Dela detta inlägg

Schwalbe MTB-däck - Vilka mountainbike-däck behöver jag? [Köpguide]

6 Augusti 2020

Bra mountainbike-däck kan göra stor skillnad för både fritidscyklister och professionella mountainbikecyklister. Därför erbjuder Schwalbe ett brett utbud av MTB-däck med mycket avancerad teknik. Schwalbe lanserar nu en ny serie mountainbike-däck med en ny cord-design. På detta sätt anpassar Schwalbe sina däck ännu bättre till de olika behoven och kraven hos mountainbikecyklister som cyklar i en mängd olika terräng och på många olika underlag.

Innan vi går in mer i detalj på hur Schwalbe har förbättrat sina cykeldäck är det viktigt att förstå hur ett MTB-däck fungerar.

Tvärsnitt av ett MTB-däck
Tvärsnitt av ett MTB-däck

Slitbanan är delen av däcket som har kontakt med marken. Denna del ska vara någorlunda flexibelt så att däcket anpassar sig ordentligt till marken. Dessutom är sidoväggen den sida av däcket som ger stabilitet och ser till att däcket förblir stabilt i kurvor utan att böja sig. Till sist har vi skiktet som skyddar mot punktering.

Slutligen är hälen den del av däcket som det greppar tag i fälgen på ditt mountainbikehjul. Däckets häl kan innehålla en solid och styv ståltråd, då kallar vi det för ett kanttrådsdäck. Har hälan flera små trådar eller fibrer och kan dessa vikas? Då är det ett vikbart däck.

Schwalbe:s MTB-däck: vad är nytt?

Schwalbe är känt för sina högkvalitativa och innovativa mountainbike-däck. De strävar alltid efter att förbättra sitt däckutbud så att MTB-däcken blir mer hållbara, bättre och mer användarvänliga. Schwalbe har nu tagit fram en innovativ metod för att konstruera MTB-corden, även känd som MTB-supercord.

Schwalbe Super Race
Super är namnet på Schwalbes nya MTB-cord

Vad är corden på ett MTB-däck?

Corden är insidan av däcket. Beroende på däckets kvalitet kan denna insida bestå av olika sammansättningar. Schwalbe är känt för att erbjuda en mycket sofistikerad och innovativ cord-konstruktion, och de nya MTB-däcken har fem helt nya konstruktioner: Super Downhill, Super Gravity, Super Trail, Super Ground och Super Race. Varje typ av cord är lämplig för olika typer av användning.

Super Downhill

Denna MTB-cord är mycket lämplig för den fanatiske cyklisten som kör nedförsbacke. Corden är motståndskraftig mot hårda stötar mot stenar efter extrema hopp eller djupa fall. Downhill-cyklister kommer att ha stor nytta av Super Downhill-corden eftersom den ger maximal kontroll, maximal stabilitet och ett utmärkt punkteringsskydd. Om du är på väg till Alperna i sommar och vill raca downhill på din MTB, är Super Downhill-corden rätt för dig!

Schwalbe Super Downhill
Schwalbe:s Super Downhill-cord

Super Gravity

Det här MTB-däcket är perfekt för mountainbikecyklister som vill göra mer än bara downhill. Det är därför att det här däcket är lättare än Super Downhill däcket. Denna cord har inte mindre än fem lager tyg under slitbanan. SnakeSkin-tyget har också använts, vilket ger ett bättre punkteringsskydd än Super Downhill. Det extra Apex-skiktet i sidoväggen ökar stabiliteten. Denna cord erbjuder perfekt dämpning med hög stabilitet tack vare sin robusthet.

Schwalbe Super Gravity
Schwalbe:s Super Gravity-cord

Super Trail

Super Trail-corden erbjuder den mest mångsidiga konstruktionen för All Mountain till Enduro. Tack vare det punkteringsskyddande SnakeSkin-tyget från hälen till hälen, i kombination med Apex-förstärkta sidoväggar, absorberar dessa cykeldäck alla stötar utan problem. Så du behöver inte oroa dig för punkteringar. Super Trail-corden ger oändlig stabilitet och förtroende för de mest utmanande stigarna. Om du letar efter en cord som passar för de flesta mountainbike-grenar, är Super Trail perfekt för dig!

Schwalbe Super Trail
Schwalbe:s Super Trail-cord

Super Ground

Super Ground är obrytbar. Denna lätta och flexibla cord har ett SnakeSkin-tyglager från häl till häl. Den här blandningen är den mest allsidiga för XC, men om du vill cykla ännu snabbare bör du välja Super Race. Super Ground skyddar cykeldäcket mot punktering och håller vikten nere. Den ultramoderna corden kan därför användas i många mountainbike discipliner, från XC till All Mountain. Super Ground är den ultimata corden om du letar efter en kombination av låg vikt, smidighet och punkteringsskydd. Med denna cord behöver du inte oroa dig för någonting när du cyklar på snabba stigar.

Schwalbe Super Ground
Schwalbe:s Super Ground-cord

Super Race

Super Race är den perfekta konstruktionen för terrängcyklister som fokuserar på hastighet. Detta cykeldäck ger utmärkt kontroll och extremt lågt rullmotstånd, så att du kan cykla så fort som möjligt. Den lätta och smidiga materialblandningen gör att corden absorberar stötar som inget annat. På så sätt behåller du greppet hela tiden. Vill du få det mesta av dig själv och slå alla dina personliga rekord? Då är Super Race det perfekta valet för dig!

Schwalbe Super Race
Schwalbe:s Super Race-cord

Föreningen i Schwalbe:s MT-däck

Förutom insidan av MTB-däcket är naturligtvis även utsidan lika viktig. Den del av däcket som du lätt kan se med blotta ögat kallas också för föreningen (compound). En förening är däckets gummisammansättning. Tillverkare kombinerar ofta vissa typer av gummi och material, för att få fram en blandning som exakt uppfyller kraven för användning och har en bra kombination av alla egenskaper.

Föreningen bestämmer gummiets hårdhet och därmed dess känslighet för slitage. Schwalbe ger sina blandningar namnet "Addix".

Schwalbe Compound
Den gummiblandning som däckets utsida är gjord av kallas också för förening (compound)

Hårt gummi slits mindre snabbt än mjukt gummi. De mjuka gummorna ger dock bättre grepp vid mountainbikeåkning. När du cyklar mitt i skogen på hala ytor är det naturligtvis mycket viktigt att ha bästa möjliga grepp.

Schwalbe erbjuder dig återigen ett brett utbud av valmöjligheter när det gäller vilken typ av förening du väljer för din mountainbike-tur.

Addix Speed

Addix Speed-föreningen känns igen på den röda remsan över däcket. Den här gummiblandningen för terrängcyklister (XC) har ett mycket lågt rullmotstånd, vilket gör att du flyger över spåren. Dessutom är Addix Speed mycket robust och hållbar i förhållande till det mycket låga rullmotståndet.

page?image_id=1698
Med Addix Speed-föreningen kommer du att flyga över spåren

Addix SpeedGrip

Om det finns en ljusblå rand över däcket gäller det Addix SpeedGrip-föreningen. Denna universella gummiblandning är den överlägset mest mångsidiga: tänk på discipliner som XC, All Mountain och Trail. Addix SpeedGrip har en lång livslängd när den används intensivt, men den ger också mycket grepp och hastighet. Det är omöjligt att hitta den perfekta balansen mellan alla önskade egenskaper, men med Addix SpeedGrip är Schwalbe väldigt nära.

page?image_id=1699
Med den mångsidiga Addix Speed Grib behöver du inte oroa dig för att behöva gå med din mountainbike

Addix Soft

Addix Soft-föreningen är utmärkt när det gäller grepp och rullningsegenskaper. Dessutom ger Addix Soft mycket bra dämpning och bra hållbarhet. Detta gör denna gummiblandning till en bro mellan olika discipliner. Den här gummiblandningen passar perfekt för Enduro och Downhill, men även för All-Mountain och Trailriding är Addix Soft mycket populärt.

