Dela detta inlägg

Mountainbikeskor köpguide - Vilka skor passar dig?

28 Maj 2021

Letar du efter mountainbikeskor, men har du ingen aning vilka som passar dig? Läs vidare! På grund av det stora utbudet av många olika märken, kan du ibland inte se skogen för bara mountainbikeskor. I den här bloggen kommer vi därför förklara för dig vad man ska tänka på när man väljer nya skor.

När du börjar med mountainbikecykling kan det vara lite läskigt att sitta fast i pedalerna och känns det därför säkrare att inte ha klickpedaler. I detta fall kan du cykla med vanliga pedaler i kombination med sportskor eller kan du välja en flatpedal med tillhörande sko.

Varför en klickpedal?

Fördelen med att klicka i är att skon sitter fast i pedalen så att du kan också dra runt pedalen på riktigt. På så vis kan du cykla ännu mer effektivt och kommer du inte studsa av cykeln i kullriga nedförsbackar.

mountainbikeskor
En stor fördel med MTB-skor, du kan också gå i dem.

Flatpedals blir allt mer populära. Det är en platt pedal med pinnar. Dessa pinnar griper tag i det speciella gummit som flatpedal skor är försedda med.

På så vis sitter dina skor ‘ganska’ fast så fötterna inte glider av pedalerna. Och eftersom du inte sitter fast på riktigt kan du snabbt kliva av pedalen ifall du inte klarar en kulle eller ett hinder.

Särskilt inom freeride används flatpedaler mycket, men det finns också allt fler ‘vanliga’ mountainbikecyklister som använder dem. Verkar de vara något för dig? Du kan till exempel välja våra Flat Pedal skor + en flatpedal.

Olika klicksystem

Om du föredrar ‘riktiga’ klicksystem finns det fortfarande olika typer av system och olika pedalmärken att välja mellan. Det finns inget ‘bästa’ val, utan det är helt personligt.

Det gäller förstås att dyrare pedaler har en bättre kvalitet. Dessa pedaler har bättre lager, det används andra typer av material och vikten är lägre. De är alltså mer hållbara och det sparar dig några gram som du måste släpa med dig upp på berget.

SPD-systemet är det mest kända. Systemet är utvecklat av Shimano och står för Shimano Pedaling Dynamics. Egentligen kallar vi alla mountainbikeskor med klossar för SPD-skor.

Det finns förstås också andra typer av klicksystem. Tänk till exempel på Crankbrothers, Look och Speedplay. Fördelen är att alla dessa system har samma passform för klossen.

Crankbrothers Eggbeater 3

1 397 kr

MTB-skoklossar har alltid två skruvar som är monterade bredvid varandra. SPD-SL-system som används inom landsvägscykling har däremot alltid tre skruvar som är placerade i en triangel.

mountainbikeskor
Här kan du se de två skruvarna på mountainbikeklossar.

Tänk alltså på det när du köper nya skor!

Storlek på mountainbikeskor

När du köper mountainbikeskor på nätet är det alltid svårt att hitta rätt storlek. Många mountainbikeskor har en lite mindre passform än vanliga skostorlekar och det är därför ofta en bra idé att beställa en storlek större.

Som alltid finns det undantag från regeln, såsom Northwave, som har en vanlig längd och en något bredare läst. Perfekt om du har breda fötter.

mountainbikeskor

Märken som Sidi och Mavic däremot har en liten och smal passform. Med dessa märken behöver du alltså en storlek större. Vill du vara säker på storleken, är du alltid välkommen att kontakta oss via e-post eller telefon.

När du cyklar sväller dina fötter lite på grund av värmen. Dessutom kan det hända att du måste gå en bit, och då kan dina fötter glida lite framåt i skorna. Det är inte direkt bekvämt om dina tår rör framsidan av skon. Tänk alltså på att det ska finnas tillräckligt med utrymme framtill i skon.

Typ av sula

Sulorna kan vara mycket olika. Det finns till exempel instegsmodeller dessa har oftast en nylon sula. Ju dyrare skon är desto högre andel kolfiber eller till och med fullständig kolfibersula, har använts.

