Deel dit bericht

Trek Domane AL damesracefietsen [REVIEW]: Voor ieder wat wils

De wereld van de sportieve fietsen is lang gedomineerd door mannen. Honderden verschillende racefietsen, mountainbikes en andere types. Voor vrouwen was de keuze een stuk beperkter. De laatste jaren groeit het vrouwen segment erg sterk. Trek is één van de merken die hier veel aandacht aan besteedt. Zij hebben de afgelopen tijd veel type fietsen ontwikkeld voor vrouwen. Zo is er onder andere een mooie serie racefietsen speciaal voor vrouwen uitgebracht: De Trek Domane AL serie.

Damesracefietsen

Als mannelijke copywriter is een racefiets voor dames erg lastig om te testen. Natuurlijk kan ik er een mooi verhaal over schrijven en alle details benoemen. Maar de echte gebruikerservaring kan ik niet overbrengen. Om dit toch zoveel mogelijk te bereiken heb ik twee vrouwelijke Mantel collega’s bereid gevonden om de Domane AL 2 te testen.

De Trek Domane AL2
De Trek Domane AL2

De Domane AL 2 is het instapmodel van de dames racefietsen serie. Gevolgd door de AL 3 en AL 5. Dan kan er nog een stapje omhoog gedaan worden naar de Trek Emonda SL 5. En als kers op de taart is er ook nog een high-end bike, de Trek Madone SLR 6. Hierover later meer.

Even voorstellen: De Trek Domane AL 2

Laura en Sigrid, beide beginnende fietsers. Waar Laura nog nooit op een racefiets heeft gereden, heeft Sigrid al drie jaar lang een racefiets tot haar beschikking. Een oud beestje, maar het doet wat het moet doen. Twee goede testpersonen om te ontdekken of fietsen iets voor hen is en of de Trek Domane Al 2 voldoet aan alle eisen en gebruiksgemakken.

Is het een racefiets om echt ondersteboven van te zijn?
Is het een racefiets om echt ondersteboven van te zijn?

He ho let’s go

Zowel Laura als Sigrid hebben de Trek Domane AL 2 getest. Een goed instapmodel, goede afmontage en een mooie prijs. Ook belangrijk, de fiets heeft een mooi kleurtje. Een donker blauw frame met lichtblauwe details en Trek logo.

Een mooie subtiele kleurstelling.
Een mooie subtiele kleurstelling.

De racefiets is verder voorzien van alle gemakken en volledig aangepast op het lichaam van een vrouw. Zoals een voor dames ontworpen zadel en stuur van Bontrager, degelijke wielen en Shimano Claris afmontage met 16 versnellingen.

De ervaring van Sigrid

Twee jaar geleden kwam ik in aanraking met een racefiets. Een vriendin zette mij op een racefiets en na wat oefenen was ik verkocht. Uiteindelijk nam ik haar oude racefiets over. Ook een Trek, eentje uit 2006. Een erg sportief frame, wel wat aan de zwaardere kant. Soepel schakelen is het niet, er moet flink geduwd worden tegen de shifters.

De Trek Domane AL2 is uitgerust met Shimano Claris.
De Trek Domane AL 2 is uitgerust met Shimano Claris.

Logischerwijs dat een nieuwe racefiets een wereld van verschil gaat zijn. Maar zo’n groot verschil had ik niet verwacht. 

De geometrie van de Trek Domane AL 2

De sportieve zit die ik gewend ben bij mijn huidige fiets, is bij de Trek Domane AL 2 niet aanwezig. Bij deze racefiets zit ik heerlijk rechtop. Dit is wel even wennen, maar na verloop van tijd merkte ik dat het fijner werd. Zeker na een lange tocht zorgt dit voor minder pijntjes.

Een comfortabel en zacht zadel.
Een comfortabel en zacht zadel.

Shimano Claris afmontage

De Trek Domane AL 2 is afgemonteerd met Shimano Claris. Dit is een afmontage groep voor beginnende fietsers. Lees hierover alles in onze blog over verschillende groepen van Shimano. Het is vergeleken met mijn eigen fiets, afgemonteerd met Tiagra, iets zwaarder schakelen.

Soepel en snel schakelen.
Soepel en snel schakelen.