Schwalbe Addix Soft
Schwalbe-däck med Addix Soft-förening är mångsidiga

Att välja en lämplig däckkombination

Vi har sett att Schwalbe:s cykeldäck gjordes med olika teknologier. På så sätt kan du matcha ditt cykeldäck med en viss cord och typ av förening. När du har bestämt dig för vilken cord och vilken gummiblandning som passar dig bäst kan du välja däcktypen. Ska du välja Racing Ralph, Racing Ray eller Rocket Ron?

Schwalbe Racing Ralph Addix Speed Super Ground TLE

Från 437 kr

Schwalbe Racing Ray Addix SpeedGrip Super Ground TLE

Från 522 kr

Schwalbe Rocket Ron Addix SpeedGrip Super Ground TLE

522 kr

Kombination av Schwalbe mountainbike-däck för svensk mark

FramdäckBakdäckFör- och nackdelar med denna kombination
Racing Ray Addix SpeedGrip Super Ground TLERacing Ralph Addix Speed Super Race TLE Kombinationen är speciellt utformad av Schwalbe för terrängcykling. Framdäckets aggressiva profil ger perfekt hantering, och det supersnabba men extremt starka bakdäcket ger fart samtidigt som det behåller greppet.
Rocket Ron Addix SpeedGrip Super Ground TLERacing Ralph Addix Speed Super Ground TLEBra grepp under hela året. Tack vare Racing Ralph-bakdäcket får du lågt rullmotstånd men också bra grepp på vått underlag. Den här kombinationen är idealisk om du cyklar året runt i olika förhållanden.
Rocket Ron Addix Speed Super Race TLEThunder Burt Addix Speed Super Race TLEDen perfekta kombinationen av grepp, låg vikt och lågt rullmotstånd. En snabb kombination med mycket exakt styrning för bland annat terränglopp (XC). Obs att Thunder Burt inte klarar sig bra i våta förhållanden.
Racing Ray Addix SpeedGrip Super Ground TLEThunder Burt Addix Speed Super Ground TLEPerfekt för torrt eller lätt fuktigt väder. Tack vare Racing Ray finns det gott om grepp på framdäcket medan Thunder Burt ger gott om dragkraft. Återigen, när det är riktigt blött kan Thunder Burt vara otillräcklig.

Schwalbe Racing Ray Addix SpeedGrip Super Ground TLE

Från 522 kr

Schwalbe Rocket Ron Addix SpeedGrip Super Ground TLE

522 kr

Schwalbe Racing Ralph Addix Speed Super Ground TLE

Från 437 kr

Schwalbe Rocket Ron Addix Speed Super Race TLE

449 kr

Schwalbe Thunder Burt Addix Speed Super Race TLE

Från 570 kr

Schwalbe Racing Ray Addix SpeedGrip Super Ground TLE

Från 522 kr

Schwalbe Thunder Burt Addix Speed Super Ground TLE

583 kr

Vad tycker du om den här bloggartikeln?

Dela detta inlägg

Mees Janssen

Mees Janssen

Relaterade inlägg

Cykelkläder för vintern - Vilka cykelkläder behöver jag vid vilken temperatur? [Köpguide]

18 Oktober 2023

Trädenas löv blir långsamt gula och vinterjackan har redan tagits fram ur garderoben: hösten har börjat och ...

Vad är det för skillnad på olika cykeltröjor?

20 April 2022

En cykeltröja är en viktig del av dina cykelkläder ...

Komma igång med landsvägscykling - 23 tips som du bör vara uppmärksam på som nybörjare

4 Mars 2022

Om du inte bor helt norrut i Sverige skiner solen året runt, och därmed kan du alltid hitta ett bra tillfälle för att ...