Dela

Skillnaderna mellan Garmin Edge 530 och Edge 830 [Recension]

Varje år förnyar Garmin en eller två av sina cykeldatorer. År 2019 var det den 500- och 800-seriens tur med Garmin Edge 530 och Garmin Edge 830: två cykeldatorer med cykelnavigering och många nya roliga tillbehör. Och med lite extra kärlek för terrängcyklister är båda två Garmin Edge cykeldatorer också väldigt intressanta för dem. De två cykeldatorerna är inte längre helt nya men fortfarande väldigt populära. Dags för en recension!

Att Garmin valde att förse både serierna med en ny modell samtidigt var lite överraskande, men det var i alla fall en trevlig överraskning. Med den nya Edge 530 och Edge 830 kommer många racer- och terrängcyklister vara mycket glada.

Cykelnavigering

Både de två Garmin cykeldatorerna har förstås cykelnavigering: det är ju ingen överraskning. Det är huvudsakligen de nya funktionerna som kommer att uppfylla de mer ivriga racer- och MTB-cyklisternas behov. För den sistnämnda gruppen har Garmin till och med lagt till ett antal MTB-specifika funktioner.

De Garmin edge 530 heeft een redelijk vertrouwd uiterlijk.
Garmin Edge 530 har ett välbekant utseende.

Den viktigaste skillnaden mellan de två enheterna är att 530 inte har pekskärm. Dessutom är navigeringen på 530 lite enklare: du kan till exempel inte skapa rutter på själva cykeldatorn.

Vid första anblicken är skillnaderna mellan de två cykeldatorerna minimala. Du får bara reda på hur de verkligen fungerar genom att använda enheterna i praktiken. Således är det dags att berätta mer om de två Garmins, och först och främst om Garmin Edge 530, helt enkelt för att den var den första tillgängliga.

Vad finns med i kartongen?

Som alltid levereras varje ny Garmin-cykeldator med ett främre fäste (out-front mount), ett fäste för styret och de nödvändiga bitarna av gummi och gummiband för att montera allt snyggt och utan repor.

Det märks omedelbart hur kompakt den 530 är: den är bara lite större än Edge 830. Knapparna på sidorna och botten känns angenäma och solida, och skärmen ser snygg ut.

De knoppen op de Edge 530 zijn degelijk en makkelijk te bedienen.
Knapparna på Edge 530 är solida och lätt att använda.

Men den verkliga skillnaden märker jag först när jag slår på enheten. Starten tar verkligen bara några sekunder, och det är omedelbart en mycket stor förbättring jämfört med de äldre Garmin-enheterna.

Ett annat stort steg framåt är att både cykeldatorerna har en batteritid på inte mindre än 20 timmar. Och ansluter du en Garmin Charge Power Pack till den medföljande Flush Mount? Då får du upp till 40 timmars batteri!

Dessutom kan både Edge 530 och Edge 830 anslutas till Wi-Fi, vilket gör att du kan utbyta data eller ladda upp dina cykelturer ännu snabbare. Det är bara att skapa en rutt eller träning i Garmin Connect, ladda upp den, och cykla iväg!

Skapa dina egna profiler

De som är vana vid Garmins menystruktur kan hitta alla de vanliga och nya funktionerna ganska enkelt. Att länka mina sensorer går utan problem, men det är ju aldrig ett problem hos Garmin.

De navigatie op de 530 is zoals je gewend bent van Garmin, duidelijk en overzichtelijk.
Navigera med 530 är som du är van vid från Garmin, dvs tydligt och snyggt.

Det är väldigt enkelt att själv välja rätt profil för cykelturen du gör. Du kan skapa profiler för varje gren av sporten: racercykel, MTB, inomhuscykling, spinning, allt är möjligt. För varje profil kan du välja vilka infofält du vill se, så att du alltid får den information på skärmen som du vill ha till hands för denna aktivitet.

Het menu heeft ook geen verrassende aanpassingen gekregen.
Menyn fick inte heller några överraskande förändringar.

Det som är mycket praktiskt är att du inte behöver välja sensorer per profil. Din Garmin upptäcker nämligen vilka sensorer är påslagna och länkar dem automatiskt om du har lagt till dem tidigare; praktiskt om du till exempel byter sensor när batteriet är tomt.

