Deel dit bericht

Tour de France voor beginners: hoe werkt de grootste wielerkoers ter wereld?

De Tour de France, ofwel ‘de Tour’, is de grootste en bekendste wielerkoers ter wereld. Dit jaar begint hij op vrijdag 1 juli in Denemarken en eindigt op 24 juli in Parijs. Wie het eerst in Parijs is heeft gewonnen, toch? Zo zit het niet helemaal. Heeft de wielrenner die het snelst fietst dan gewonnen? Je zou het op die manier kunnen stellen, maar daar zitten nog wat haken en ogen aan. Om voor eens en voor altijd onduidelijkheden rondom de Tour de France weg te nemen, lees je in deze blog precies hoe deze wielerronde werkt.

Het deelnemersveld

Er doen 22 wielerploegen mee aan de Tour de France. Dit zijn alle World Tour teams en een aantal Pro teams. Meedoen aan de grootste wielerronde ter wereld is dus zeker niet voor iedereen weggelegd, zelfs niet voor wielrenners die onder contract staan bij een Pro team.

Op basis van het aantal punten die behaald zijn tijdens het wielerseizoen, bepaald de Tour de France organisatie welke teams er mogen deelnemen. Daarnaast wijst de organisatie nog een aantal teams aan die met een ‘wildcard’ worden toegelaten. Deze teams hebben niet genoeg punten behaald gedurende het seizoen, maar verdienen het volgens de Tour organisatie wel om mee te doen.

De ploegen worden voor elke Tour gepresenteerd tijdens de officiële teampresentatie.

Soort etappes

De ronde van Frankrijk is letterlijk wat de naam doet vermoeden. Het peloton met wielrenners maakt een ronde door Frankrijk in verschillende ritten, ook wel etappes genoemd. In totaal duurt de Tour de France 3 weken, waarin de renners 21 keer op de fiets stappen. De overige dagen zijn rustdagen, waarin het peloton zichzelf weer even aan de batterij kan leggen. De totale lengte van alle etappes bij elkaar opgeteld is 3328 kilometer. Een flink stuk! De langste etappe is 219,9 kilometer en de kortste is 13,2 kilometer.

De vlakke etappes eindigen vaak in een massasprint. In deze etappe van 2021 komt Mark Cavendish als eerste over de streep!

Het routeboek van de Tour de France bestaat uit verschillende etappes. Je kunt ze onderverdelen in tijdritten, sprintetappes en bergetappes.

Tijdritten

De kortste etappe in de Tour de France van 2022 is een tijdrit. In deze etappe legt het peloton het parcours niet als 1 geheel af, maar moet iedere wielrenner individueel zo snel mogelijk het parcours weten af te leggen. 13.2 kilometer lijkt niet heel lang, maar de echte toppers weten zich in dit soort etappes vaak te onderscheiden door de concurrentie achter zich te laten.

Tijdens de tijdritten geven de renners alles om een zo snel mogelijke tijd neer te zetten. Zo ook onze eigen Mathieu van der Poel in het geel!

Sprintetappes

De echte rappe fietsers kunnen zich onderscheiden in de sprintetappes. Sprintetappes worden vaak als saai beschouwd, omdat ze veelal vlak zijn en er niet veel spannende dingen gebeuren in het klassement. Meestal rijdt het peloton in zijn geheel naar de meet, waar de rapste fietsers voor de etappezege zullen sprinten tijdens een zogeheten massasprint.

Bergetappes

Wanneer de Tour de France door de Franse bergketen zoals de Alpen en de Pyreneeën trekt, wordt het pas écht interessant. Bergop fietsen is veruit het meest uitdagende aan het wielrennen. Het zal je daarom ook niet verbazen dat in dit soort etappes de grootste tijdsverschillen gemaakt zullen worden. Het is niet voor niets dat men zegt dat de Tour de France in de bergen beslist wordt.

In de bergen worden de grootste verschillen gemaakt en begint het eindklassement vorm te krijgen.

Verschillende wielrenners

Niet elke renner is even goed in ieder soort etappe. Elke wielrenner in het peloton heeft zijn eigen specialisme. Je hebt tijdrijders, sprinters, bergbeklimmers en klassementsrijders. Wie het meeste kans maakt om de Tour de France te winnen? Dat zijn de klassementsrijders. Zij zijn het meest all-round. Ze kunnen goed bergbeklimmen en sterk tijdrijden.