Dit komt ook doordat de hendels (shifters) wat langer zijn, daardoor is het op -en afschakelen zwaarder. De shifters hebben een goede duw nodig, dit voelt in het begin onwennig aan. Vooral als je nog niet helemaal in balans bent op de fiets.

De fiets schakelt overigens wel geruisloos en hij loopt soepel over de verschillende tandwielen. 

Opvallend comfortabel

Als je naar de Trek Domane AL 2 kijkt valt het niet direct op dat het een racefiets voor dames is. Het verschil zit in de kleine details. Zoals eerder genoemd is de geometrie het belangrijkste verschil. Je zit rechtop en dit is erg fijn voor niet alleen je rug. Het zorgt ook voor minder druk op het zadel.

De geometrie van het frame is aangepast op dames.
De geometrie van het frame is aangepast op dames.

Het zadel zit comfortabel en zacht, voor zover dat natuurlijk kan op een racefiets. Het is wel even wennen, het zadel voelt glad aan. In het begin glij ik veel van voor naar achter op het zadel. Het zadel omhoog zetten blijkt de oplossing.

Laura en de Trek Domane AL 2

Voor het allereerst in mijn leven stap ik op een racefiets. Het schijnt een ultiem gevoel van vrijheid te zijn. Ik ben benieuwd! 

Het eerste rondje op de Trek Domane AL 2  in Mantel’ superstore Arnhem is al een feestje. Het voelt zo goed aan dat ik besluit de racefiets zelfs te kopen. Huppakee een eigen racefiets.

Een fiets om verliefd op te worden!
Een fiets om verliefd op te worden!

Oké, ik geef eerlijk toe vooraf heb ik wat onderzoek gedaan, veel vergelijken en reviews opgezocht van huidige gebruikers. Dit was allemaal zo positief, dat ik meteen het idee had dat het een goede keuze ging zijn.

Kan je verliefd worden op een racefiets?

Toen ik de superstore binnen liep, werd ik opslag verliefd op de Trek Domane AL 2. Wat een mooie racefiets. Opvallende kleuren en netjes opgepoetst. 

Het eerste dat mij opvalt is het gewicht van de racefiets. Met één hand til ik de fiets op, het zou zelfs met één vinger kunnen.

Zelfs met wielen in het frame weegt de fiets maar 10 kilo.

Waarom de Trek Domane AL 2?

Hoe de fiets eruit ziet is erg belangrijk, maar dat is niet het enige. De geometrie, afmontage en het zitcomfort. Dit valt allemaal samen bij de Trek Domane AL 2. Zeker voor een beginnende fietser als ik.

Het voordeel is dat ik op het gebied van racefietsen niet veel gewend ben. Het voelt meteen als een upgrade. Ik kan mij voorstellen als je meer ervaring hebt met racefietsen, dat de Trek Domane AL 2 geen stap hoger is. Het is een instapmodel. Wil je een stap hoger, dan kan je kijken naar de Trek Domane AL 3 of 5.

De details van de Trek Domane AL 2 zijn erg mooi.
De details van de Trek Domane AL 2 zijn erg mooi.

De eerste kilometers

De fiets was binnen en de volgende ochtend stond de eerste fietstocht op de planning, woon-werkverkeer. Nijmegen – Arnhem en weer terug. Ruim 21 kilometer verder kom ik aan in Arnhem. What a rush! Vol adrenaline stap ik van mijn racefiets, het is een goede keuze.

Zoals Sigrid al aangaf kost het schakelen wat moeite, maar naar mijn idee is dit een kwestie van wennen. Na een aantal ritten krijg je dit beter onder de knie. Het heeft er ook mee te maken dat de Shimano Claris groep één van de beginnersgroepen is.

De bekabeling loopt buiten het frame.
De bekabeling loopt buiten het frame van de Trek Domane AL2 .

Het meest fijne van de fiets is het Bontrager zadel en de zithouding. Het is ontzettend comfortabel en geschikt om lange tochten mee te maken. Trek maakt gebruik van een speciale geometrie voor dames waardoor je meer rechtop zit. Toch blijft het racy aanvoelen.

Het Bontrager Ajna fietszadel.
Het Bontrager Ajna fietszadel.

De voorvork is van carbon, ook dit is een mooie toevoeging voor het comfort. Standaard zitten er 25mm banden bij de racefiets wielen van Bontrager. Wel is er ruimte om er 28mm banden in te plaatsen, ook dit zorgt voor extra comfort. 

