Dela detta inlägg

Rengör och serva din racer eller MTB [Mekguide]

9 September 2020

Äntligen är det vår! Dags att fräscha upp din racer eller mountainbike. Fortfarande finns tid att fixa allt, reparationer och byten, inför säsongen. Men inget är eländigare än att mecka i sista stund så ta dig tid och styr upp det medan tid finns, snart är säsongen i full gång och innan du vet ordet av är det strålande sol och värme men din racer eller MTB är inte redo för strid.

Att tvätta cykeln och att serva den går hand i hand. Under en grundlig rengöring upptäcks alla eventuella problem. När du är klar vet du precis vad som behöver bytas ut eller justeras. Genom att systematiskt underhålla din racer eller mountainbike efter en vårservice minimeras risken för teknikstrul under säsongen.

Med rätt rengöringsmedel kan tvätten av din mountainbike eller racer gå snabbare.
Med rätt rengöringsmedel kan tvätten av din mountainbike eller racer gå snabbare.

Använder du regelbundet dessa tips? Då vet du säkert att du förebygger strul under säsongen. Vi har listat våra tips för att få din cykel i toppform för säsongen.

Vårchecklista för racer och MTB

  1. Rengör din racer och MTB
  2. Hjul, ekrar och hjullager
  3. Cykeldäck
  4. Bromsklossar och bromsskivor
  5. Hydrauliska bromsar
  6. Vajrar
  7. Styrlinda
  8. Cykelkedja
  9. Kassett
  10. Drev
  11. Växeltrissor
  12. Vev- och styrlager
  13. Kontroll av skruvar
  14. Hur ofta måste jag tvätta och serva cykeln?

Rengör din racer och MTB

Bra underhåll börjar med en cykeltvätt. Om du ger en smutsig cykel service löper du risk att sand och smuts orsakar repor och letar sig in bland gängor och lager. Inled istället servicen med en ordentlig rengöring.

Efter cykelturen: spola av din racer eller MTB med en gång

Om din cykel är riktigt smutsig efter en lång cykeltur lönar det sig att med en gång först spola av den med en trädgårdsslang eller en portabel cykeltvätt. Då hinner inte smutsen torka fast.

Spola av det värsta A.S.A.P. Om du väntar hinner smutsen torka fast och då blir det svårare att få den ren.
Spola av det värsta A.S.A.P. Om du väntar hinner smutsen torka fast och då blir det svårare att få den ren.

Använd inte högtryck. Det verkar snabbt och lätt men högtryckstvätt kan spola ut fett och in med sand i lagren i och med den hög kraften. Har du dubbelbottnade fälgar finns risken att de blir vattenfyllda.

Om din cykel inte blivit speciellt smutsig under turen och du får bort all smuts med trädgårdsslangen? Torka då av cykeln med en duk. Se framför allt till att få bort vatten från lager och drivlina i största möjliga mån.

Inte nog med att spola av cykeln? Grundlig cykeltvätt

Om din cykel är riktigt smutsig, eller om du inte tvättat den grundligt på länge, bör den få en ordentlig tvätt. Fyll då en hink med ljummet vatten och såpa och spraya ett bra cykelrengöringsmedel på cykeln.

Cykelrengöringsmedel gör susen för att få bort lera.
Cykelrengöringsmedel gör susen för att få bort lera.

Cykelrengöringsmedel ser till att smutsen lossnar. Då torkar även cykeln upp med mindre fläckar.

Ta bort klumpar av smuts med en mjuk borste eller en tvätthandske. Då undviker du att repa ramen. Fördelen med en tvätthandske är att du kommer åt ställen som annars är svåra att komma åt.

Rengöring och avfettning av cykelkedja

När du rengör cykeln behövs även cykelkedjan rengöras. Om den inte är överdrivet smutstig kan du använda samma tvålvatten till det. Gör detta sist så att du inte smetar kedjesmuts över hela cykeln.

Använd endast avfettningsmedel för cykelkedjor, andra avfettare kan göra skada för kedjan och ramen.
Använd endast avfettningsmedel för cykelkedjor, andra avfettare kan göra skada för kedjan och ramen.

Är din cykelkedja riktigt smutsig eller får du inte bort smutsen med såpavattnet? Då är det dags att fetta av kedjan. Använd en bra kedjeavfettare och eventuellt en kedjetvättare. Spola avfettaren sedan av med vatten.

Använd endast avfettare som är avsedda för cykelkomponenter. Andra avfettningsmedel kan skada din cykel.

Muc-Off Bio Chain Doc

316 kr

Rengör hela drivlinan

Om din cykelkedja är smutsig är resten av din drivlina också smutsig som din kassett eller framför allt dina växeltrissor.

