Dela detta inlägg

Shimanos komponentgrupper - Alla Shimano grupper för landsvägscyklar i råd

6 September 2021

När man köper en ny cykel måste man, förutom valet av cykel, även välja vilken komponentgrupp man vill ha på den. Det är en enorm skillnad mellan Shimanos olika race-grupper och framför allt Shimano Tiagra, Shimano 105 och Shimano Ultegra. Men hur bra är Shimano-grupperna egentligen och vad är skillnaden mellan dem? Vi har listat alla Shimanos grupper, från Shimano Sora till Shimano Dura Ace.

Först och främst är det bra att veta vilka delar som utgör en komponentgrupp. Det är inte speciellt svårt. En komplett komponentgrupp består av drivlinan samt allt som växlar och bromsar på cykeln.

Vilka cykeldelar utgör komponentgruppen?

Först och främst har vi naturligtvis fram- och bakväxlarna som utgörs av växelförare och växelhandtag. Vidare har du drivlinan som utgörs av vevparti, drev, kassett, och till slut en cykelkedja.

page?image_id=1435
Allt som ingår i din landsvägscykels drivlina räknas som en del av komponentgruppen, förutom bromsskivorna på landsvägscyklar med skivbromsar.

Sist men inte minst har vi bromsarna. För skivbromsar ingår bromsskivorna överraskande nog inte när man köper en komponentgrupp. De måste alltid köpas separat.

Hur vet man hur bra en komponentgrupp verkligen är?

Fabrikanterna använder lyckligtvis samma namn för alla lösa delar till en komponentgrupp. Här är en översikt med alla Shimano-grupper, från instegsgrupper som Shimano Tourney till proffsgrupperna i Shimano Dura Ace-sortimentet.

page?image_id=1436
Den här BMC-cykeln med Shimano Dura Ace Di2 12-delad grupp är en av de verkliga toppmodellerna. Men visste du att en Sora- eller Tiagra-grupp är mer än tillräckligt bra för många?

Många tänker att de behöver det bästa på marknaden. Visste du att Shimano, efter ett tag, alltid låter de tekniska lösningarna från de bästa grupperna komma ner även till de billigare grupperna?

Den som cyklar på en ny billigare Shimano-grupp cyklar alltså med en kvalitet jämförbar med det proffsen cyklade på för 10-15 år sedan. Med andra ord, en högkvalitativ komponentgrupp till ett bra pris.

Översikt av Shimano-gruppernas hierarki

 

Shimano KomponentgruppNivåPrisViktSlittålighetVäxlingshastighet & Växling under tryck
Shimano Tourney 7-deladSportig stadscykel
Shimano Claris 8-deladNybörjare
Shimano Sora 9-deladNybörjare
Shimano Tiagra 10-deladNybörjare /Erfaren
Shimano 105 11-deladErfaren
Shimano Ultegra 11-deladErfaren/Fantast
Shimano Ultegra Di2 11-deladFantast/Elit
Shimano Dura Ace 11-deladElit/Proffs
Shimano Dura Ace Di2 11-deladElite/Proffs
Shimano Ultegra Di2 12-deladElit/Proffs
Shimano Dura Ace Di2 12-deladElit/Proffs

Det är ett missförstånd att man inte får mycket kvalitet med de billigare grupperna. Faktum är att Shimano Claris, Shimano Sora eller Shimano Tiagra är mer än nog för de flesta cyklister.

Skillnaden ligger främst i kvaliteten på de material som används och i gruppens vikt. Ju dyrare du gör det, desto mer slitstarkt och lättare är materialet.

Shimano Tourney

Den här gruppen ser man inte ofta på racercyklar för nybörjare, utan mer på hybrider.

Av alla Shimano groepen är Shimano Tourney den absoluta instegsgruppen.
Av alla Shimano-grupper är Shimano Tourney den absoluta instegsgruppen.

