Dela

Översikt av Shimano MTB-gruppset – Alla Shimano MTB-komponentgrupper i rad

När du ska välja en ny MTB är det också möjligt att välja en ett gruppset som uppfyller dina krav. På grund av det stora utbudet av Shimano komponentgrupper för MTB är det inte alltid lätt att välja. Hur bra är alla dessa Shimano gruppset och hur skiljer de sig från varandra? I den här bloggen listar vi alla Shimano gruppset för dig, från Altus och Alivio till Deore och XTR.

En nybörjare i MTB-världen vet kanske inte precis vilka delar ingår i en sådan komponentgrupp. Lyckligtvis är det inte så hemskt komplicerat. En komplett gruppset innehåller allt som har att göra med växling, bromsning och drivlina. Det vill säga: alla delar på din MTB som drivs av dig.

Vilka delar tillhör ett gruppset?

Till en början finns det reglagen och din fram- och bakväxel. Dessutom ingår delar som vevparti, drev, kassett och cykelns kedja i en komplett gruppset. De sista komponenter som inte ska glömmas är förstås bromsarna.

Vilka delar ingår i ett MTB-gruppset
Delarna som tillhör en MTB-gruppset behöver kunna stå ut med en hel del.

Vilket gruppset passar min MTB?

För en nybörjare i MTB-världen kan det vara svårt att hitta rätt gruppset. Lyckligtvis använder tillverkarna av komponentgrupper ganska konsekvent samma namn för sina egna gruppset. Nedan finns en översikt med alla Shimano MTB-gruppset från instegsgruppset som Shimano Tourney till gruppset för proffsen som Shimano XTR.

Som nybörjare behöver du verkligen inte det allra bästa redan i början. Shimano säkerställer att tekniker av dyrare komponentgrupper långsamt införs på billigare grupper. På detta sätt kan du cykla med ett mycket bra Shimano gruppset utan att behöva betala alltför mycket.

Som visas i tabellen nedanför rekommenderas ett antal gruppset för sportigare cyklister. Detta innebär att dessa gruppset främst har utvecklats till sportiga cykelturer på de asfalterade vägar. Vill du cykla offroad för första gången med din nya MTB? I så fall kan du gott välja en gruppset för nybörjare.

Shimano MTB-gruppset på rad

Shimano MTB-gruppset Logotyp Nivå Pris Vikt Hållbarhet växelprestanda & växling under belastning
Shimano Tourney 7-speed Shimano Tourney logo Sportig cyklist
Shimano Altus 9-speed Shimano Altus logo Sportig cyklist
Shimano Acera 9-speed Shimano Acera logo Sportig cyklist
Shimano Alivio 9-speed Shimano Alivio logo Nybörjare
Shimano Deore 10-speed Shimano Deore logo Nybörjare/Amatör
Shimano SLX 12-speed Shimano SLX logo Amatör/Erfaren
Shimano Deore XT 12-speed Shimano Deore XT logo Erfaren/Proffs
Shimano XTR 12-speed Shimano XTR logo Erfaren/Proffs

Som du kan se är det inte sant att ett billigare Shimano gruppset är av dålig kvalitet. För många mtb-cyklister bör ett Shimano Deore- eller Shimano SLX-gruppsett fungera utmärkt.

Skillnaden mellan grupperna finns främst i materialet som använts för de olika delarna och setets vikt. Ju dyrare gruppsetet är, desto robustare och lättare de använda materialen.

Shimano Tourney-gruppsetet

Shimano Tourney är den billigaste av alla komponentgrupper. Gruppsetet finns oftast monterat på sportigare cyklar som är mindre lämpliga för offroad-cykling. Tourney finns i varianterna 1×7, 1×6, 3×7 och 3×6.

Shimano Tourney-vevparti
Tourney-gruppsetet är Shimanos instegsmodell.

Shimano Altus-gruppsetet

Shimano Altus finns också i flesta fall monterat på sportigare cykelmodeller som helst inte används alltför mycket offroad. Setet fungerar bra för de som bara då och då lämnar de asfalterade vägarna med cykeln. Shimano Altus finns i en 3×9- och 2×9-variant.

Shimano Altus-bakväxel
Shimano Altus-gruppsetet finns för det mesta monterat på sportiga cyklar.

Shimano Acera-gruppsetet

Shimano Acera-gruppsetet är ett lämpligt val för rekreationscyklister och för att cykla offroad för första gången. Enligt Shimano själv har vevpartiet ett aggressivt utseende och möjliggör Shimano Acera snabb och enkel växling. Cykeldelarna är starka, tillverkade av rostfritt stål och lätt att underhålla. Detta MTB-gruppset har 18 (2×9) eller 27 (3×9) växlar.