Efter att du rengjort drivlinan kan du torka av den med en ren, torr duk.
Efter att du rengjort drivlinan kan du torka av den med en ren, torr duk.

Vi råder dig att även rengöra resten av drivlinan, för annars blir kedjan smutsig på nytt på nolltid. Detta gör du lättast utan borste. Bäst gör du i att plocka av kassetten och rengöra den ordentligt.

Dreven kan du ofta få rena med en tunn borste, utan att skruva loss dem.

Underhåll av racer och MTB

Efter att du rengjort ram och drivlina på din racer eller mountainbike är det dags att ta itu med resterande komponenter. Man gör nämligen bäst i att rengöra somliga cykeldelar separat.

Inspektera cykeln medans du tvättar den.
Inspektera cykeln medans du tvättar den.

Inte förrän det är riktigt rent kan du med säkerhet avgöra om det behöver bytas ut eller ej.

Kontrollera hjul och hjullager

Först och främst bör du inspektera om hjulen är skeva och behöver riktas. Ge dem en spinn. Slår de emot bromsen? Då måste du oavsett ha ut hjulet. Det är inte direkt en svår uppgift utan det kan alla göra, men riktningen bör du lämna till en mekaniker om du är oerfaren.

Fälgar på fälgbromsade hjul slits. Kontrollera därför inte bara bromsbeläggen utan även själva bromsytan.
Fälgar på fälgbromsade hjul slits. Kontrollera därför inte bara bromsbeläggen utan även själva bromsytan.

Om din hjul (åter) måste riktas bör du - om du har fälgbromsar - även kontrollera fälgens tjocklek. De slits nämligen också. Kan du se att den buktar in vid bromsytan? Då är det dags att byta hjul, eller åtminstone fälg.

Om denna inte byts ut kan hjulet plötsligt ge vika medans du cyklar, och naturligtvis medans du cyklar. Och detta kan sluta riktigt illa. Tvivlar du på huruvida din cykel är säker? Rådfråga en cykelmekaniker.

Är cykeldäcken bra nog?

Inget är tristare än att punktera, förutom att göra det flera gånger på samma tur. I kampen mot punkterade däck lönar det sig att regelbundet kontrollera däcken. Peta ur stenar och se till att det inte finns några revor eller hål som är för djupa. Kontrollera även att det finns tillräckligt med gummi på slitytan.

Även om du har nya däck är det en god ide att kontrollera för jack och stenar.
Även om du har nya däck skadar det inte att kontrollera för jack och stenar.

När du gör detta kan du även inspektera om ventilen fortfarande är bra. Tryck den åt sidan och se om den släpper ut luft. Är ventilen rät samt lätt att skruva upp och ner? Om inte är det nog klokt att byta slang.

Kontrollera dina bromsbelägg

Dina bromsar är viktiga. Oavsett om du har fälgbromsar eller skivbromsar bör bromsbeläggen kontrolleras. Med en fälgbromsad cykel räcker det ofta att bara öppna upp bromsen för att kunna kontrollera beläggen.

Orkar bromsbeläggen ett bra tag till? Ge dem då en putsning!
Orkar bromsbeläggen ett bra tag till? Ge dem då en putsning!

Ta bort smuts och aluminiumflisor från bromsbeläggen. Se först till att det finns tillräckligt med gummi på dem och att de inte är ojämnt förslitna. Om beläggen inte ligger bra mot fälgen vid bromsning uppstår en kant i gummit. Om beläggen sitter för högt riskerar det att slita sönder ditt däck.

Är bromsbeläggen utsatta för ojämnt slitage ska de bytas.
Är bromsbeläggen utsatta för ojämnt slitage ska de bytas.

Är bromsbeläggen inte bra, eller tvivlar du? Byt dem i så fall. Better safe than sorry.

Skivbromsbelägg

För att kontrollera skivbromsbelägg måste du första plocka ur hjulet. När du gjort detta petar du ur låsclipet, vilket inleds med att först dra ur säkerhetsstiftet som håller det på plats.

Nya skivbromsbelägg? Då måste först skivbromsarna köras in.
Nya skivbromsbelägg? Då måste först skivbromsarna köras in.

Du kan nu enkelt plocka ut bromsbeläggen. Gör dem rena med bromsrengörare och torka av dem. Därefter kan du rugga med en finkornigt sandpapper. Du kan även gå över bromsskivorna med med bromsrengörare och rugga dem lätt. Det är även viktigt att
Je kunt nu eenvoudig de remblokjes naar boven toe eruit trekken. Maak ze schoon met remreiniger en droog ze goed af. Schuur ze daarna lichtjes op. Je kunt ook je remschijven met remreiniger schoonmaken en die ook lichtjes opschuren. Het is dan wel belangrijk om je köra in skivbromsarna.

