Dela detta inlägg

Hur får man på trainerdäcket på fälgen? Tips för att montera däck.

7 November 2018

Däck blir efter en tid slitna, torra eller punkterade. Förr eller senare tvingas man alltså till att byta däck på sin racer eller MTB. Vissa däck går som en dans att montera, medans andra kan vara en källa till frustration. Trainerdäck är ofta de svåraste däcken att montera. Hur lyckas man få på ett trainerdäck på fälgen egentligen.

Som tur är har Simon listat några tips för att med lätthet få på även det envisaste däcket. Genom att följa dessa fem steg får du även på ett trainerdäck på ditt bakhjul utan att spendera hela kvällen. Mer tid över för Zwift!

Tidsåtgång: 15 minuter

  1. Töj ut däcket

    Ofta handlar det om att däcket är något för litet för fälgen. Detta kan rådas bot på genom att töja däcket innan du monterar det på fälgen.

  2. Pumpa i lite luft

    Efter att du monterat första kanten av däcket (alltid lätt) och du ska montera slangen pumpar du först ett pumptag luft. Betoning på lite luft! I princip kan du blåsa in luften med munnen. Detta ger stabilitet åt däcket och förhindrar även klämpunka, som blir vanligare för de motstridiga däcken.

  3. Diskmedel = glidmedel

    Nu kan det hårda arbetet med andra halvan av däcket. När det börjar ta emot kan du sätta en klick diskmedel mellan däcket och fälgen. Detta gör att trainerdäcket lättare glider över fälgen.

  4. JCykelhandskar för extra grepp

    För att få över sista biten av däcket krävs som bekant en del kraft. För att spara på händerna samt slippa glida är detta ett perfekt tillfälle att använda sina cykelhandskar.

  5.  Ventilen sist

    Som bekant är de sista centimeterna de tuffaste att få till. Se till att denna bit sitter vid ventilen. Med lite tur kan du lyfta däcket underifrån genom att trycka på ventilen.

  6. Om inget fungerar; däckhjälpmedel

    Det är frestande att använda däckjärnen för att få över däcket på rätt sida fälgen. Men ofta är de för tjocka och dessutom riskerar man att man klämmer hål på slangen.

Men det finns faktiskt verktyg som är speciellt avsedda för att kränga på däcket över fälgen som BBB Cyclings Easytire. Ett par spännband kan även fungera bra. Men förmodligen har du, om du använder dig av dessa fem knep, redan fått på trainerdäcket och avverkat ett par kilometer på trainern.

BBB Cycling Easytire BTL-78

121 kr

Tacx T1390 Race 28"

473 kr

Vad tycker du om den här bloggartikeln?

Dela detta inlägg

Simon Galle

Simon Galle

Avdankad elitcyklist som coachar cyklister när jag inte översätter för Mantels svenska webshop. Favorittävlingarna är vårklassiker och därför älskar jag den holländska cykelkulturen med sin fostrande kullersten och kantvindsåkning.

Relaterade inlägg

Byta cykelkedja - Vilket är det bästa sättet att byta ut kedjan på din landsvägscykel eller MTB? [How-To]

18 Juli 2021

Regn, hagel, lera och annat smuts förorsakar en hel del slitage på cykelkedjan ...

Att pumpa upp ett cykeldäck: hur ska detta göras och vilka typer av ventiler finns det?

12 Mars 2021

Att fylla på luft i cykeldäcken verkar vara en enkel sak, men det är viktigt att du gör det på rätt sätt och att du ...

Zwift - Hur funkar det och vad kan du göra med det? [Guide]

8 Januari 2021

Med Zwift blir varje träningspass en rolig upplevelse ...