Första turen med cykelnavigering

För min första cykeltur planerar jag en kort tur på cirka 50 kilometer över välbekant terräng, och jag tar en speciell titt på vad Garmin gör när jag medvetet cyklar fel: att ändra en planerad rutt hände ju inte precis snabbt förr.

Tijd voor de eerste rit!
Dags för min första cykeltur!

Den första tio kilometerna får Edge 530 göra sitt och följer jag vägen. Anvisningarna är tydliga och lägliga, och skärmen som är lite större gör det tydlig och lätt att följa rutten. Trots att solen skiner på skärmen kan jag fortfarande läsa den perfekt.

Supersnabb omdirigering

Och nu är det dags att avvika från rutten. Jag tittar nyfiket på vad Edge 530 kommer göra. Den svarar väldigt snabbt med en ny rutt, mycket snabbare än jag är van vid. De första 100 till 200 meter vill den skicka mig tillbaka till den gamla rutten.

Het scherm van de Edge 530 en 830 is net wat groter dan hun voorgangers. Dat betekent een betere leesbaarheid en net wat meer gemak.
Skärmen på Edge 530 och 830 är något större än sina föregångare. Det betyder bättre läsbarhet och mer bekvämlighet.

Men när jag cyklar vidare kommer Edge nästan omedelbart med en alternativ rutt som tar mig tillbaka till den gamla rutten genom en enkel omväg. Det är så här jag vill se det! Snabbt och praktiskt. Och då visar sig omvägen också vara en oupptäckt väg som är mycket trevligare än min standardrutt. Vinn-vinn!

De beide nieuwe Garmin Edge fietscomputers zijn vrij compact.
Båda två nya Garmin Edge-cykeldatorer är ganska kompakta.

Jag avviker från rutten många gånger, men Garmin Edge 530 lyckas lösa det perfekt varje gång. Särskilt hastigheten med vilken en ny rutt beräknas är en lättnad.

Trailforks, GPS, Glonass och Galileo

Efter denna cykeltur är det dags att åka i skogen på MTB: Edge 530 borde prestera mycket bättre än sina föregångare även i detta område. Framför allt möjligheten att välja Glonass eller Galileo tillsammans med GPS ger bättre och mer exakt registrering av din rutt.

De Garmin Edge 530 doet het prima op de weg, en dankzij Galileo en Glonass is ook het volgen van rotues in het bos geen probleem.
Garmin Edge 530 fungerar bra på vägen, och tack vare Galileo och Glonass är det inte heller något problem att följa rutter i skogen.

Och denna noggrannhet är någonting som det inte alltid gick bra med när man cyklade genom en tät skog med tjockt lövverk. Men med hjälp av Glonass, tillsammans med GPS, kämpar Edge 530 bara ibland för att hålla reda på var jag är eller ange rutten.

Förutom tillägget av Glonass och Galileo erbjuder Edge 530 ännu mer roligare grejer för mountainbikecyklister. Först och främst får du nu Trailforks-appen installerad på 530 som standard, vilket gör det lättare att hitta nya rutter hemma och utomlands.

Ännu mer data! Live höjdkartor, hopp, och tid i luften

Vad som är ännu roligare för de riktiga fanatikerna är att Edge 530 nu även håller koll på antalet hopp, din tid i luften och din flow. Efteråt kan du se exakt hur många hopp du har gjort och hur länge du svävade fritt genom luften: inte någonting som är särskilt användbart för dig, men som är ändå trevligt att se tillbaka.

Hoogtekaartjes! En tijdens een flinke klim krijg je ook nog eens jouw positie op de klim te zien, inclusief stijgingspercentages.
Höjdkartor! Och under en riktig stigning får du även se din position på stigningen, inklusive lutningsprocent.

En sak som jag förväntade mig mycket av är ClimbPro. Om du cyklar en planerad rutt visar det en höjdkarta för varje riktig stigning, och detta komplett med lutningsprocent och var du är på klättringen vid den tiden.