Sprinters

Een sprinter geeft niet om het klassement. Althans, niet om het eindklassement. Hij heeft alle sprintetappes rood omcirkeld in zijn agenda. Dit zijn de vrijwel vlakke etappes, waar de kans groot is dat het eindigt in een massasprint. Bij een massasprint worden de pure sprinters gelanceerd door ploeggenoten, om als eerste over de streep te komen. Een echte massasprint kan erg spectaculair zijn, omdat het er hard aan toe gaat. Met helaas vaak ook heftige valpartijen als gevolg.

Mark Cavendish is een echte sprinter. Hier zien we hem weer een etappe winnen in Châteauroux.

In elke etappe zit een eindsprint, maar na een etappe met veel hoogtemeters heeft een sprinter geen puf meer om zijn kwaliteiten te tonen. Naast een eindsprint zitten er ook verschillende tussensprints in de etappes. Bij deze tussen- en eindsprints kunnen de renners punten verzamelen voor het puntenklassement. Dat is het klassement waar de sprinters zich op richten.

Klimmers

Dan zijn er nog de klimspecialisten, want ook bovenop de top van alle beklimmingen zijn er punten te verdienen die gelden voor het bergklassement. Hier komen de termen 4e, 3e, 2e, 1e en buitencategorie (Hors categorie) voorbij. De beklimmingen zijn namelijk geclassificeerd, waarbij er volgens een bepaalde puntenverdeling punten te verdienen zijn. De puntenverdeling vind je hieronder.

Positie4e categorie3e categorie2e categorie1e categorieBuitencategorie
11251020
213815
32612
41410
528
616
74
82

De truien

Je kunt je afvragen waarom je in godsnaam 3 weken in een rap tempo door Frankrijk gaat fietsen over loeizware parcoursen. Het antwoord is simpel: de truien. Na de laatste etappe worden de truien uitgereikt voor de verschillende klassementen. De beste sprinter krijgt de groene trui. De bolletjestrui is voor de wielrenner die de meeste punten in het bergklassement heeft gehaald. De beste jonge wielrenner krijgt de witte trui. En tot slot, krijgt de beste wielrenner over het algemeen de felbegeerde gele trui.

Veel kijkplezier

Nu je bekend bent met de belangrijkste spelregels van de Tour de France, kun je deze zomer heerlijk genieten van de grootste wielerronde ter wereld. De tactiek van de ploegen en de hele entourage maken het een bijzonder spektakel. De beste wielrenner wint lang niet altijd, de slimste wel.

Je hebt wel wat geduld en toewijding nodig om de tactieken en het spel te begrijpen, maar dit maakt het wel leuker om naar te kijken. De commentatoren leggen namelijk heel veel uit, waarbij ze af en toe ook kenmerkende wielertaal gebruiken. Wil je daar meer over lezen? In dit artikel vind je alle wielertermen op een rijtje.

Nils Politt staat hier zogezegd “volledig geparkeerd” op de Col du Tourmalet… afzien dus!

Heb je geen tijd om de hele dag voor de tv te zitten om de Tour te volgen? Dan is de Tour de France radio ook een mooi alternatief. Op deze manier mis je niks en kun je blijven genieten van deze heroïsche ronde!

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Mees Janssen

Mees Janssen

In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fietsen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik dit tijdens mijn werk ook mag doen. Omdat ik in Arnhem woon, vind ik het heerlijk om in mijn achtertuin (de Posbank) erop uit te trekken met mijn racefiets. Naast het zelf fietsen, vind ik het ook heerlijk om wielrennen te kijken op de televisie. Mijn televisie draait overuren met klassieke wielerrondes zoals de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt toen de Giro d´Italia door Arnhem heen kwam in 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 fietsers over “Tour de France voor beginners: hoe werkt de grootste wielerkoers ter wereld?”

 1. Zit denk ik een typfouten in het stukje tekst over de duur. 3 weken, stappen 21x op de fiets en de overige dagen zijn rust dagen.

  1. Hey Martijn,

   We hebben de paar extra dagen in Denemarken ook binnen de 3 weken gerekend, de Tour is dit jaar 3 weken en een paar dagen.
   Maar wel gewoon 21 etappes.

   Robbert|Mantel

Gerelateerde berichten


Meest gelezen