Dela detta inlägg

Skivbromsar vs fälgromsar - Alla fördelar och nackdelar

22 Mars 2018

Skivbromsar för landsväg har snabbt blivit en vanlig syn. Förra året höll UCI tillbaka experimentet, men på årets andra etapp i Tour de France tog sprintern Marcel Kittel hem den första etappsegern i en Grand Tour med skivbromsar. Om vi ser på 2018-utgåvorna av landsvägscyklar syns en tydligt att implementeringen av skivbromsar inte bara är en trend. Men vad är då skillnaden mot “gamla” fälgbromsar? Vi diskuterar de viktigaste likheterna och skillnaderna mellan de två bromssystemen.

Först tar vi en titt på landsvägshjulen. Hjulen kommer med olika sorters bromsytor. De flesta hjul kommer med aluminiumbromsytor. Dessa ger relativt konsekvent och pålitlig bromsprestanda oavsett förhållanden.

Skivbromsar på landsväg
Den klassiska aluminiumbromsytan.

Några tillverkare går ett steg längre. I stället för att använda en vanlig aluminiumbromsyta har de utvecklat en speciell bromsyta med förbättrad bromskraft. Exempel på detta är Mavics Exalith-bromsyta, Fulcrums/Campagnolos PEO (Plasma Electrolytic Oxidation) och DT Swiss OXiC-bromsyta.

Förbättrad bromsförmågaa

Dessa speciella ytor förbättrar bromsprestanda vilket framförallt märks i blött väder. Topphjulen har även en kolfiberbromsbana snarare än aluminium. Det ger en finare övergång från fälg till bromsyta. Detta reducerar vikt, speciellt för högprofilsfälgar och gör bromsbanan till en aerodynamisk helhet.

Skivbromsar på landsväg
Ingen bromsyta här

Även om bromsförmågan på kolfiberhjul har förbättrats avsevärt över de senaste åren måste vi erkänna att kolfiberbromsytor helt enkelt inte bromsar lika bra i regnet som de i aluminium.

Skivbromsar för landsväg
En bromsyta i kolfiber ser snygg ut men är slitagekänsligare.

Detta är en anledning till varför många cykeltillverkare började tiita på vad skivbromsar tagit till mountainbikes. Föga förvånande att många och fler skivbromsracers har landat på marknaden de senaste åren.

Skivbromsar tillåter bredare däck

En annan aspekt som argumenterar för skivbromsar är trenden med bredare däck på racer. Valet för vidare sulor kan förklaras rationellt. Resten av cykeln har stadigt ökat i styvhet vilket skett på komfortens bekostnad.

Stålramar, lädersadlar och 32-ekrade hjul kanske inte är snabbare, men de absorberar mer vibrationer och ojämnheter från vägen, snarare än att skicka dem rakt in i åkaren.

Skivbroms pålandsväg
Skivbromshjul kan monteras med både genomgående axel eller en klassisk snabbkoppling.

Cyklister gör allt de kan för att träna rätt, äta rätt och hålla sig borta från vinden för att kunna nå upploppet så fräscha som möjligt.

Under loppet blir din kropp succesivt uttröttad av alla vibrationer och stötar som den måste abosrbera, vilket betyder att den inte kommer att prestera optimalt. Ett bredare däck kan därför vara en bra lösning.

Ju större däck, ju bredare eller högre blir det. Detta ger en större luftkammare som kan tryckas ihop när du cyklar över gupp och ger mer komfort.

Det är faktiskt en märkbar skillnad mellan 23 och 25 mm breda däck. Bredare däck är mer komfortabla. Det är det primära argumentet. Och för att en gång för alla få bort missförstånden: du kommer inte behöva betala för komforten i rullmotstånd, något som gjort att profssen bytt till bredare däck.

Skivbroms på landsväg
Cykelcross med skivbroms. Perfekt bromsprestanda i alla förhållanden.

Trenden går till och med mot 28 och 32 mm däck. Nya hjul är utrustade med allt bredare fälgar vilket bättre faciliterar bredare däck. Det är den andra ledande trenden i hjulvärlden förutom cykeldäck, vilket även hjälper till med aerodynamiken.

Varför ska du köpa en skivbromsracer?

Antågandet av skivbromsar har gjort behovet för klassisk bromsbana i aluminium (eller kolfiber) överflödig. En bra utveckling om du frågar oss, eftersom fälgen primärt är utvecklad för att rulla smidigt över olika underlag och inte för att agera bromsyta.

Skivbroms på landsväg
Skivbromshjul med en genomgående axel.

Oavsett vad tillverkarna tar fram för att förbättra fälgbromsars prestanda kan de aldrig matcha skivbromsar. Skivbromsar gör även att hjulen håller längre eftersom fälgen inte blir utsliten över tiden.

Detta ger mer incitament för gemene man att investera i kolfiberhjul.

Och framtills nyligen har skivbromsars extra vikt varit ett stort motargument.