Enligt Shimano själva är denna grupp perfekt för sportiga cyklar i t.ex. stadsmiljö. Denna grupp finns tillgänglig i trippel eller dubbel variant (2x7/8 eller 3x7/8).

Shimano Claris

Shimano Claris är den första riktiga race-gruppen i hierarkin. Även detta en superb grupp för nybörjare. Claris passar utmärkt för att exempelvis cykelpendla till jobbet.

page?image_id=1437
Shimano Claris ses på många instegsracers.

Shimano Claris är en grupp som kan ses på många instegsracers, och det är rätt logiskt: den är en ganska billig komponentgrupp som ändå är mycket slitstark och växlar bra. Claris finns som både dubbel och trippel (2x8 eller 3x8).

Shimano Sora

Shimano Sora är den sista av Shimanos instegsgrupper. Designen är här betydligt tajtare.

Från och med Shimano Sora blir det allt mer proffsiga grupper.
Från och med Shimano Sora blir det allt mer proffsiga grupper.

Du kan också välja en mycket stort utväxling tack vare 9-delad trippel eller dubbel. Du kan få Shimano Sora-gruppen i en 2×9 eller en 3×9 variant.

Shimano Tiagra

Med Shimano Tiagra och uppåt har vi komponentgrupper som riktar in sig på de mer erfarna cyklisterna. Här kan du montera större kassetter, med upp till 10 kransar. Något som framför allt kommer väl till pass i utmanande terräng.

Shimano Tiagra finns på många dyrare cyklar i mellansegmentet. Toppkvalitet, men även väldigt prisvärd.
Shimano Tiagra finns på många dyrare cyklar i mellansegmentet. Toppkvalitet, men även väldigt prisvärd.

Detta är även den sista komponentgruppen som du kan välja mellan ett dubbelt eller ett trippelt vevparti, med andra ord 20 eller 30 växlar. Det är även den första gruppen som du kan välja hydrauliska skivbromsar till.

Shimano 105

Shimano 105 är den populäraste Shimano-gruppen. Anledningen är enkel: du får här en mycket bra, inte för tung grupp, som även växlar riktigt bra.

Shimano 105-gruppen är för cyklister som cyklat ett tag och ställer krav på växelprestanda och hållbarhet.
Shimano 105-gruppen är för cyklister som cyklat ett tag och ställer krav på växelprestanda och hållbarhet.

En Shimano 105-grupp kan ha 11 kransar på kassetten och två drev fram: totalt alltså 22 växlar, något som är mer än tillräckligt för de rutinerade cyklister gruppen är avsedd för.

Vidare har Shimano 105-gruppen fått en rejäl uppgradering under 2018. Nu är även Shimano 105 nämligen kompatibel med hydrauliska skivbromsar. Shimano 105 sitter på cykeln hos många cyklister med en budget i mittensegmentet.

Shimano Ultegra

Med Shimano Ultegra-gruppen har du en riktigt professionell komponentgrupp för din racer. Allt är tillverkat i lätta och hållbara material. Antalet kransar på kassetten är alltid 11.

Från och med Ultegra-gruppen är du på god väg att bli en professionell cyklist.
Från och med Ultegra-gruppen är du på god väg att bli en professionell cyklist.

Växlingen går som man kan förvänta sig, tyst och smidigt. Inte heller här är trippeldrev en möjlighet, Shimano Ultegra finns enbart med ett dubbelt vevparti.

Naturligt finns även Shimano Ultegra i en version för hydrauliska skivbromsar. Du kan även välja de speciella Shimano Ultegra-bromsskivorna som är utmärkande bra på att föra bort värme.

Letar du efter delar till en Shimano Ultegra-grupp? Vi har lagt alla Shimano Ultegra-delar på en sida så att du enkelt kan hitta delen du letar efter.

Shimano Ultegra Di2 11-delad

En läcker Ultegra-variant är den med elektriska växlar. Fördelen är att man aldrig mer har problem med en trevande kedja. Varje klick växlar perfekt.

