zorgen voor voldoende stijfheid. Dunne, laag geplaatste zitbuizen, offset dropouts en carbon vorkeinden geven het frame voldoende demping. Meer dan de Teammachine SLR01. De Granfondo GF01 (54 cm) weegt inclusief zadelpenklem en headset 995 gram. De vork weegt 381 gram, de zadelpen 201 gram.

BMC Granfondo GF01 2

Net als de Teammachine SLR01 is ook het Granfondo GF01 frame is compatibel met zowel Di2 groepen als mechanische groepen. Kabeltjes en accu werk je dus netjes weg in het frame. Het zijn details die vaak het verschil maken. Wat te denken van de ingebouwde chaincatcher die voorkomt dat je ketting eraf loopt.

Trailfox TF01

Stap op de Trailfox TF01 en het bos verandert in een grote speeltuin, voor zover dat nog niet het geval was. De Trailfox TF01 is de carbon alleskunner van BMC en het wapen van BMC’s eigen endurorijders. BMC Trailfox TF01 3 De Trailfox heeft een volledig carbon frame met mooie details. Kijk maar eens naar de geïntegreerde kabelrouting, protectie op de onderbuis, chain guide/catcher optie en vervangbare voorderailleurhanger. Een 12×141 steekas maakt het af. Door het frame te maken aan de hand van BMC’s Big Wheel Concept (BWC) blijft de Trailfox strak sturen, ondanks de 29” wielen. Het scherpe stuurgedrag komt op conto van de de korte achterbrug en lange bovenbuis die, in combinatie met een korte stuurpen en breed stuur, van de Trailfox TF01 een echte gooi en smijt fiets maken. BMC Trailfox TF01 1 Dan de demping. De Trailfox TF01 is standaard afgemonteerd met een 150mm Fox Float X CTD demper. Leuk, zoveel veerweg maar je wilt niet dat dat de demper inveert als je aanzet. Daarom ontwierp BMC het frame van de Trailfox TF01 aan de hand van het Advanced Pivot System (AVP). Hierdoor maak je optimaal gebruik van de 150mm demper, zonder te deinen als je aanzet.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Kees Neijenhuis

Kees Neijenhuis

Enthousiast Trailrunner en Mountainbiker. Ik hou van het buiten sporten! Daarnaast heb ik een zwak voor mooie producten en vakmanschap. Rij op een Trek Top Fuel 9.7 SL 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen