Deel dit bericht

Hoe vervang ik de derailleurwieltjes van mijn racefiets of mountainbike? [How-to]

25 Februari 2020

Veel fietsers weten dat ze hun ketting regelmatig moeten vervangen of onderhouden, maar vergeten de derailleurwieltjes. Je derailleurwieltjes zijn, naast je ketting, ook een belangrijk onderdeel van je aandrijving. Ze slijten langzaam, terwijl je dit vaak niet door hebt. In deze blog lees je alles over hoe en wanneer je je derailleurwieltjes moet vervangen.

Hoe weet ik of ik mijn derailleurwieltjes moet vervangen?

Hoe weet je wanneer je derailleurwieltjes vervangen moeten worden? Dan zul je goed naar de tandjes moeten kijken. Beginnen ze spits te worden? Dan zijn ze versleten en aan vervanging toe. Op onderstaande afbeelding zie je dat het middelste en rechter derailleurwieltje aan vervanging toe zijn. Als ze aan vervanging toe zijn, zorg dan dat je de juiste wieltjes aanschaft.

versleten derailleurwieltjes
Je ziet aan de tandjes van je derailleurwieltjes of ze versleten zijn of niet.

Wat heb je nodig voor het vervangen van je derailleurwieltjes?

Voor het vervangen van je derailleurwieltjes heb je nodig:

benodigheden derailleurwieltjes
Kijk goed welke derailleurwieltjes jij nodig hebt als je ze gaat vervangen.

Hoe demonteer je je derailleurwieltjes?

Voor beginners is de makkelijkste manier om je derailleurwieltjes te (de)monteren zonder fietsketting. Ook kun je de derailleurwieltjes vervangen terwijl de ketting nog op je fiets zit (zie video). Bij een snelle wissel werkt dit natuurlijk goed, maar let dan extra goed op met de montage. Je zal niet de eerste zijn die de ketting aan de verkeerde kant van de kooi leidt.

Als je de ketting gedemonteerd hebt, haal je het achterwiel eruit. Nu kun je beginnen met het losmaken van de derailleurwieltjes. Draai eerst de schroef van het onderste derailleurwieltje los en haal het wieltje eruit. Let daarbij goed op welke kant je op moet draaien. Dit kun je vaak zien aan de pijltjes op de derailleurwieltjes. Zorg dat je het schroefje even apart legt, aangezien de schroefjes van de bovenste en onderste derailleurwieltjes kunnen verschillen. Vervolgens kun je aan de slag met het bovenste derailleurwieltje door ook deze schroef los te draaien. Let hierbij op dat de kooi van je derailleur ook meekomt.

Vergeet niet om je derailleur goed schoon te maken met een ontvetter. Vet en vuil hopen zich op in alle gaten en kieren van de kooi. Spuit de ontvetter wel op een doek en niet direct op de derailleur.

Hoe monteer je je derailleurwieltjes?

Vervolgens is het tijd om het bovenste wieltje samen met de achterplaat van de derailleurkooi te monteren. Let goed op dat je het juiste wieltje met het bijbehorende schroefje pakt. Per merk verschilt hoe de bovenste en onderste derailleurwieltjes worden genoemd. Dit kun je vinden in onderstaande tabel.

MerkBenaming bovenste derailleurwieltjeBenaming onderste derailleurwieltje
ShimanoGuide pulley of G-pulleyTension pulley of T-pulley
TacxUpperLower
SramUL
CampagnoloUpperLower

Let ook op de juiste richting als je de wieltjes monteert. Staat er niks op je derailleurwieltjes? Dan is er geen volgorde van montage.

Eventueel kun je nog wat montagevet op het boutje doen voor je de wieltjes weer aandraait. Als je ook je onderste derailleurwieltje hebt aangedraaid, kun je je ketting weer monteren. Zorg ervoor dat je de ketting over de cassette en derailleur heen legt en niet over de geleiders. Vervolgens kun je de missing link weer vastmaken met de tang en het wiel monteren. Controleer daarna nog even of alles goed schakelt. Als dit het geval is zijn je derailleurwieltjes correct vervangen en ben je weer klaar voor je volgende rit.

Video: Hoe vervang je je derailleurwieltjes?

Wil je graag een keer zien hoe het vervangen van de derailleurwieltjes in z'n werk gaat? In onderstaande video zie je hoe en wanneer je je derailleurwieltjes moet vervangen.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

Hoe plan je een route in met Komoot? [How-To]

27 Maart 2023

Zelf een fietsroute maken? Klinkt ingewikkelder dan het is ...

Zelf je fiets onderhouden: Lees onze handige How-to blogs! [do it yourself tips]

7 Februari 2023

Een nieuwe racefiets of mountainbike kopen is één ding. Je fiets goed onderhouden is een tweede ...

Met deze 7 tips gaat de accu van je elektrische fiets langer mee!

28 Juli 2022

Voor velen is er niks fijners dan met goed weer genieten van een mooie rit door de natuur ...