Det är inte riktigt så att jag flyger uppför berg och kullar, men jag gillar att cykla upp. Lite extra återkoppling under en klättring är alltså välkommen, och vid den första stigningen får jag den direkt: en fin höjdkarta med min position. Denna höjdkarta är inte särskilt användbar vid kända stigningar men det kan ändå hjälpa, särskilt i nya områden.

Min 500 kan gå i pension

De flesta som någonsin cyklar under semestern har någon gång allvarligt under- eller överskattat en stigning. Men det är inte nödvändigt längre: du kan till och med finjustera stigningen så att du planerar din återhämtning medan du cyklar på något plattare mark. Det gör det möjligt att spara din energi när du kan, men du får även veta när du är nästan där och måste kämpa dig fram bara lite vidare.

Met de geavanceerde functies kun je jouw trainingen naar ene nog hoger niveau tillen.
Tack vare de avancerade funktionerna kan du ta din träning till en ännu högre nivå.

Enligt min mening är detta verkligen det trevligaste och mest användbara tillägget till den nya Garmin Edge 530, och anledning nog att äntligen skicka min gamla 500 i pension. Men förutom Edge 530 har Garmin även släppt Garmin Edge 830, som jag också får testa. Så innan jag bestämmer mig för 530, ska jag göra ett antal cykelturer med Edge 830.

Bara lite mer omfattande än 530

När det gäller utseende skiljer Garmin Edge 830 sig inte mycket från Edge 530. Eftersom 830 har en pekskärm finns det förstås färre knappar på den, men förresten ser 830 nästan exakt likadant ut.

Je kunt de gegevensvelden van de Garmin Edge 830 en de Edge 530 aanpassen naar je eigen voorkeuren. Hier mijn favoriete startscherm.
Du kan anpassa det som visas på skärmen på Edge 830 och 530 efter dina egna preferenser. Här är min favorita startskärm.

Skillnaden mellan Garmin Edge 830 och Garmin Edge 530 är inte särskilt stor internt heller. Den största tekniska skillnaden ligger i navigeringen: Edge 530 kan bara köra förinstallerade rutter medan Edge 830 kan skapa rutter själv, till exempel när du anger en adress du vill cykla till.

De kaarten zijn voor de doorgewinterde Garmin gebruiker bekend.
Kartorna är bekanta för den erfarna Garmin-användaren.

Det sistnämnda är särskilt smidigt om du inte vill vara beroende av en länk till din mobiltelefon. Under min cykeltur med 830 testar jag också några nya funktioner som du även kan hitta på Edge 530.

Håll ett exakt register över dina prestationer

En av funktionerna i båda nya Garmins är Cycling Dynamics (cykeldynamiken). Egentligen kan det inte kallas för en enda funktion utan snarare för en total översikt över din prestanda, form och träning. Alla dina ansträngningar jämförs med varandra och intressant data genereras.

Met de profielen kun je zelf kiezen welke gegevensschermen je ziet tijdens je rit.
Tack vare profilerna kan du själv välja vilka data visas på skärmen när du cyklar.

Du kan se om du har tränat för hårt eller inte tillräckligt hårt, och även när du inte ska hoppa på cykeln och ta en vilodag istället. Även temperatur och höjd tas med i beräkningen, så att du kan se hur du kan få ut mer av dig själv. Denna funktion finns också på Edge 530.

Väntar på regn

Största skillnaden mellan de två modellerna är därför pekskärmen. Men är det värt det? Bästa sättet att testa är genom att ta en riktig regntur, pekskärmar och regn går ju inte alltid lika bra tillsammans. Så det var dags att spåra regnradar för en kraftig regnskur.

Swipen ging onder alle omstandigheden goed.
Svepning gick bra under alla omständigheter.

Efter några dagar lurade det regn runt hörnet, vilket var perfekt eftersom jag skulle ta min mountainbike ut i skogen denna morgon. Lera och regn garanterat.

Att svepa och bläddra igenom menyerna gick bra och snabbt när det var torrt, och till min stora förvåning spelar regnet och leran ingen roll alls fast det regnade väldigt mycket.