Att lufta sina bromsar är inte invecklat, men det är ändå inte en uppgift att underskatta.
Att lufta sina bromsar är inte invecklat, men det är ändå inte en uppgift att underskatta.

Känns dina bromsar svampiga eller som att de reagerar långsamt? Då behöver bromsarna troligtvis luftas. Du kan testa det läckt in luft i ledningarna genom att dutta på bromsen flera gånger efter varandra och se om den nyper tidigare för var dutt. Lufta dina bromsar kan du göra själv om du har rätt prylar.

Fuxon Quaxar Universal

401 kr

Kontrollera och byt vajrar

Växel- och bromsvajrar är känsliga för slitage. På vajerhöljens insida sitter teflon för att vajern ska löpa smidigt. Om du märker att växlingen går trögt har det ofta att göra med att teflonytan slitits ut.

Inga fler extranummer för det här vajerhöljet. Vajern har redan sjungit sista versen för länge sedan.
Inga fler extranummer för det här vajerhöljet. Vajern har redan sjungit sista versen för länge sedan.

Även ståltrådarna i höljena kan rosta. Dessa tunna trådar gör att vajerhöljena inte blir sladdriga. Om det uppstått skador på utsidan gör du bäst i att byta ut dem.

När vajerhöljet inte längre är bra kan den brytas eller spricka. Och då kan du nästan inte bromsa eller växla.

Färsk styrlinda

När du ändå utför ett vajerbyte kan du lika gärna byta styrlinda. Med största sannolikhet behöver du i vilket fall som helst rulla av den från styret.

Byta styrlinda är naturligtvis ingen nödvändighet. Men en ny styrlinda ger racern ändå ett ansiktslyft.

Pro Race Comfort

328 kr

Kontrollera och smörj cykelkedjan

Cykelkedjan kontrolleras busenkelt med ett kedjeverktyg. Lägg den på kedjan och du kan snabbt avläsa om din kedja är i behov av utbyte eller ej.

Smörj cykelkedjan med olja eller vax efter att cykeln tvättats.
Smörj cykelkedjan med olja eller vax efter att cykeln tvättats.

Är cykelkedjan bra nog? Se då till att regelbundet smörja den med olja eller vax. Om du smörjer den på kvällen kan du torka av överflödig olja eller vax med en duk.

Viss kedjeolja eller -vax är speciellt framtagen för våta eller torra förhållanden. Oljan eller vaxen för torra omständigheter är mindre kladdig och ser till att mindre damm samlas på kedjan.

Den för vått väder är tjockare och ser till att smörjmedlet inte sköljs bort av regnet.

Squirt Lube

Från 158 kr

Muc-Off Bio Wet Lube

Från 97 kr

När behövs kassetten bytas ut på din MTB eller racer?

Att avgöra om kassetten behöver bytas är snäppet knepigare. Lättast är att bromsa med bakbromsen och trycka på pedalen. Ha kedjan i det växelläget som du använder mest.

Om cykelkedjan synligt rör sig över kassetten bör kassetten förmodligen bytas ut. Även när du har försett cykeln med en ny cykelkedja märker du ofta med en gång att kedjan emellanåt kuggar över, och då är det dags att byta kassett.

När måste jag byta drev?

Drev är lätta att upptäcka om de är i behov av utbyte. Tänderna skall ha en fin rak och symmetrisk ovankant. Ju mer slitna de är ju mer spetsiga tenderar de att bli.

En väldigt representativ bild för termen hajtänder för slitna drev.
En väldigt representativ bild för termen hajtänder för slitna drev.

Är linjen till spetsen diagonal och spetsen mer spetsig än platt? Då bör de bytas ut. Slitna tänder på ett drev kallas ofta för hajtänder. En titt på bilden ovanför och man begriper varför.

Byta växeltrissor

Det är lätt att glömma bort dem, men även växeltrissorna behöver regelbundet servas och bytas. Även här är det lätt att upptäcka slitage. Desto spetsigare tänderna är, desto mer är de i behov av att bytas ut.

Spetsiga trissor? Byt!
Spetsiga trissor? Byt!

Att cykla med slitna växeltrissor kan orsaka onödigt slitage på kedjan. Att växla går även mindre smidigt eftersom kedjan har mer rörelseutrymme i växeln.

Hur kontrollerar man sina lager?

I alla lager kan efter en tids användning uppstå glapp. Varken i nav eller i ram utgör detta spel någon direkt skada på cykeln så länge det handlar om kapslade maskinlager.

