Dela

Yepp Solo Cykelkärra

Mitten av 2015 lanserade det holländska företaget Yepp sin cykelkärra Yepp Solo under Cykelsemester mässan. Sedan dess har Yepp vunnit i popularitet, och förra månaden tillkännagavs att Yepp Solo nominerades som årets babyprodukt 2016. Vad är det som gör Yepp Solo så bra? Och varför skulle en välja en cykelkärra i stället för en (billigare) barnsits? Det är saker som jag, som cykelälskande pappa, också gärna ville veta. Det är därför jag testade Yepp Solo grundligt under olika aktiviteter.

Yepp Solo

Yepp Solo: Innan användning

Om du kan sätta ihop ett Ikea-skåp, behöver du inte oroa dig. Detta är rocket science, jämfört med att sätta ihop Yepp Solo. Solo levereras nämligen ihopvikt, dock helt färdigmonterad. Det enda du behöver göra är att vika ut kärran, montera quick-release hjulen och klicka fast några plastdelar. En tydlig beskrivning hittas i manualen. Det svåraste är att montera kopplingen mellan cykeln och kärran, eftersom detta kräver en hylsnyckel. Och glöm inte att montera säkerhetsflaggan! Slutresultatet är en cykelkärra med en fantastisk design. Detaljerna är mycket fina, till exempel de svarta hjulen och dragstången. Det syns nästan ingen ljus metall.

IMG_4883

Under monteringen av Yepp Solo, upptäckte jag direkt första fördelen. Du kan super enkelt och snabbt vika ut och in kärran. Särskilt att kunna vika ihop kärran inom 10 sekunder, tycker jag är jättepraktiskt. Vissa tillverkare utvecklar verkligt fantastiska vikbara system, som är så praktiska att man aldrig använder dem i praktiken. Ihopvikt är Yepp Solo bara 28cm hög och utan hjul 57cm bredd.

DSC04240

Att byta dragstången till buggyhjulet är mycket enkelt. Genom att ta bort låspinnen kan du ta av dragstången och montera buggyhjulet. Det som ibland kan vara svårt är att du först måste ta ut stången innan du kan montera hjulet. Cykelkärran stöder då bara på de två större hjulen, vilket gör att du ibland har en hand för kort för att hålla kärran i balans. Särskilt om lilla passageraren i kärran sitter och gungar lite alltför entusiastiskt bak och fram. Det som är enkelt dock, är att bakhjulet och dragstången kan fästas på de utfällbara stötfångarna. Du har de alltså alltid med dig och efter cykling kan du byta stången till hjulen och fortsätta din resa till fots.

DSC04250

I praktiken (pappa)

Eftersom du har lite extra vikt bakom dig, kommer de första några metrarna kosta mer energi. Men när du väl är i gång, kommer du inte märka någonting längre. Om du har en barnsits fram på styret känner du den extra vikten framför allt när du styr, men kärran rullar efter dig utan problem och oljud. Du förblir mycket smidig på cykeln, det är bara i de skarpaste kurvorna du måste vara försiktig att inte röra röra hjulet med dragstången. Den smala designen på kärran spelar också en roll, och jag tycker att det är en stor fördel. Med min gamla (mycket bredare) cykelkärran som rymde 2 barn tyckte jag att det var mycket mer läskigt att passera mötande trafik (särskilt skotrar) på en smal cykelväg. Nackdelen är förstås att Yepp Solo cykelkärran endast rymmer ett barn.

DSC04238

Särskilt under längre cykelturer är Yepp Solo verkligen fantastisk jämfört med en barnsits. Det är mycket mer bekvämt att cykla. Dessutom är det stora bagageutrymmet än bra fördel. Detta visade sig när jag cyklade till ett rekreationsområde, en 20 minuters cykeltur från vårt hus. Normalt är det svårt att ta med oss allt vi behöver, men det var inget problem med cykelkärran. På baksidan finns det tillräckligt med utrymme för en skötväska, leksaker, mat och dryck, en picknickmatta och även några egna prylar. Genom att montera svänghjulet kan du också använda kärran som en lyxig sittvagn. Dragstången kan justeras i höjd, mycket enkelt, med ett handtag för att sköta parkeringsbromsen, lyxig vad! Att parkera vagnen på en lutning är alltså inget problem.