Med en Ultegra Di2-grupp sker växlingen elektroniskt. Naturligtvis växlar detta supersmidigt, men smakar det så kostar det.
Med en Ultegra Di2-grupp sker växlingen elektroniskt. Naturligtvis växlar detta supersmidigt, men smakar det så kostar det.

Att växla elektroniskt med Shimano Ultegra Di2-grupp sker inte trådlöst. Sladdar måste fortfarande dras genom cykelramen likt växel- och bromsvajrar, och givetvis behöver även ett Ultegra-batteri monteras. Detta kan lyckligtvis gömmas undan helt och hållet i ramen.

Shimano Dura Ace

Shumano Dura Ace är den bästa Shimano-gruppen på marknaden. Du får här det bästa av det bästa, lägsta möjliga vikt och fortfarande urstark.

page?image_id=1443
Shimano Dura Ace är verkligen det bästa av det bästa. Detta kör även proffsen med.

Hela Dura Ace-gruppen är så optimerad att precis all kraft som läggs i pedalerna omsätts till fart på cykeln. Till och med formen på exempelvis vevarmen är framarbetad för bästa möjliga kraftöverföring.

Och naturligtvis kan man blint lita på växlingen. Väljer du versionen med hydrauliska skivbromsar? Köp då även till Dura Ace-bromsskivorna. Då kan du problemlöst susa utför de mest utmanande utförslöporna.

Shimano Dura Ace Di2 11-delad

Vill du inte ha något annat än det allra, allra bästa? Då är det elektroniska Shimano Dura Ace Di2 som du ska ha. Samma toppkvalitet som ordinarie Dura Ace men med elektroniska växlar.

Om vanliga Dura Ace inte är bra nog finns även Shimano Dura Ace di2. Världens bästa gruppset med elektronisk växling.
Om vanliga Dura Ace inte är bra nog finns även Shimano Dura Ace di2. Världens bästa gruppset med elektronisk växling.

Fördelen är att du inte längre behöver byta ut töjda vajrar, och skavande kedja är inte längre aktuellt eftersom var växlingssteg är förprogrammerat.

Shimano Ultegra & Dura Ace Di2 12-delad

Vill du verkligen välja det bästa av det bästa när det gäller Shimano komponentgrupper? Då kan du välja de nyaste och mest avancerade tilläggen till Shimano-grupperna: Shimano 12-delad Ultegra R8100 Di2 och Shimano 12-delad Dura Ace R9200 Di2! Med de här två senaste tilläggen har Shimano ytterligare förbättrat växlingarna.

Om du verkligen letar efter det bästa av det bästa är denna 12-delade Shimano Dura Ace Di2-grupp något för dig!
Om du verkligen letar efter det bästa av det bästa är denna 12-delade Shimano Dura Ace Di2-grupp något för dig!

Förutom att de är 12-delade i stället för 11-delade, har växlingshastigheten och kvaliteten på dessa grupper förbättrats avsevärt. Därför får du med dessa grupper en oöverträffad växlingsupplevelse i alla förhållanden!

Vad tycker du om den här bloggartikeln?

Dela detta inlägg

Mees Janssen

Mees Janssen

Relaterade inlägg

Cykelkläder för vintern - Vilka cykelkläder behöver jag vid vilken temperatur? [Köpguide]

18 Oktober 2023

Trädenas löv blir långsamt gula och vinterjackan har redan tagits fram ur garderoben: hösten har börjat och ...

Vad är det för skillnad på olika cykeltröjor?

20 April 2022

En cykeltröja är en viktig del av dina cykelkläder ...

Komma igång med landsvägscykling - 23 tips som du bör vara uppmärksam på som nybörjare

4 Mars 2022

Om du inte bor helt norrut i Sverige skiner solen året runt, och därmed kan du alltid hitta ett bra tillfälle för att ...