Dock är byte av lager sannerligen en rekommendation. Slitna lager sänker nämligen cykelns prestanda signifikativt. Det är dessutom inte speciellt skönt att cykla på en cykel där lagren inte löper smidigt.

Fetta alltid in lagren generöst. Hellre för mycket än för lite.
Fetta alltid in lagren generöst. Hellre för mycket än för lite.

De viktigaste lagren att kontrollera är styrlager, vevlager och hjulens lager.

Du kan testa om lagren genom att försöka vicka på dem. Med styrlagren nyper du frambromsen och trycker fram och bak styret. Finns det ett glapp? Då behöver styrlagren troligtvis bytas ut.

Även med hjullagren kan du hålla in bromsen och rucka på hjulen i sidled. Känner du ett klick? Då sitter antingen hjulen inte tillräckligt hårt eller har slitna lager.

Vevlager kan du lätt kontrollera genom att hålla fast vevpartiet och försöka rucka i sidled. Glappar det även här är det dags att byta vevlager.

Park Tool HPG-1 High Performance

218 kr

Kontrollera skruvarna

Avslutande kontrollpunkt är alltid skruvarna. Efterdra alla skruvar. Genom vibrationer som uppstår när du cyklar kan många skruvar gå upp en aning och behöver dras åt.

Vi rekommenderar att alltid använda en momentnyckel till detta. Då vet du säkert att de inte dras åt för löst eller för hårt. Nästan alla delar på cykeln som ska skruvas är utmärkta med ‘Nm’ så att du vet hur hårt de ska skruvas åt.

Gå igen skruvarna och efterdra dem. Framför allt om du har en kolfiberram är momentnyckel en stark rekommendation.
Gå igen skruvarna och efterdra dem. Framför allt om du har en kolfiberram är momentnyckel en stark rekommendation.

Gängor, framför allt pedalaxelns gängor bör alltid smörjas in med monteringspasta. I monteringspastan sitter partiklar i och gör att det inte glider. Därför är det även det du ska använda för sadelstolpen. Syftet är nämligen att du stänger av för smuts och rost att bildas och på det viset försäkrar dig om att du alltid kan få ur dem igen.

Har du kolfiberkomponenter eller kolfiberram? I så fall ska du använda en speciell kolfiberpasta.

Fuxon Momentnyckel 2-24 Nm

790 kr

CyclOn Stay Fixed Kolfiber

Från 176 kr

Hur ofta måste du rengöra och kontrollera cykeln?

Om du måste gå igenom dessa steg efter var tur eller ej beror på omständigheterna. Är det fråga om mycket vägsalt? I så fall bör man gå över cykeln ordentligt en gång i veckan.

Beroende på hur händig du är kan detta vara överstökat på 30 minuter. Är det minusgrader eller bara en skvätt regn? I så fall är det mer en fråga av att hålla drivlinan ren och smord.

Kronan på verket - Polera ramen

Klar med cykeltvätten? För att låta din racer eller MTB skina med all sin kraft kan du applicera en vax-polish. Därmed tillför du ett skyddande lager till din ram. Cykeln ser dessutom finare ut och nästkommande cykeltvätt kommer att gå snabbare på grund av det.

Vax- eller silikonspray ser nämligen till att mindre smuts fastnar på sadel, styre och sadelstolpe. Har du skivbromsar? Se då till att du inte råkar spraya på dina bromsskivor.

Med en bra polish kan du få ramen att skina som ny.
Med en bra polish kan du få ramen att skina som ny.

Om du råkar göra det är det nämligen väldigt svårt att få dina bromsar att prestera som de ska utan att köpa nya bromsskivor och bromsklossar. Täck därför gärna över dem med en duk när du sprayar polishen.

CyclOn Bike Protector

Från 109 kr

Muc-Off Miracle Shine

279 kr

Vad tycker du om den här bloggartikeln?

Dela detta inlägg

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Relaterade inlägg

Byta cykelkedja - Vilket är det bästa sättet att byta ut kedjan på din landsvägscykel eller MTB? [How-To]

18 Juli 2021

Regn, hagel, lera och annat smuts förorsakar en hel del slitage på cykelkedjan ...

Att pumpa upp ett cykeldäck: hur ska detta göras och vilka typer av ventiler finns det?

12 Mars 2021

Att fylla på luft i cykeldäcken verkar vara en enkel sak, men det är viktigt att du gör det på rätt sätt och att du ...

Zwift - Hur funkar det och vad kan du göra med det? [Guide]

8 Januari 2021

Med Zwift blir varje träningspass en rolig upplevelse ...