Dela detta inlägg

Skillnaden mellan 23, 25 och 28 millimeter racercykeldäck

13 Juni 2015

Är bredare däck tyngre och långsammare? Detta antagande har hållits vid liv i många år. Många proffscyklister byter trots detta till bredare däck så det kan vi nog inte ta för givet längre.

Proffsen väljer inte bara något på måfå, framförallt inte där varje procent räknas. Självklart beror materialet till en stor del på sponsorerna, men det finns undantag.

Under de senaste åren har bredare däck blivit populärare. Är detta ett resultat av effektiv marknadsföring av tillverkarna eller gör dessa extra millimeter mellan 23, 25 och 28 mm verkligen att du spelar i en helt annan division?

skillnaden mellan 23 och 25 mm däck

Komfort

Valet för bredare däck kan lätt förklaras. Med material som blir allt styvare har också en del av komforten försvunnit.

Ramar gjorda i stål, sadlar av läder och hjul med 32 ekrar var inte snabba men såg i alla fall till att vibrationer och stötar som följd av dåliga vägytor dämpades en aning innan de nådde cyklisten.

Cyklister gör allt de kan för att optimera sin träning, diet och aerodynamik, allt för att starta slutetappen så fräscha som möjligt.

En kropp som har blivit trött av många stötar och vibrationer kommer att prestera aningens sämre. Bredare och bekvämare däck kan delvis förhindra det.

Ett bredare däck är inte bara bredare utan också högre. Därmed blir luftkammaren större vilket gör att det finns extra fjädringsutrymme, vilket i sin tur förbättrar komforten.

En märkbar skillnad mellan 23 och 25 mm däck.

Slitbanan

Alltså, bredare däck är bekvämare. Det är den första av fördelarna. Dessutom ska vi än en gång ta död på fördomar, nämligen: att det höjer rullmotståndet.

Att ett däck är bredare betyder inte att kontaktytan blir större, snarare får den en annan form. Dessutom är det viktigt att ta en titt på fälgbredden.

För närvarande finns det olika tillverkare som levererar hjul med bredare fälgar. På dessa fälgar passar 25 och 28 millimeter däck riktigt bra och utnyttjas däckens positiva egenskaper ännu bättre.

Obs att 28 millimeter breda däck sällan passar i framgaffeln på äldre racercyklar.

Ett smalare däck har en lång och smal kontaktyta. Ju bredare däcket är, desto kortare och bredare blir kontaktytan mot underlaget.

Mängden gummi mot vägen blir alltså inte större utan framförallt bättre fördelat.

Med samma däcktryck blir rullmotståndet faktiskt lägre när du byter från 23 mm däck till 25 mm (eller 28 mm) däck.

Att pumpa ett bredare däck till maximalt tryck ger därför inte det optimala resultatet. Att bestämma vad som är det optimala däcktrycket blir dock svårt.

Till stor del beror det på däckets bredd, förhållanden (väder och väglag) och cyklistens vikt.

Så, satsar du på samma rullmotstånd?

Då kan du gott pumpa en halv till en hel bar mindre i de breda däcken. På så sätt är du lika snabb som förut men med mer komfort!

Tips: Ett fiffigt sätt att hitta rätt däcktryck är att ta 10% av sin vikt som lufttryck i bar.

Till exempel: om du väger 80 kg tar du 8 bar. För 25 mm-däck räknas 1 bar bort vilket i detta fall då ger 7 bar.

För 27 och 28 millimeter kan du hålla trycket ännu lägre.

Tips: I framdäcket brukar man pumpa en halv (0,5) bar lägre tryck än i bakdäcket, detta på grund av viktfördelningen. Det lägre däcktrycket ger också mer grepp och komfort..

Tips:Kolla regelbundet efter små stenar och sprickor. Töm däcket helt för att enklare kunna
se om det sitter kvar smuts. Och förstås, pumpa däcken minst en gång i veckan!

Nackdelar

Självklart är inte allt positivt, så realistiska är vi ändå. Ett bredare däck har teoretiskt sett ett något högre luftmotstånd och är några gram tyngre.

I en jämförelse med Vittoria Open Corsa Evo SC-däcken visar vår våg att det är en skillnad på 10 till 20 gram mellan ett 23 mm och ett 25 mm däck.

Sortiment

Många däck i vårt sortiment finns i 23, 25 och 28 milimeters varianter.

Om du letar efter däck som ger ännu mer komfort eller fungerar bra på skogsstigar och grusvägar, då erbjuder Vittoria , Continental , Schwalbe och Michelin dig det lilla extra som krävs i form av 28 mm breda däck.

Med ankomsten av skivbromsar förväntas det att utbudet i dessa storlekar bara ökar.

Detta för att på fälgar med skivbroms så förfaller de traditionella bromsytorna vilket resulterar i mer utrymme (i ram och framgaffel) för däcket.

Tydlig skillnad mellan 23 och 25 mm däck!

År efter år har vi med stort nöje cyklat på 23 mm-däck. Men så snart man upplever komforten och köregenskaperna av ett bredare däck är det ofta kört för de gamla, smalare däcken.

I fall du redan använder eller överväger att byta till bredare däck så hör av dig och berätta för oss hur du upplever skillnaden mellan 23, 25 och 28 mm-däck!

Vad tycker du om den här bloggartikeln?

Dela detta inlägg

Arthur Weisink

Arthur Weisink