Bredere banden maken de fiets nog comfortabeler.
Bredere banden maken de fiets nog comfortabeler.

Vlak, klimmen en tegen de wind in

Het is flink afzien tijdens mijn eerste ritten. Gelukkig is het veel vlak, maar er zitten ook wat klimmen tussen. Je mag het eigenlijk geen klimmetjes noemen, maar het is zwaar genoeg. De Trek Domane AL 2 beschikt over 16 versnellingen en dat is erg handig. Je gaat ze als beginnende fietser zeker nodig hebben.

Genoeg versnellingen om de berg op te komen.
Genoeg versnellingen om de berg op te komen.

De fiets weegt maar 10 kilo, dus dat scheelt al een hoop gewicht bergop!

Trek Domane AL racefietsen serie

Uit de reacties van Laura en Sigrid is te merken dat de Trek Domane AL 2 één van de beste instapmodellen is. Zoals eerder genoemd in deze blog zijn er meerdere Trek racefietsen voor dames.

Voor iedere type fietser is er één. De Trek Domane AL 2 is voor de beginnende fietser. Wil je een stapje hoger, maar ben je nog steeds een beginner dan is de Trek Domane AL 3 een passend model. Deze fiets is wat beter afgemonteerd, namelijk met een Shimano Sora groep en 18 versnellingen.

Trek Domane AL3 met Shimano Sora afmontage.
Trek Domane AL3 met Shimano Sora afmontage.

Het verschil tussen deze twee type fietsen ga je vooral merken tijdens het schakelen. Ook is de afstelling van de schakelgroep beter en zal deze minder onderhoud vragen. 

Nog een stapje hoger kan ook, dan kom je uit bij de Domane AL 5. Deze fiets is afgemonteerd met Shimano 105. Deze groep schakelt soepeler en reageert sneller. Simpel gezegd hoef je minder moeite te doen om een versnelling te verspringen. Daarnaast beschikt deze fiets over 22 versnellingen. 

Trek Domane AL5 afgemonteerd met Shimano 105

High-end racefiets voor dames

Niet alleen mannen staan vol interesse te kijken naar goed afgemonteerde fietsen, ook voor dames zijn er hoogwaardige racefietsen beschikbaar. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Trek Mandone SLR 6 Disc voor dames. 

Ga je voor high-end? Kies dan Shimano Ultegra.
Ga je voor high-end? Kies dan Shimano Ultegra.

Een volledig carbon frame en afgemonteerd met Shimano Ultegra. Daarbij behoudt de racefiets de perfecte geometrie voor een dame. Al zit je bij dit model wel een stuk minder rechtop, maar dat is natuurlijk de bedoeling.

Trek Domane AL racefietsen serie voor dames

Een volledige serie racefietsen voor vrouwen, dat is wat Trek heeft neergezet met de Domane AL racefietsen. Voor de beginnende fietser tot de meer ervaren fietsers.

Zoals Laura en Sigrid aangeven is de Trek Domane AL 2 een goede fiets om mee te starten. Van alle gemakken voorzien, een echte allrounder dus. Perfect op het vrouwenlichaam afgestemd. Hierdoor is het ideaal om langere afstanden te fietsen. Een minpuntje kan de afmontage groep Claris zijn. Wil je dat verbeteren dan kun je voor de Trek Domane AL 3 kiezen. Net een stapje hoger en beter afgewerkt. 


Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Remco Blaauw

Remco Blaauw

Doordeweeks reis ik het vaakst per trein naar werk. De afstand tot het hoofdkantoor van Mantel vind ik net te ver om te fietsen. In de avonduren probeer ik dan zoveel mogelijk fietsuren te maken. De weekenden staan eigenlijk altijd in het teken van fietsen. Het liefst tochten van ongeveer 100 - 150 kilometer. Maar een kortere tocht op een hoger tempo vind ik ook niet verkeerd. Dit alles doe ik samen met mijn Giant TCR Advanced 1. Hopelijk voeg ik er snel een aan toe. Want sinds dat ik bij Mantel werk ben ik regelmatig aan het flirten met andere fietsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen

8 Juli 2014 50910

Garmin geldt al jaren als de onbetwiste marktleider op het gebied van gps-fietscomputers. Tijdens menig toertocht of wedstrijd hoor je …