Dela detta inlägg

Techcenter: Att rikta hjul

29 Oktober 2020

Alla hundar hårar, och är det någon som får slita hund så är det dina hjul. Så, ibland måste man kamma till dem. Enklast att förstå hur ett hjul är uppbyggt är att tänka sig en ring som med trådar, eller snören, håller navet fast på sin plats i mitten av hjulet. Om alla snören (ekrar) sitter lika hårt spända, då är hjulet spikrakt. Om det är det, då hittar du varken höjdslag eller sidoslag någonstans i hjulet. I den här Techcenterbloggen visar jag hur du kan få ur de minsta små felen ur dina hjul. För, hur försiktig man än är, slag i hjulet får man förr eller senare.

Innehållsförteckning

1. Vilka verktyg behövs2. Olika typer av slag i hjulet3. Tillvägagångssätt

1. Vilka verktyg behövs

RiktställEkernyckel • Ev. hållare för platta ekrar
Justeringsmått

2. Olika typer av slag i hjulen

Sidoslag

Om en eker går av eller spänningen minskar i en eker, då får du sidoslag. Om en eker går av på vänster sida av hjulet då kommer slaget att gå åt höger. Detta eftersom ekrarna på höger sida fortfarande håller spänning och alltså drar hjulet åt höger.

Slag på höjden

När du ekrar ett hjul måste avståndet mellan fälgen och navet vara precis detsamma överallt. Om det inte görs ordentligt får du ett “ägg” i hjulet, eller slag på höjden som det heter. Slag på höjden kan kan också uppstå om ekerspänningen minskar i en grupp med ekrar. Till exempel genom att du kört på ett hål eller en trädstam i skogen.

3. Rikta hjul, steg för steg

Målet med att rikta sina hjul är att återställa korrekt avstånd mellan navet och fälgen. Och fälgen måste gå precis mitt i navet också.

Steg 1 är att ta bort däcket från hjulet. Trycket som däcket sätter på hjulet minskar nämligen ekerspänningen. Så om du försöker rikta hjulet med däcket på så är det risk att du spänner ekrarna alldeles för hårt.

Steg 2 är att kontrollera om fälgen löper mitt i navet. Det gör man med ett justeringsmått.
Om fälgen står för långt till vänster och ekerspänningen är låg då kan du bara spänna högersidan. Är ekerspänningen redan hög då måste du först lätta på alla ekrar på vänster sida ett halvt varv för att sedan spänna alla ekrar på höger sida ett halvt varv. Kontrollera nu igen om fälgen går genom mitten av navet. Upprepa denna metod om det behövs.

Steg 3 sätt nu ditt hjul i riktstället och börja leta efter slag. Om du har flera olika slag i hjulet så börja med det största. Om alla slag är lika stora så jobba med alla samtidigt. Vrider man ekernippeln åt vänster så spänns ekern, vrid åt höger så lossar den. Om ekern snurrar med nippeln så kan du hålla fast den med en platttång. Linda lite eltejp runt tången, där du håller fast ekern, för att förhindra skador på ekern. För platta ekrar så finns det specialverktyg som det här från Park Tool.

Steg 4 är att ta bort slag på höjden. Den här sortens slag får du bort genom att lossa eller spänna på ekrarna på vänster och höger sida samtidigt.

Videon här nedan, från Global Cycling Network ger en tydlig förklaring och demonstration.

Vad tycker du om den här bloggartikeln?

Dela detta inlägg

Mees Janssen

Mees Janssen

Relaterade inlägg

Byta cykelkedja - Vilket är det bästa sättet att byta ut kedjan på din landsvägscykel eller MTB? [How-To]

18 Juli 2021

Regn, hagel, lera och annat smuts förorsakar en hel del slitage på cykelkedjan ...

Att pumpa upp ett cykeldäck: hur ska detta göras och vilka typer av ventiler finns det?

12 Mars 2021

Att fylla på luft i cykeldäcken verkar vara en enkel sak, men det är viktigt att du gör det på rätt sätt och att du ...

Zwift - Hur funkar det och vad kan du göra med det? [Guide]

8 Januari 2021

Med Zwift blir varje träningspass en rolig upplevelse ...