Deel dit bericht

Kabels vervangen - Techcenter

17 April 2015

Eerder legden we al uit hoe je je (race) remmen en derailleurs afstelt. Werkt het na het afstellen nog steeds niet goed, dan moet je waarschijnlijk ook je kabels vervangen. Hoe? Dat leggen we uit in dit blog. Hydraulische remsystemen, zoals je tegenwoordig ziet op vrijwel alle mountainbikes, laten we even buitenbeschouwing. Dat vraagt om een hele andere aanpak.

Inhoudsopgave

1. Benodigdheden2. Kabeltypen3. Remkabels vervangen4. Derailleurkabels vervangen5. Interne kabels

1. Benodigdheden

2. Kabeltypen

Een kabel is een kabel, zou je zeggen. Toch zijn er maar liefst 3 verschillenden remkabels en 2 verschillende derailleurkabels. Dan zijn er ook nog 2 typen buitenkabels. Het verschil tussen derailleur- en remkabels zit vooral in de dikte van de kabel: een remkabel is iets dikker dan een derailleurkabel.
Het verschil tussen derailleurkabels zit in de vorm van de ‘kop’. Zo is er een kabel voor Shimano/Sram raceremmen, Campa remmen en mountainbikeremmen. Deze laatste zie je niet veel meer door de komst van schijfremmen. Shimano/Sram remkabels zijn iets dikker dan Campa kabels, maar passen in de meeste gevallen wel in een Campa remgreep. Idem dito voor derailleurkabels. Ook hier is de kop van een Shimano/Sram binnenkabel net iets groter dan die van een Campagnolo kabel. Om het overzichtelijk te houden:

Kabels vervangen - typen binnenkabel
A: Shimano/Sram rem, B: Campa rem, C: MTB rem, D: Shimano/Sram: derailleur, E: Campa derailleur

Dan het verschil in buitenkabels. Dat zit ‘m in de looprichting van de strengen. Een remkabel is sterker, een derailleur kabel heeft minder weerstand. Hoe dat eruit ziet zie je hieronder.

Kabels vervangen - typen buitenkabel

3. Kabels vervangen

Wederom leggen de mannen van GCN (Global Cycling Network) uit hoe je deze klus klaart. In de video gebruiken ze een Shimano greep. Sram en Campa grepen zien er net wat anders uit. Het wijst zichzelf hoe je daar de kabel vervangt. Eén opmerking: spuit voor de zekerheid nog wat teflon in de buitenkabel, voordat je de binnenkabel monteert. Zo verminder je de weerstand en weet je zeker dat het soepel werkt. Heb je een mountainbike met een V-brake? Dan vervang je op bijna dezelfde manier de kabel. Alleen het verwijderen, of monteren, van de kabel in de remgreep werkt iets anders. Makkelijker zelfs. Je 'haakt' de kabel min of meer in de greep.

4. Derailleurkabels vervangen

Dan derailleurkabels vervangen. Ook in deze video gebruiken de mannen van GCN een Shimano (race) shifter. Ook hier werkt het vervangen en monteren van de kabel net wat anders bij een Sram, Campa en mountainbike (Shimano, Sram) shifter. Spuit ook hier de kabel voor de zekerheid in met teflon zodat je versnellingsapparaat soepel schakelt, en blijft schakelen.

5. Interne kabels

Veel top-end frames hebben tegenwoordig intern geleide kabels. Dat vraagt om een iets andere aanpak. In de onderstaande drie video’s zie je hoe je interne kabels monteert. De eerste video is een instructievideo voor de Parktools internal cable routing kit. Maakt het net wat makkelijker om intern geleide kabels te monteren.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Dirk Jan van Straaten

Dirk Jan van Straaten

Gerelateerde berichten

26 inch mountainbike ombouwen naar 27,5 / 650b inch wielen

5 December 2017

Het ombouwen van je 26 inch mountainbike naar 27,5 inch wordt steeds vaker gedaan ...

Techcenter: Complete groepset montage

4 Juni 2015

Een nieuw frame en een nieuwe groep staan in de gang. Nu alleen nog monteren ...