Dela

Box One gruppset – äntligen något annat än Shimano eller Sram!

Slaget om den bästa MTB-gruppen har länge varit en tvekamp mellan Shimano och SRAM. Men inte nu längre. I och med BOX Components finns en ny spelare på marknaden och deras BOX One-grupp bör inte förbises. Kees har testat gruppen i en månads tid och delar gärna sina erfarenheter om gruppen.

Box Components är ett internationellt märke inom BMX-komponenter. I senare år har de ambitiösa amerikanerna växt till sig och kontrakterat världsmästare och nationella mästare.

Överraskande drivlina

Box Components har medvetet tittat på Shimano och Sram, även om ingenting egentligen saknades där har de ändå lyckats leverera en förvånande och innovativ drivlina. En månad över snabba holländska stigar och i belgisk lera har lett mig till följande slutsats: jag är imponerad.

Gruppen består av: One PushPush växelreglage, One bakväxel och en Two-kassett.

Box One PushPush shifter

Box Components står ut ur mängden med detta växelreglage. Den har bara en spak och den manövereras med tummen. Det är teoretiskt möjligt att växla fyra snäpp i ett tryck, men i praktiken blir det två i taget som gäller.

Växlingen känns som med Shimano XT. Men att växla upp fungerar annorlunda; man måste trycka spaken inåt. Det låter konstigt, men jag missade aldrig en växling med denna uppsättning.

Växla ner ett klick i taget. Nedväxlingen är väldigt följsam och precis. Reglaget fästs med en aluminiumklämma och det finns två möjliga positioner.

Lätt att justera och underhålla

Under den första turen märkte jag att placerat reglaget för nära handen, men det var lätt att korrigera till rätt position en 4 mm insexnyckel. Det är kanske något som få kommer att ägna sig åt, men jag uppskattar verkligen att det även är så lätt att underhålla.

Reglaget har sex skruvar, och efter att du öppnat konsolen kan du rengöra och smörja med exempelvis wd40 eller en tunn kedjeolja, och sedan känns det som ett nytt igen.

Box One bakväxel

Förutom sin uppenbart snygga look har denna bakväxel andra unika funktioner som gör den till en värdig utmanare.

Tre punkter som står ut:

  • Rulltrissorna har utrustats med täckta kullager. De löper lätt och växlar precist.
  • CamClutch-tekniken driver kedjan fram, men aldrig för mycket. Trycket byggs upp progressivt. Buren rör sig efter hur kedjan slår, men kopplingen ser till att inte kedjan slutar framför drevet. Kopplingen gör växlingen följsam eftersom du inte behöver växla mot växelns spänning. Detta märks omedelbart.
  • Fästet för växelhöljet är försedd med en innovativ teknik: Pivot Tech. I händelse av en krasch kan den röra sig fritt vilket minskar risken för att den går av.

Box Two 11-46 kassett

Detta är en 11-delad kassett med svart finish. Den kan monteras på en Shimano-body och med sitt spel på 11-46 tänder klarar den allra klättringar. Efter en månad är den svarta ytan naggad, men mindre än förväntat.

Växelprestandan är mer än bra. Jag provade även med min XT-växel och det fungerade utmärkt. Antalet växelassisterare (de små ojämnheterna på tänderna) är färre än med Shimanos, vilket gör slitaget mindre. Och efter en månad med gruppen (387 km) visar de inte upp något slitage alls.

Box One-gruppen har ingen kedja

Box Components One har ingen kedja (ännu). Så, jag har använt KMC X11SL Gold. Ser bra ut, fungerar bra.

Kassetten fungerade även bra med Shimano HG701, så förmodligen även med Srams 11-delade kedjor. Många valmöjligheter således!

Sammanfattning, Box One gruppset

Som du kan läsa, är det här en stadig grupp som inte gör en besviken. Det är en grupp för åkare som vill ha något annorlunda. Det finns inget tekniskt behov av ett alternativ, men det är fantastiskt att få valmöjligheten!

Filmklipp!

Även våra vänner på GMBN har provat Box One, och de är lika entusiestiska som oss: https://www.youtube.com/watch?v=D9xI-eV9U60

Dela
Kees Neijenhuis

Kees Neijenhuis

En entusiastisk landsvägscyklist och mountainbiker. Jag älskar utomhussporter! Jag är även svag för bra produkter och hantverk. Cyklar på en Trek Top Fuel 9.7 SL 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts


1 Maj 2020 2111

Skoklossar… vilka ska du nu välja? När du köper nya pedaler ingår standard några skoklossar. Till exempel ingår det röda …

24 April 2020 901

Oakley har varit integrerade i cykelvärlden i flera år nu. Eftersom de är innovativa och arbetar med de bästa materialen …

27 Mars 2020 952

I början av december 2016 publicerades den åttonde Mantel magazine. Du fick den med din online-beställning. I denna magazine kunde …

Most viewed