Dela detta inlägg

Vilken cykelstol passar din cykel och ditt barn? [Köpguide]

22 April 2022

Vilken cykelstol passar din cykel och vilken cykelstol är bäst för ditt barn? Dessa två frågor är mycket viktiga, för att du naturligtvis vill att ditt barn inte bara är säkert på cykeln utan också sitter komfortabelt. Vår barnstolexpert Mick listar i dennan köpguide för barnsitsar vad som är viktigt när du ska välja rätt barnsits till din cykel. Naturligtvis uppfyller alla våra barnstolar de europeiska säkerhetskrav. (Obs! Inte alla cykelstolar levereras standard med ekerskydd.) Säkerhet för dina barn värderas nämligen högt av alla.

Alla som har tittat i vårt sortiment har sett att vi för närvarande har olika märken av cykelstolar: Urban Iki, Yepp(/Thule) och Bobike cykelstolar ska behandlas i denna köpguide. I denna köpguide tittar vi bara på alla dessa tre märken, som vi har blivit mest bekanta med under de senaste åren.

Två typer av barnsitsar: fram- och bakmonterade

För att börja behöver du först välja om du letar efter en fram- eller bakmonterad cykelstol. Ditt barns ålder och vikt bestämmer vilken som krävs till ditt barn.

Cykelstolar monterade på cykelns framsida och baksida ser ganska snyggt ut nuförtiden.
Cykelstolar monterade på cykelns framsida och baksida ser ganska snyggt ut nuförtiden.

Handlar det om ett barn som är mellan nio månader och tre år gammalt? I detta fall är en frammonterad barnstol ett lämpligt val. Är ditt barn lite äldre? Från två års ålder kan ett barn också sitta i en bakmonterad barnsits, utan minsta problem.

Varför välja en frammonterad cykelstol?

En frammonterad cykelstol monteras på styret. Fördelen med en frammonterad barnsits är att ditt barn kan se mer och att du kan ha cykelväskor på pakerhållaren.

Frammonterad barnstol
Med en frammonterad barnstol kan ditt barn se sig omkring under cykelturen.

Däremot gör en frammonterad cykelstol din cykel lite instabilare. Vanligtvis används frammonterade cykelstolar endast för barn som fortfarande är relativt små och lätta. Alla frammonterade barnsitsar i vårt sortiment fungerar för barn i nio månaders till tre års ålder med en maxvikt på 15 kg.

Urban Iki Styrmonterad

Från 609 kr

Bobike ONE Mini

821 kr

Varför välja en bakmonterad cykelstol?

En bakmonterad cykelstol monteras på din pakerhållare eller sadelstolpe. Fördelen med en bakmonterad barnsits är att den inte påverkar cyklens stabilitet så mycket. Däremot kan det vara svårare att hoppa på en herrcykel med en sådan sits bakom sadeln.

Ett säkerhetsbälte med ett säkert spänne är ett viktigt krav för en cykelstol.
Ett säkerhetsbälte med ett säkert spänne är ett viktigt krav för en cykelstol oavsett om det nu handlar om en bakmonterad barnsits, som på bilden, eller en frammonterad barnsits.

När du väljer en bakmonterad barnstol är det viktigt att bestämma hur många kilogram får laddas på din pakethållare. Beroende på vilken modell du väljer kan en bakmonterad cykelstol klara en maximal vikt på 22 eller 36 kg.

Kan din pakethållare inte klara vikten eller finns det ingen pakethållare på din cykel? Det behöver inte vara ett problem. Vi har flera cykelstolar som kan monteras på sadelstolpen.

Det är även möjligt att säkra dina barns fötter i denna barnsits.
Det är även möjligt att säkra dina barns fötter i denna barnsits.

Med bakmonterade barnstolar måste du också räkna med barnets ålder och längd. I detta är viktigt att ditt barn passar bra i stolen och därmed kan fastspännas ordentligt.

Montera en bakmonterad cykelstol

Cykelstolarna som monteras på cykelns baksida kan ofta monteras på två olika sätt. Antingen monteras den på pakethållaren eller med hjälp av ett beslag till sadelstolpen.

Både Yepp och Bobike erbjuder båda alternativen för sina sitsar. Fördelen med sadelstolpmontering är att du inte behöver ha en pakethållare. Även i fall din pakethållare inte är så robust är sadelstolpmontering en perfekt lösning.

Köpguide cykelstolar - Med en monteringsadapter som denna kan du fästa de flesta cykelstolar på sadelstolpen utan svårigheter.
Köpguide cykelstolar - Med en monteringsadapter som denna kan du fästa de flesta cykelstolar på sadelstolpen utan svårigheter.

De flesta sitsar ger dig också möjligheten att snabbt och enkelt klicka fast barnstolen på din cykel. Att montera en speciell montering - monteringsadaptern - på flera cyklar är också något man kan tänka på. På det sättet kan du enkelt flytta barnstolen mellan flera cyklar. Mycket praktiskt, eller hur!

Bakmonterade cykelstolar för barn från 9 månaders ålder

Dessa cykelstolar passar de allra yngsta. Från 9 månaders ålder kan de flesta barn sitta ordentligt i en passande barnsits.

Urban Iki Bakmonterad

1 027 kr

Bakmonterade cykelstolar för barn från 18 månaders ålder

Är ditt barn lite äldre? Då kan du också välja en cykelstol som är lite större men som fortfarande erbjuder samma skydd som barnstolar för de allra yngsta.

Bobike ONE Maxi

1 027 kr

Bakmonterade cykelstolar för barn över 5 år

Är ditt barn redan äldre men cyklar det fortfarande inte självt eller bara då och då? I detta fall kan du välja en barnstol för äldre barn.

En sådan cykelstol kan klara en maximal vikt på 25 kg till 35 kg. Därmed kan de flesta barn upp till 10 år gammal lätt transporteras på din cykel.

Bobike Junior Classic Plus

966 kr

Cykelstoladaptrar och tillbehör

Vill du maximera din cykelstols nytta? I så fall finns det mycket du kan välja från när det gäller valfria adaptrar. Med dessa kan du t.ex. utrusta flera cyklar med monteringsbeslag och så flytta sitsen mellan flera cyklar.

Vindskydd cykelstol
Ett vinskydd bidrar till en komfortablare cykeltur för barnet eftersom den skyddar mot smuts, stenar, flugor och vind.

Under adaptrar och tillbehör finns till exempel regnskydd och sovrullar som ytterligare ökar barnets komfort på cykelturen. Har du en frammonterad cykelstol? För dessa kan du också montera ett vindskydd som ger även dig lite extra komfort!

Vad tycker du om den här bloggartikeln?

Dela detta inlägg

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Relaterade inlägg

Cykelskor för friska, kalla och isiga vinterdagar på MTB och landsvägscykel [Köpguide]

13 December 2022

På vintern ställer du högre krav på dina cykelskor: nästan inget är mer irriterande än att cykla med kalla och våta ...

Cykeltrainers 2021-2022 – Vilken cykeltrainer passar mig? [Köpguide]

13 Oktober 2022

Ta en cykeltur med dina vänner medan du stannar hem? Eller tävla mot andra cyklister från ditt vardagsrum? Med en ...

Cykelbelysning köpguide 2022 - 2023 - Ljus för de mörka dagarna

27 September 2022

Cykelbelysning är kanske det enklaste och viktigaste sättet att cykla säkert ...