IMG_4887

För att resa till stan tyckte jag att cykelkärran var mindre praktisk. Cykelkärran är mycket större än en vanlig sittvagn, så att det är svårt att manövrera genom en supermarknad eller klädaffär. Du behöver alltså lämna kärran vid cykeln, men hur gör man det på ett säkert sätt? Du kan fästa ramen till en (lykt)stolpe, men det gäller inte för de snabbt demonterbara hjulen. Att lämna cykelkärran i en längre tid vågade jag alltså inte.

DSC04241

I praktiken (dotter)

Den första användningsupplevelsen vad med min dotter, upplevelsen varade i ungefär 5 minuter…. sedan somnade hon. Att hon somnade redan den första gången ser jag som ett plus, när det gäller komforten är kärran alltså helt okej. Hon kunde sitta bekvämt på det mjuka sätet och innerfoder på axelremmarna har också en mjuk vaddering vilket bidrar till komforten. Trepunktsbältet har en extra säker klicklåsning som endast kan öppnas av stora vuxna händer. Under de nästa cykelturerna var hon vaken och hon njöt av utsiktet genom de stora plastrutorna på sidorna.

DSC04253

En nackdel (enligt mig) är att bandet som går mellan benen är placerat ganska framåt. Det är kanske för att stora barn också kan sitta i vagnen (kärran är lämplig för barn i åldrar mellan 0 och 4 år), men för min dotter funkade det mindre bra. På ojämna vägar sjönk hon därför lite fram och omkull. Det extra säkerhetsbandet kring midjan kunde inte förhindra det. Även om hon inte verkade bry sig, verkade den där sittpositionen inte helt som den skulle vara.

DSC042441

Framsidan av kärran kan låsas med ett nätfönster och ett genomskinligt plastfönster med hjälp av ett blixtlås. Plastfönstret kan låsas på undersidan med kardborreband, men kan också rullas upp för att få lite ventilation in i kärran. Personligen tycker jag att det också borde finnas en öppning på baksidan, så att luften verkligen strömmar igenom kärran när du cyklar. Nu är bara framsidan öppen.

DSC04236

Säkerheten, också ganska viktigt, säkerställs genom en box-konstruktion och en låg tyngdpunkt. Se till att ditt barn inte har huvudet ovanifrån ramen. Maximala sitthöjden är därför 55cm, mätt från sätet.

För de allra minsta finns det också möjligheten att installera en barnstol i kärran. När ditt barn fortfarande inte sitter så stabilt, är det ett bra alternativ. Barnsitsen fångar samtidigt mer stötar på ojämna vägar, vilket bidrar till en ännu mer bekväm cykeltur.

Slutsats

För längre cykelturer eller utflykter skulle jag inte välja någonting annat än Yepp Solo. Manövrerbarheten och cykelkomforten av denna ensitsiga cykelkärra är sublim. Det beror också på komforten ditt barn upplever i kärran och det stora bagageutrymmet. Jag kan även föreställa mig att du gärna skulle vilja ha Yepp Solo med dig på en aktiv semesterresa. Dessutom ser kärran attraktivt ut, med de fina svarta hjulen, handbromsen som kan skötas på dragstången och möjligheten att förvara hjulen och dragstången. Yepp Solo är lite lyxigare och elegantare än dess konkurrenter.

DSC04254

För- och nackdelar

  • Yepp Solo kan vikas ihop super snabbt
  • Smalare än cykelkärror för två barn
  • Kan användas som sittvagn och cykelkärra
  • Mycket bagageutrymme
  • Små barn sjunker ibland lite omkull eftersom axelbandet är placerade lite för mycket framåt
  • Om du får ett andra barn behöver du också ha en barnsits fram eller bak på cykeln
Dela
Laurens van Outheusden

Laurens van Outheusden

Pappa och triathlonidrottare, med fokusen på distanser upp till en halv triathlondistans. På vägen cyklar jag på Giant Propel Advanced eller Cortina med Yepp barnsits ;-), och i skogen på Trek X-Caliber 9. På Mantel jobbar jag som projektledare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts


Most viewed

28 Januari 2017 3820

Jag brukar inte ta med mig jobbet hem, men när man får frågan om att ta med sig Garmin Edge …