Dela detta inlägg

Vad är det för skillnad på olika cykeltröjor?

20 April 2022

En cykeltröja är en viktig del av dina cykelkläder. Skillnaden i pris och kvalitet är emellanåt enormt, utan att det syns utifrån. Men något så enkelt som en cykeltröja är ett bra stycke mer komplicerat än en ett enkelt tygstycke. Vattenavstötande eller vindtäta cykeltröjor, eller lövtunna cykeltröjor som andas extremt bra. Allt är möjligt. Vi listar skillnaderna åt dig..

Det första som de flesta tittar på är naturligtvis utseendet. Och det är inget konstigt med det så klart. Man vill, oavsett budget, såklart se snygg ut på cykeln.

Utbudet är enormt bland olika sorters cykeltröjor. Hur vet man vilken man ska välja?
Utbudet är enormt bland olika sorters cykeltröjor. Hur vet man vilken man ska välja?

Men utseende bör egentligen komma på plats två. Du måste nämligen först bestämma vad för sorts cykeltröja du ska ha. Under vilka förhållanden du ska cykla avgör nämligen vilken cykeltröja du ska ha. så vilka förhållanden kommer du cykla mest i?

Enklare cykeltröjor

Om du precis börjat cykla eller bara cyklar någon gång på helgen när det är fint väder? Då behöver du förmodligen inte mer än en enkel cykeltröja. Dessa tröjor sitter oftast inte speciellt tight, men andas vanligtvis bra.

En enkel cykeltröja sitter inte tight och fungerar utmärkt för de flesta turer.
En enkel cykeltröja sitter inte tight och fungerar utmärkt för de flesta turer.

Om du har undertröja under en enkel cykeltröja kan du med de flesta förhållanden. Och för dagarna med dåligt väder, är en regnjacka prima för komforten.

Fördelen med en enkel cykeltröja är priset. Ändå är dessa cykeltröjor ofta snygga och gör inte ont att ses med.

Våra enklare cykeltröjor

Vattenavstötande och vindtäta cykeltröjor

Regn? Då gör du förmodligen bättre i att ta på dig en vattenavstötande cykeltröja. En vattenavstötande cykeltröja kan utan problem stå emot en skur eller två.

Vindtätt och vattentätt? Det har vi allt för ofta nytta av i vårt avlånga land.
Vindtätt och vattentätt? Det har vi allt för ofta nytta av i vårt avlånga land.

Men en vattenavstötande cykeltröja kan enbart hålla bort så mycket vatten innan det börjar sippra in. Sömmarna är nämligen tröjans akilleshäl. Därför har de dyrare och vattentäta cykelkläderna tejpade sömmar.

Castellis vattenavstötande Nanoflex-teknik är i det närmaste legendarisk.
Castellis vattenavstötande Nanoflex-teknik är i det närmaste legendarisk.

Tejpen ser till att vatten inte kan komma in genom sömmarna. Detta gör riktigt stor skillnad för den som vill hålla sig torr så länge som möjligt. Ytterligare en fördel är att många vattentäta cykeltröjor även är vindtäta. Så håller du dig varmare på cykeln.

Våra favorit vattenavstötande och vindtätande cykeltröjor

Cykeltröjor för de varmsta dagarna

För de riktigt varma dagarna är lövtunna cykeltröjor ideala för att hålla dig så sval som möjligt. Perfekt även för en tuff bergsstigning i vackert väder.

En lövtunn cykeltröja för bergsgetter och solskenscyklister? Glöm i så fall inte att även smörja in ryggen med solskyddskräm!
En lövtunn cykeltröja för bergsgetter och solskenscyklister? Glöm i så fall inte att även smörja in ryggen med solskyddskräm!

Fördelen med dessa cykeltröjor är att de är riktigt lätta, luftiga och andas enormt bra. Så luftigt att du även kan behöva smörja in ryggen med solskydd.

En nackdel är att cykeltröjan just är ideal för stigningarna. När du nåt bergspassets krön är det ofta kallare, eller väntar en nedkylande utförskörning. En vindjacka är därför i princip ett måste, och kan som tur är platsas i en av ryggfickorna utan problem.

Våra favorita cykeltröjor för de varmaste dagarna

Aero-tröjor

Fram till ett par år sedan förknippades aero-kläder enbart med tempolopp. Men tempolopp har inte monopol på aerodynamiska cykelkläder.

Aerodynamiska cykelkläder eller en mer klassisk look? Smaken är som baken!
Aerodynamische fietskleding of lekker achter de oldtimers hangen? Ieder zijn ding!

Numera tillverkar alla märken relativt tighta cykelkkläder. Men de äkta aero-tröjorna sitter riktigt tight. Med dem har du exempelvis inte några fladdrande ärmar.

För somliga sitter inte aero-cykelkläder speciellt skönt och de föredrar något som ger lite mer utrymme. Men för den som verkligen vill få ut de mesta av kraften i pedalerna är det en onekligen en god idé att välja aerodynamiska cykelkläder.

Våra favorita aero-tröjor

Alltid undertröja

Utöver olika sorters cykeltröjor är även underställ viktigt. Bra Underställ för bort svett. Att ha svett som ligger kvar är inte bara okomfortabelt, det försvårar även regleringen av kroppstemperaturen.

Ett bra underställ kan göra stor skillnad för komforten eftersom fukten transporteras bort bättre.
Ett bra underställ kan göra stor skillnad för komforten eftersom fukten transporteras bort bättre.

Och ändå profiterar du då av de nedkylande egenskaperna av att svettas. Du kan själv föreställa hur kroppen håller temperaturen bättre med ett underställ.

Så oavsett vilken tröja du väljer gör ett bra underställ halva jobbet. Och vid tvivelväder kan du alltid säkra upp med armvärmare. Tittar solen trots allt fram? Då kan du inom loppet av ett par sekunder jobba på cykelbrännan igen.

Våra favoritunderställ

Alltid rätt storlek med Mantels storleksguide

Svårt att veta vilken storlek som du ska ha? Olika märken har olika storlekstabeller och därför har vi mätt upp alla kläder som vi säljer. Vi har sammanställt dem här i våran Mantels storleksguide för cykeltröjor.

På detta sätt kan du lätt hitta rätt mått vilket annars kan vara en utmaning att göra online. Skulle det ändå inte passa kan du naturligtvis returnera kläderna till oss.

Vad tycker du om den här bloggartikeln?

Dela detta inlägg

Mees Janssen

Mees Janssen

Relaterade inlägg

Cykelkläder för vintern - Vilka cykelkläder behöver jag vid vilken temperatur? [Köpguide]

18 Oktober 2023

Trädenas löv blir långsamt gula och vinterjackan har redan tagits fram ur garderoben: hösten har börjat och ...

Komma igång med landsvägscykling - 23 tips som du bör vara uppmärksam på som nybörjare

4 Mars 2022

Om du inte bor helt norrut i Sverige skiner solen året runt, och därmed kan du alltid hitta ett bra tillfälle för att ...

Shimanos komponentgrupper - Alla Shimano grupper för landsvägscyklar i råd

6 September 2021

När man köper en ny cykel måste man, förutom valet av cykel, även välja vilken komponentgrupp man vill ha på den ...