Dela

Techcenter: hur byter jag kassett på min MTB eller racer?

Tidigare visade vi hur man byter en kedja. I detta blogginlägg förklarar vi hur man byter ut en kassett som blivit sliten. Eller bara byter kassett för om du t.ex. ska cykla i bergen.

Innehållsförteckning

1. Sliten kassett?
2. Vilken kassett?
3. Nödvändiga verktyg
4. Utförande

1. Sliten kassett?

Precis som du kan kolla om din kedja är sliten kan du även kolla om din kassett är sliten. Men det är lite svårare att bedöma. I klippet här nedan (2:41) kan du se hur du kollar om kassetten är i behov av ett utbyte.

2. Vilken kassett

Passar varje kasset? Nej. Bodyn, delen som sitter på baknavet och som du trär kassetten på avgör vilken kassett som passar. Shimano och Srams kassetter har samma passning och är således utbytbara mot varandra. För cyklar från början av 2000-talet ser du ofta en 9/10-delad Shimano/Sram-body eller en nyare 9/10/11-delad body. Specialfall är Srams X1, XO1 och XX1 mountainbikegrupper. Där behöver du en Sram XD-body. Campagnolos 9/10/11-delade body kan enbart kombineras med Campa-kassetter och passar EJ på en Shimano/Sram-body. Förutom med en Edco Multisys body som passar såväl Campas, Shimanos som Srams kassetter.

Cassette vervangen - body

Att ta hänsyn till när du införskaffar en kassett är inte bara antalet kransar, utan även antalet tänder på största kransen. Har du alltid de växlar du vill ha när du cyklar? Köp då en kassett med samma antal tänder. Vill du ha lättare växlar för att kunna cykla i bergen? Köp du en kassett med fler tänder på största kransarna. En stor krans betyder lättare växel.

Exempel: du har en 11-delad Shimano Ultegra 11-25-kassett. Vill du cykla i bergen passar en 11-28 eller 11-32-kassett bättre. Tänk dock på att ett större omfång betyder större hopp mellan växlarna, så tänk på vad du ska använda kassetten med och om det passar med din bakväxel. Med en 11-32-kassett bör du nämligen ha en kort bur på bakväxeln.

3. Nödvändiga verktyg

4. Utförande

Vi kan skriva ut ur du byter kassetten. Men det är lättare att se det på film. Credits till Global Cycling Network för detta klipp här nedan. Obs: har du en aluminium-body? Smeta då lite monteringspasta på bodyn innan du monterar kassetten. Då minskar du risken att kassetten muras fast och inte går att lossa från bodyn. Montera även en ny kedja när du monterar kassetten. Inte bara löper det bättre, den nya kedjan kommer såklart även att ha rätt längd i förhållande till kassetten, korta kedjan om du sätter på en mindre kassett är inga problem – men att förlänga kedjan om du sätter på en större kassett blir problem.

Dela
Kees Neijenhuis

Kees Neijenhuis

En entusiastisk landsvägscyklist och mountainbiker. Jag älskar utomhussporter! Jag är även svag för bra produkter och hantverk. Cyklar på en Trek Top Fuel 9.7 SL 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts


1 Maj 2020 2114

Skoklossar… vilka ska du nu välja? När du köper nya pedaler ingår standard några skoklossar. Till exempel ingår det röda …

24 April 2020 903

Oakley har varit integrerade i cykelvärlden i flera år nu. Eftersom de är innovativa och arbetar med de bästa materialen …

27 Mars 2020 953

I början av december 2016 publicerades den åttonde Mantel magazine. Du fick den med din online-beställning. I denna magazine kunde …

Most viewed