Dela

Schwalbe performance line – Mountainbikedäck för intensivt bruk

Schwalbe Performance Line är en prisvärd däckserie där hållbarheten står högt i fokus. Det lilla du tappar i grepp har du flerfaldigt igen i levnadstid hävdar Schwalbe. Kees förklarar skillnaden mellan Schwalbes två serier och testar Rocket Ron-varianten av Schwalbe Performance Line åt dig.

Schwalbe Performance Line marknadsförs som de däck där du får mest för pengarna. En enastående kvalitet för intensivt bruk.

Kees kränger gärna på Rocket Ron-varianten av Schwalbe Performance-serien på sin cykel för att testa
Kees kränger gärna på Rocket Ron-varianten i Schwalbe Performance-serien för att testa på sin cykel.

Personligen älskar jag värstingprylar, men vad som försvinner i plånboken måste ändå stå i relation till däckets kvalitet och hållbarhet.

Med tanke på det var jag nyfiken när Schwalbe skulle släppa Schwalbe Rocket Ron Performance Line. Jag kör redan med Schwalbedäck men då alltid med Rocket Ron Evolution Line. Så hur särskiljer sig då Performancedäcken och vad kommer jag märka?

Skillnader mellan Schwalbe Rocket Ron Performance Line och Evolution Line

För att ge lite översikt har jag delat in däcken efter följande:

  • Profil
  • Gummiblandning
  • Stomme

Profil

Profilen är samma på båda däck. Däcket har breda mått och tillfredsställer därför många moderna mountainbikecyklister. Profilen känns igen på sina långa, utstående aggresiva nabb.

Nabbmönstret är aggresivt och utformad för skogen
Nabbmönstret är aggresivt och utformad för skogen

Slitbanan är rund (låter logiskt men det finns flera däck som har en platt eller spetsig profil). Däcken är utformade för att brukas i skogen.

Gummiblandning

Gummiblandningen i Performance Line kallas Dual. Detta betyder att två sorters gummi används: en för sidorna och en för slitbanan.

Slitbanan har ett annat gumi än sidorna.
Slitbanan har ett annat gumi än sidorna.

Därmed kan Schwalbe maximalt utnyttja de två gummisorternas egenskaper optimalt. Den ena formar sig lätt efter rötter och stenar och den andra har bra grepp i kurvorna.

Evolution Line går ett steg längre och har även ett tredje gummi. Med dessa däck är även corden täckt av ett mjukt gummi.

Nabbarna i mittenraden är väldigt mjuka, för att ge ett extremt bra grepp. De yttersta nabben är något hårdare och är till för att ge ett bra grepp i kurvorna.

Performance Lines stomme

En stor del av däckets åkegenskaper kommer från däckets väv (cord). Det finns 4 grader och skillnaderna beskrivs av enheten Treads Per Inch (TPI).

Corden består nämligen av vävda trådar och ju finare dessa trådar är ju mjukare blir väven.

Schwalbe Performance Rocket Ron har 67 TPI
Schwalbe Performance Rocket Ron har 67 TPI

De billigaste däcken har 20 eller 24 TPI. Detta är alldeles för grovt för att användas i skogen. För en standardcykel fungerar det dock prima.

De flesta vanliga däck från Schwalbe har en väv med 50 TPI. Det är mestadels de däck som sitter på när du köper en billigare mountainbike.

Performance Line-däcken har 67 TPI och Evolution Line hela 127 TPI.
De senare är Schwalbes tävlingsdäck.

Min upplevelse av Schwalbe Performance

Monteringen gick väldigt smidigt. Däcken låter sig glida på fälgen lätt och lägger sig även på rätt plats efter att man pumpat upp dem.

Däcken är inte Tubeless ready, så när jag först monterade dem behövde jag även stoppa in en innerslang. De gick så snabbt att montera att jag bestämde mig för att byta ut slangarna mot punkteringsvätska istället.

Performance Lines prestanda ligger inte långt under Evolution-serien
Performance Lines prestanda ligger inte långt under Evolution-serien

Även detta gick bra, men absolut inte lika snabbt som för däck som är avsedda för ändamålet. Vid första turen märkte jag direkt att Performance Line-däcken inte ligger långt efter storebror i skogen när det kommer till prestanda.

Mycket grepp är det viktigaste kännetecknet för dessa däck. Och det kombinerat med ett lågt rullmotstånd och lätt vikt. Jag kände mig aldrig besviken under turen.

Kees var ytterst tillfredsställd över Rocket Ron Performance Lines prestanda.
Kees var ytterst tillfredsställd över Rocket Ron Performance Lines prestanda.

Men ja, jag märker skillnaden från Evolution Line-däcken. Men i slutändan tycker jag ändå att Schwalbe har korrekt slogan för sin Performance Line: Det är ett enastående däck för intensiv användning och väl värt pengarna.

Hade jag nu inte varit så förbaskat förälskad i det värstaste värsta, så hade jag alltid haft dessa däck monterade på cykeln.

Dela
Kees Neijenhuis

Kees Neijenhuis

En entusiastisk landsvägscyklist och mountainbiker. Jag älskar utomhussporter! Jag är även svag för bra produkter och hantverk. Cyklar på en Trek Top Fuel 9.7 SL 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts


Most viewed

28 Januari 2017 3749

Jag brukar inte ta med mig jobbet hem, men när man får frågan om att ta med sig Garmin Edge …