Het formaat van de Edge 530 en Edge 830 is precies goed. Niet te groot, maar wel groot genoeg dat je een goed overzichtelijk schermpje hebt.
Storleken på Edge 530 och 830 är precis rätt: inte för stor, men ändå tillräckligt stor för att ha en välorganiserad skärm.

Pekskärmen gör alltså verkligen som man får förvänta sig: pålitlig under alla omständigheter, och efter en cykeltur genom regnet fungerar den fortfarande perfekt.

Och ännu mer…

Edge 830 och Edge 530 har även en ganska imponerande lista av nya funktioner. En av dem är Bike Alarm: denna funktion innehåller att Garmin ger ett larm när din cykel (eller cykeldator) flyttas.

Själva Garmin gör ett pipande ljud, och om du har Garmin Connect ger din telefon också en signal. Praktiskt ifall du inte kan hålla ett öga på din cykel när du till exempel måste ta en badrumspaus.

Stuitert je Garmin ondanks de oerdegelijk mount toch eens van je fiets? Dan kun je hem met Find My edge makkelijk terugvinden.
Ramlar din Garmin av din cykel trots det solida fästet? Då kan du enkelt hitta den tillbaka med Find My Edge.

En likartad funktion är Find My Edge. Om din Edge av någon anledning ramlar av din cykel, eller om du bara inte hittar den, kan du se den senast kända positionen av din Edge via Garmin connect. Om du har tur då väntar din Edge på dig på vägkanten.

Och nu att vi talar om att falla… Jag tappade 830s testmodell flera gånger, och precis som min gamla 530 gjorde det ingenting. Förutom en repa såg Edge 830 fortfarande ut som ny efter tre veckors intensiva tester.

Och en till

En annan användbar funktion som jag gärna vill nämna är att din Garmin även håller reda på hur intensiv din träning var och vad det betyder för hur mycket du ska äta och dricka.

Koppel je jouw Garmin met je Garmin connect profiel? Dan krijg je tijdens en na je rit zelfs te zien hoeveel je moet eten en drinken.
Länker du din Garmin med din Garmin connect-profil? Då får du till och med se hur mycket du ska äta och dricka under och efter din cykeltur.

Har du en profil på Garmin connect? Då kan din Garmin avgöra precis när och vad du ska äta och dricka. Du kan till och med få en varning medan du cyklar att det är dags för att äta eller dricka något. Praktiskt för dem som ibland glömmer det.

Svårt att välja

Efter att ha använt Edge 530 och Edge 830 omväxlande i ungefär en och en half månad är det ganska svårt att välja mellan de två.

Å ena sidan är skillnaderna i funktionalitet inte särskilt stora: endast pekskärmen och färre alternativ för cykelnavigering sticker ut här. Men de är båda snabba, solida, trevliga och kompakta.

Ik heb uiteindelijk gekozen voor de Edge 830 omdat ik de mogelijkheid om op de edge zelf routes te plannen niet wil missen.
Till slut valde jag Edge 830 eftersom jag inte ville missa möjligheten att planera rutter direkt på cykeldatorn.

Edge 830s pekskärm fungerar perfekt, även i dåligt väder, men men: knapparna på 530 funkar också bra under alla omständigheter.

Slutsligen blev det ändå Edge 830, helt enkelt för att de extra alternativen för navigering är särskilt användbara. För mig gäller det framför allt att snabbt kunna skapa eller anpassa rutter medan jag njuter av en cykelsemester.

Dela
Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Du hittar mig cyklandes i princip varje dag. Jag jobbpendlar från Nijmegen till Mantels huvudkontor i Arnhem var dag, i ur och skur. Oftast på racer, men cykelcross om årstiden kräver. Det upphör givetvis inte på helgen, då tar jag racern eller mountainbiken för att få mina kilometer. Det roliga är att jag som bloggare (och copywriter SEO) kan testa diverse ny utrustning. Om du inte hittar mig utomhus på cykelnär det förmodligen för att jag sitter inne och svettas med Zwift. Och dessutom har jag förmånen att kalla det arbete!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts


Most viewed

28 Januari 2017 3725

Jag brukar inte ta med mig jobbet hem, men när man får frågan om att ta med sig Garmin Edge …