Skivbromsar och vikt

Vikt är en betydelsefull faktor när man pratar hjul. Lätta hjul accelererar märkbart snabbare och styr smidigare. Det hjälper även när du betar av höjdmeter. Samma gäller för styva hjul. En bra balans mellan styvhet och vikt är därför nyckeln.

Skivbromsar på landsväg
Hur länge till kommer fälgbromsar vara det lättare alternativet?

Är en racer med skivbromsar tyngre än en fälgbromsad racer? Svaret är ja. Skillnaden i vikt ligger, beroende på modell och pris mellan 200 och 500 gram. Som vanligt med cykelkomponenter är de dyrare ju lättare de är. Den extra vikten från de hydrauliska bromsarna är något som vi inte märker på vägen.

Är skivbromsar eller fälgbromsar bättre på racer?

Den klassiska mekaniska fälgbromsen är lätt att installera och enkel att serva. Vissa touringcyklar, hybrider och elcyklar har hydrauliska fälgbromsar. Eftersom dessa inte används på racer utelämnar vi dem för tillfället.

Om vi tittar på hur fälgbromsar fungerar kan vi se ett par nackdelar. I våta förhållanden tappar den en del -eller mycket- av sin bromskraft.

Skivbromsar på landsväg
Den klassiska frambromsen.

De är även känsliga för smuts. Förvisso aldrig sådant problem från smuts på landsvägen som off-road på en MTB. Men resultatet är det samma: om fälgen är smutsig förlorar du bromskraft och både fälgen och bromsklossarna slits snabbare.

Den slutliga konsekvensen är att den nya bromsranden slits ut helt och hållet, vilket resulterar i ett oanvändbart hjul.

En annan aspekt är utrymmet mellan däck och bromskalipern. Detta utrymme är en begränsande faktor för maximal däckstorlek. Och skärmar ska vi inte ens tänka på!

Varför skaffa skivbromsracer?

Framtill rätt nyligen har skivbromsar varit något exklusivt för mountainbikes. Skivbromsar är kraftfulla, relativt lätta att underhålla och bromsskivor är relativt billiga att byta ut.

Skivbromsar på racer
Shimano-bromsskvia

Skivbromsar fungerar bra i både torra och våta förhållanden. Jämfört med fälgbromsar slipper du blöta bromsbanor som slits med tiden, eller ännu värre: överhettas i en utförslöpa.

En nackdel med skivbromsar: Eftersom spelrummet mellan rotor och broms är så litet krävs det att hjulet ligger i perfekt centrerat på din ram, annars touchar bromsskivan stadigt i bromsbeläggen.

Skivbromsar: ja eller nej?

Vi låter dig fälla det slutgiltiga omdömet. I skrivande stund är fälgbromsar och komponenter tillgängliga överallt till rimliga priser. Det finns väldigt få kompatibilitetsproblem, ett hjul med fälgbroms passar på nästan var racer.Vi förväntar oss att skivbromsar inom sin tid även når denna nivå av standardisering men just nu är det en del kompatibilitetsproblem som framför allt visar sig på landsväg.

Skivbromsar på racer
Clean look!

Skivbromsarnas vikt verkar konstant sjunka, men det har än så länge inte kommit ner på fälgbromsnivå. Vi kan förvänta oss att vikten fortsätter sjunka så länge det finns “weight weenies” som fortsätter att tänja på gränserna.

Skivbromsar på landsväg betyder även thru-axle

En cykel med skivbroms och genomgående axel kommer till viss grad kännas mer responsiv än en motsvarande med fälgbroms och snabbkopplingar. En positiv inverkan på manöverering och kraftöverföring.

Slutligen, skillnaden mellan fälgbromsar och skivbromsar är även en estetisk fråga. Klappar ditt hjärta hårdare vid synen av djupa fälgar med rena nav? eller kan du uppskatta bling-faktorn som bromsskivorna tillför?

Skivbromsar på landsväg
En ram utan fäste för fälgbroms. Bu eller bä?

Så många val… men en sak är säker: övergången till skivbroms för racercyklar har bara börjat, och det ter sig som en oåterkallelig sådan.

Vad tycker du om den här bloggartikeln?

Dela detta inlägg

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Relaterade inlägg

Cykelkläder för vintern - Vilka cykelkläder behöver jag vid vilken temperatur? [Köpguide]

18 Oktober 2023

Trädenas löv blir långsamt gula och vinterjackan har redan tagits fram ur garderoben: hösten har börjat och ...

Vad är det för skillnad på olika cykeltröjor?

20 April 2022

En cykeltröja är en viktig del av dina cykelkläder ...

Komma igång med landsvägscykling - 23 tips som du bör vara uppmärksam på som nybörjare

4 Mars 2022

Om du inte bor helt norrut i Sverige skiner solen året runt, och därmed kan du alltid hitta ett bra tillfälle för att ...