Deel dit bericht

Tips voor je eerste rit op je racefiets!

17 Mei 2021

Heb je een nieuwe racefiets gekocht, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dat lees je in deze blog.

Waar moet ik op letten voor mijn eerste rit op de racefiets?

Je fiets is volledig rijklaar gemaakt in onze werkplaats. Maar voor de eerste rit op je nieuwe racefiets is het verstandig om een aantal dingen nog eens te controleren en naar jouw eigen wensen af te stellen. Met een goed afgestelde racefiets kun je namelijk onnodige blessures en lichamelijk ongemak voorkomen.

page?image_id=1994

Zadelhoogte instellen

Daarnaast is het belangrijk dat je fietszadel op de juiste hoogte is afgesteld. Er zijn verschillende manieren om de juiste zadelhoogte af te stellen. De gemakkelijkste manier is het toepassen van de hiel-methode.
> Hoe bepaal ik de juiste zadelhoogte?

Stuurhoogte instellen

Controleer voordat je op pad gaat of het stuur de juiste hoogte heeft en goed vastzit. Ga voor je fiets staan, zet je wiel tussen je benen en beweeg het stuur naar links of rechts. Beweegt het wiel mee in de richting die je op stuurt? Dan zit je stuur goed vast. Kun je het stuur bewegen en blijft de band recht vooruit staan? Dan moet het stuur nog even stevig aangedraaid worden.
> Het stuur van mijn (race)fiets afstellen

Hoe werken de shifters van een racefiets?

De eerste keer op een racefiets kan even wennen zijn. Het wisselen van versnelling werkt anders dan op een stadsfiets. Probeer dit altijd even uit in de straat voor je huis voordat je aan je eerste rit begint. Belangrijk is dat je niet teveel kracht zet op je pedalen wanneer je schakelt, bijvoorbeeld tijdens een klim.

Werken de remmen?

Controleer voor vertrek of je remmen goed werken. We hebben je nieuwe remmen al voor je ingeremd, maar een extra controle voor je eigen veiligheid en zekerheid is altijd prettig.

In- en uitklikken met klikpedalen?

Als je kiest voor klikpedalen op je racefiets is het verstandig om eerst te oefenen met in- en uitklikken wanneer je stilstaat. Zo voorkom je valpartijen voor het stoplicht of in onverwachte situaties. Je klikt in door met de juiste fietsschoenen op de pedalen te drukken, zo zit je voet vast. Uitklikken doe je door met de hak van je voet een draaiende beweging naar buiten te maken.
> Hoe monteer ik schoenplaatjes op mijn schoenen?

De juiste bandenspanning

Controleer regelmatig je bandenspanning. De minimale en maximale bandenspanning vind je op de zijkant van je fietsband. De juiste bandenspanning zorgt voor een verminderde weerstand, meer trapcomfort en helpt slijtage van de band te verminderen. Ervaar zelf welke spanning je het prettigst vindt, dit varieert per persoon.
> Bandenspanning per bandbreedte

schoonmaaktips racefiets

Onderhoud na je eerste rit

Heb je met mooi weer gereden? Dan is het verstandig om in ieder geval je ketting schoon te maken en te smeren (niet te veel vet gebruiken tijdens het smeren). Heb je gereden tijdens natte omstandigheden of zelfs regen? Dan is het verstandig om je fiets ook direct schoon te maken. Gebruik hiervoor nooit een hogedrukspuit en gebruik zo min mogelijk water.
> Schoonmaaktips voor je racefiets

page?image_id=1988

Eerste servicebeurt

Wij adviseren om na ongeveer 500 kilometer of binnen een half jaar je eerste servicebeurt in te plannen. Je kunt bij ons online een afspraak inplannen in onze winkels of bij een van onze Servicepunten.
> Plan een afspraak voor je eerste servicebeurt

bandenlichters

Welke reserveonderdelen heb ik nodig?

Voor je je eerste rit op de fiets stapt, is het handig om te weten hoe je een fietsband verwisselt. Ook tijdens je eerste rit kan het voorkomen dat je lekrijdt. Heeft je fiets tubeless banden, dan komt deze tool goed van pas. Anders kun je onderstaande onderdelen goed gebruiken.
> Pech onderweg met je fiets

Binnenband

Je wiel bestaat uit een velg, binnenband en buitenband. Als je lekrijdt is vrijwel altijd je binnenband lek. Zorg dus altijd dat je een reserve binnenband bij je hebt.

Bandenlichters

Dit is misschien wel de meest essentiële tool om je binnenband mee te verwisselen. Zonder bandenlichters is het bijna onmogelijk om je band los te krijgen van je velg.
> Hoe vervang ik mijn binnenband?

Mini fietspomp of CO2-pomp

Fietspompen zijn er in twee uitvoeringen, namelijk een traditionele lucht fietspomp en een CO2-pomp.
> Hoe pomp je je banden op?

fietskleding op de racefiets

Welke fietskleding heb ik nodig?

Voor een prettig en veilig rondje op de racefiets adviseren wij om minimaal een fietshelm, fietsschoenen met schoenplaatjes en een prettige fietsbroek aan te schaffen.
> Fietskleding voor beginners

Fietshelm

Draag altijd een helm als je op de racefiets stapt. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker als je nog wat minder ervaren bent. Een goede fietshelm vangt de klap voor je op als je op je hoofd valt en voorkomt dus blijvende schade.
> Veilige fietshelm > Fietshelm afstellen

Racefiets schoenen

Racefiets schoenen of wielrenschoenen zijn voorzien van bevestigingspunten waar je schoenplaatjes op kunt monteren. Op die manier kun je jezelf vastklikken aan de pedalen van je racefiets. Er zijn verschillende kliks/schoenplaatjes beschikbaar die zichzelf onderscheiden in het gemak waarmee je in- en uitklikt.
> Bekijk de koopgids racefiets schoenen

Fietsbroek

Het zadel van een racefiets is over het algemeen vrij hard. Een goede fietsbroek is daarom zeker aan te raden. Dankzij de zeem aan de binnenkant van het zitgedeelte van een fietsbroek krijg je minder snel last van zadelpijn tijdens het fietsen. Een goede fietsbroek wordt gedragen zonder ondergoed om irritaties te voorkomen.
> Bekijk de koopgids fietsbroeken

fietsbril en bovenkleding

Verhoog het comfort!

Naast bovenstaande essentials kun je je fietscomfort verhogen door middel van bovenkleding, zoals een fietsshirt of ondershirt, en een fietsbril.

Bovenkleding

Door passende bovenkleding te dragen, zoals het juiste fietsshirt, fiets je comfortabel in alle weersomstandigheden. Tijdens een warme zomerse dag heb je natuurlijk andere bovenkleding nodig dan wanneer je in een regenbui fietst.
> Bekijk de koopgids voor fietsshirts

Fietsbril

Een fietsbril beschermt je ogen tegen stof, takken en rondvliegende steentjes. Daarnaast werkt een fietsbril contrastverhogend waardoor je zicht verbetert en zorgt het voor een goede luchtstroom rond je hoofd. Hierdoor hoef je minder met je ogen te knijpen bij hoge snelheden en geef je je ogen rust en kun je je optimaal focussen op de weg.
> Bekijk de fietsbril koopgids