Användningen av kolfiber säkerställer att skon inte bara blir en hel del lättare, utan också styvare. Om du vill sätta kraft på pedalen vill du att all kraft överförs jämlikt.

mountainbikeskor
En kolfibersula säkerställer en mycket styv sko.

Ju mindre styv sulan är, desto mer den kommer att böja när du sätter kraft och på så vis kommer du förlora kraft. I början kan det kännas obekvämt när du cyklar med en styv sko men du kommer att vänja dig snabbt. Efter ett tag vill du aldrig mer cykla med något annat.

Förutom användningen av kolfiber i sulan är det också smart att kika på undersidan av sulan. Det händer nämligen ganska ofta att du måste gå i skorna också.

I detta fall kommer du vilja ha bra grepp för att förhindra att du halkar. Se till att du har en bra gummisula med dubbar under skon. Vissa landsvägsskor erbjuder möjligheten att fästa mountainbikeklossar. Detta kan verka som en bra idé men oftast har dessa skor ingen gummisula. Inte så praktiskt att behöva gå på våta löv och hala stenar med hala sulor...

Stängningssystem

Stängningssystemet är också viktigt. Vissa system kan enkelt jsuteras medans du cyklar, andra tar lite mer tid att justera. Det är därför något du bör tänka på.

Instegsmodeller har ofta ett eller flera kardborreband. Lätt att använda, men det ger mindre stöd och de slits efter ett tag på grund av sand och smuts som fastnar i dem.

När du tittar på dyrare skor finns det olika system. Kort sagt klämmor och vridsystem. Egentligen har alla klämmor samma verkan, men tillverkarna har olika namn för dem.

mountainbikeskor
De flesta bättre (och dyrare) mountainbikeskor har ett vridspänne

Med hjälp av klämman kan du enkelt dra åt skon lite. På de dyrare modellerna är det också möjligt att släppa klämman lite med ett finger. Dessa klämmor är kopplade till ett band som går över skon.

Vridsystemen funkar också med ett klicksystem som du kan justera stegvis. Största skillnaden är att det går i en linje över skon som dras åt. Fördelen är att linjen dras åt på punkterna där det finns minst motstånd.

På så vis får du färre tryckpunkter på foten och anpassas skon jämlikt efter fotens form. Systemet är dock lite dyrare och priserna börjar på ungefär 1300 kr.

Typ av sko

Om du har övervägt alla ovanstående punkter, måste du slutligen bestämma vilken typ av sko du vill ha. På vintern väljer du snarare en högre sko eller en riktig vintersko.

Om du inte cyklar så mycket på vintern eller om du har skoöverdrag är det inte nödvändigt att välja en hög sko. Det kan dock vara bra att tänka på väderförhållanden ändå. Cyklar du mest på sommaren rekommenderas en sko med mycket ventilation.

mountainbikeskor
Cyklar du på vintern? I så fall är en hög, stängd sko eventuellt med skoöverdrag ett bra val.

Om du också cyklar i sämre förhållanden kan du välja en mer stängd sko i kombination med skoöverdrag. Det är viktigt att tänka på det innan du börjar leta efter din drömsko.

Om du ibland får ont i anklarna eftersom du stöter dem mot veven när du cyklar finns det också skor som har en extra höjning, såsom Bontrager Rhythm.

Vad tycker du om den här bloggartikeln?

Dela detta inlägg

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Relaterade inlägg

Cykelskor för friska, kalla och isiga vinterdagar på MTB och landsvägscykel [Köpguide]

13 December 2022

På vintern ställer du högre krav på dina cykelskor: nästan inget är mer irriterande än att cykla med kalla och våta ...

Cykeltrainers 2021-2022 – Vilken cykeltrainer passar mig? [Köpguide]

13 Oktober 2022

Ta en cykeltur med dina vänner medan du stannar hem? Eller tävla mot andra cyklister från ditt vardagsrum? Med en ...

Cykelbelysning köpguide 2022 - 2023 - Ljus för de mörka dagarna

27 September 2022

Cykelbelysning är kanske det enklaste och viktigaste sättet att cykla säkert ...