Deel dit bericht

Syntace W35 wielen review – Geen zorgen meer over een taco

Sinds een paar maanden hebben we voor de fanatieke mountainbikers Syntace W35 wielen in huis. Dit oerdegelijke Duitse merk is niet schreeuwerig vol met met stickers in felle kleuren en de doelgroep overspoelen met marketing geweld doen ze ook niet. Nee, deze Duitser zegt het met daden. We namen zelf de proef op de som en lieten onze mountainbike-specialist Ben een weekendje los in het bos met de Syntace W35 wielset.

Dat Syntace niet aan drukke stickers en flashy marketing doet blijkt al als Ben de doos met de wielen uitpakt: “Uit de sobere kartonnen doos komen twee mat zwarte wielen… Je ziet meteen dat de wielen een hoog afwerkingsniveau hebben.

De Syntace W35 wielen staan mooi in Ben's eigen BMC
De Syntace W35 wielen staan mooi in Ben’s eigen BMC

Ze voelen degelijk, de spaakspanning staat ‘race ready’ en de body laat een luide agressieve ratel horen. De eerste indruk is erg positief. De brede velgen met hun lage profiel voorspellen veel stijfheid en een mooie bolle passing van de band.

Eerst tubeless maken

Na de wielen even goede bekeken te hebben wordt het tijd om de bandjes erop te leggen. Ik heb gekozen voor de Maxxis Ardent Race tubeless. Dus eerst even aan de bak want de velgen moeten wel luchtdicht gemaakt worden met speciale tape.

Met de Tubeless Rim Tape van Schwalbe is je velg zo luchtdicht gemaakt.
Met de Tubeless Rim Tape van Schwalbe is je velg zo luchtdicht gemaakt.

Dat luchtdicht maken van de velg met een indrukwekkende 28.5mm binnenbreedte lukt prima met de Schwalbe 29mm luchtdicht velgtape.

Klus geklaard...
Klus geklaard…

Nu de ventielen erin en wat latex en dan kan er met de compressor wat lucht bij worden gepompt. Nog even de cassette en remschijven erop en gaan, de sneeuw in!

Syntace W35 wielen op de trail

Ik merk al meteen dat de wielen mooi licht lopen en zeer energiek aanvoelen. Bij het aanzetten laten de Sapim spaken geen Watt aan energie verloren gaan. Wat me echt opvalt is de snelle engagement van de vrijloop. Deze is precies goed; hij grijpt meteen aan als ik aanzet maar geeft geen pedaalterugslag in de afdalingen.

De Sapim spaken laten strak gespaakt en laten geen energie verloren gaan
De strak gespaakte Sapim spaken laten geen energie verloren gaan

Ik stuur door de slingerende singletrack. Wanneer ik de benen stil houd voor een bocht begint de naaf gevaarlijk luid te ratelen. Als een ratelslang die waarschuwt voor een snake bite! Een heerlijk geluid.

Wennen aan de bandenspanning

De bandenspanning op zo’n brede velg is net even anders dan ik gewend ben. Ik maakte de inschattingsfout om – ook gezien de sneeuw – te weinig lucht in de band te pompen.

Ik hoopte meer grip en tractie te vinden op die witte troep, maar het gevolg was dat de achterband bij aanzetten lucht liet ontsnappen. Door – of dankzij – de hoge torsiestijfheid van de wielen willen de banden bij lage bandendruk wat gaan wringen.

Harder!

De Syntace W35 wielen komen echt tot leven wanneer je er hard mee rijdt. De stijfheid, de energie en het vertrouwen geven je bike vleugels! Bocht na bocht houden ze noppen goed op de grond en zorgen voor een maximale zijwaartse druk.

De J-bend spaken geven een oldskool uitstraling
De J-bend spaken geven een oldskool uitstraling

Voor de zwaargewichten of de echte trail killers is deze 32-spaaks wielset een echte aanrader. De J-bend spaken zien er oldschool uit. Ok, je kunt deze spaken bij iedere fietsenmaker kopen, maar het vernuft zit hem onder andere in de gehoekte flenzen.

Zo staan de spaken optimaal in lijn en blijft de spanning veel beter verdeeld. Ook heeft Syntace door middel van verschillende spaakdiktes en assymetrische gaten de balans gevonden tussen gewicht en belasting.

Syntace W35 wielen – sterk, robuust en licht

De luide agressieve ratel van de vrijloop is een prachtig contrast met het ingetogen voorkomen. Wanneer je je er aan stoort – ik kan het me persoonlijk niet voorstellen – is er een silencer-pakket om de naaf zijn mond te snoeren.

De wielen zijn sterk, robuust en licht wat past bij de wensen van een trailrijder. De bolle passing van de banden geven veel grip en vertrouwen in de bochten. De snelle engagement en het lage gewicht maken technisch klimmen ook makkelijker, je vindt altijd weer snel druk op de pedalen.

Ondanks het lage gewicht staan deze wielen ook hun mannetje in ruigere terrein. Zo zal je goed voor de dag komen op een enduro-wedstrijd.

Geen stickers, alle logo's zijn mooi en strak gelasered
Geen stickers, alle logo’s zijn mooi en strak gelasered

Als je groot en zwaar bent en/of een agressieve rijstijl hebt steek deze wielen dan gerust in je hardtail. Je hoeft je dan echt geen zorgen meer te maken dat je met taco’s (dubbel geslagen wielen, zoals de Mexicaanse lekkernij) het bos weer uit komt.

Hoewel ik een vergelijkbare wielset in mijn BMC Speedfox heb zitten is de Syntace W35 MX een zeer begeerlijk setje! Deze wolf in schaapskleding zou ik graag eens zijn tanden laten zetten in een Zwitserse trail.”

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Ben Lucas

Ben Lucas

Boomlange mountainbiker met de kenmerken van een houthakker. Je ziet me in de bossen met onder mijn baard vol stof en modder een grijns die je er niet af kan rijden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen

2 Augustus 2013 42336

Toen Shimano in 2012 met de 11-speed Dura Ace 9000 groep op de markt kwam, leek het slechts een kwestie van …

14 Oktober 2013 35105

Garmin timmert in 2013 flink aan de weg. Begin dit jaar lanceerde de marktleider op het gebied van gps-apparatuur al …