Shimano Acera-bakväxel
Shimano Acera-gruppsetet är inte ett lämpligt val för en riktig offroad-cykel och är fortfarande mer ‘sportiga’.

Shimano Alivio-gruppsetet

Shimano Alivio-setet passar bäst för MTB-nybörjare. Detta MTB-gruppset är lätt att underhålla och har tillverkats bättre än de billigare versionerna. Gruppsetet har liksom Acera 18 (2×9) eller 27 (3×9) växlar.

Shimano Alivio-vevparti
Shimano Alivio är ett bra gruppset för nybörjare i MTB-världen.

Shimano Deore-gruppsetet

Shimano Deore har tillverkats för både ambitiösa cyklister och nybörjare. Många MTB-cyklister rekommenderar därför detta Shimano gruppset till nybörjare som med jämna mellanrum vill cykla ordentligt genom skogen. Delarna är hållbara, kan litas på och pris-kvalitetsförhållandet för detta gruppset är som ett resultat mycket bra.

Shimano Deore-bakväxel
Shimano Deore-gruppsetet rekommenderas ofta för ivriga nybörjare i MTB-världen.

Om du vill kunna växla ännu snabbare under dina MTB-turer kan du välja en dyrare komponentgrupp. Med Deore-gruppsetet har du 20 (2×10) eller 30 (3×10) växlar till ditt förfogande.

Shimano SLX-gruppsetet

Med Shimano SLX-gruppsetet kan du enkelt cykla över all möjlig terräng med din MTB. SLX är mycket lik Shimanos ännu bättre gruppset som, till exempel, XT. Den stora skillnaden är dock att SLX väger mer på grund av delar gjorda av stål. Gruppsetet har också fått en mindre vacker efterbehandling än de dyrare varianterna.

Shimano SLX-reglage
Shimano SLX är både av god kvalitet och prisvärd.

Detta MTB-gruppset är det lämpligaste valet ifall du letar efter det gynsammaste förhållandet mellan pris och kvalitet. Du kan välja mellan ett gruppset med 12 (1×12) eller 24 (2×12) växlar.

Shimano Deore XT-gruppsetet

Shimano Deore XT-gruppsetet kallas också för bara XT och är en av de mest populära komponentgrupper för MTB. MTB-gruppsetet är perfekt för cyklistar som deltar i MTB-lopp eller andra ambitiösa MTB-cyklister med stor budget. Setet fungerar faktiskt lika bra som XTR men är däremot mycket billigare.

Skillnaden med Shimano XTR-gruppset är de använda materialen. Delarna av XT har tillverkats av en blandning av aluminium och rostfritt stål. Därför ligger vikten av detta gruppset något högre än XTR:s. Med Shimano XT-gruppsetet har du 12 (1×12) eller 24 (2×12) växlar till ditt förfogande.

Shimano Deore XT-vevparti
Shimano Deore är ett av de mest populära MTB-gruppset som finns.

Shimano XTR-gruppsetet

Önskar du ha det bästa av det bästa? I så fall är Shimano XTR-gruppsetet, som också används av proffsen och de mest ambitiösa MTB-cyklisterna. det lämpligaste valet för dig. Gruppsetet är mycket lätt och har tillverkats av högkvalitets material. Det handlar om en blandning av kolfiber, titan och högkvalitativa legeringar.

Enligt Shimano själv utvecklades XTR med det tuffaste bergsloppet i åtanke för att främja unik prestanda och optimera cyklistens upplevelse. Med XTR kan du växla mycket snabbt, lätt och exakt. MTB-gruppsetet har 12 (1×12) eller 24 (2×12) växlar. Shimano XTR-gruppsetet är dock inte billigt. Detta MTB-gruppset kostar nästan dubbelt så mycket som Deore XT.

Shimano XTR-reglage
Med Shimano XTR-gruppsetet får du verkligen det bästa som finns!
Dela
Eva van den Berg

Eva van den Berg

Since starting work at Mantel, I’ve been reading and writing about bikes on a daily basis. This added to the fact that I am testing new products, has caused me to get excited to expand my own bike collection. I wonder what the inside of my garage will look like in a few years. Luckily I have a big garage at home!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts


1 Maj 2020 1076

Skoklossar… vilka ska du nu välja? När du köper nya pedaler ingår standard några skoklossar. Till exempel ingår det röda …

24 April 2020 456

Oakley har varit integrerade i cykelvärlden i flera år nu. Eftersom de är innovativa och arbetar med de bästa materialen …

27 Mars 2020 520

I början av december 2016 publicerades den åttonde Mantel magazine. Du fick den med din online-beställning. I denna magazine kunde …

Most viewed