Dela

Mountainbikehjul – Vilka MTB-hjul behöver jag?

Mountainbikecyklister finns i alla former och storlekar. Den ena använder sin mountainbike huvudsakligen för att hålla formen under vintern, den andra använder sin mountainbike hela året. Och även i den sista gruppen finns det en skillnad mellan cyklister som bara cyklar i sitt närområde och cyklister som tar cykeln med sig för att delta i till exempel långlopp i Alperna. Och sedan finns det förstås också en skillnad i budgeten. Du fattar, det har blivit dags att beskriva skillnaderna mellan mountainbikehjul i en köpguide.

När du väljer mountainbikehjul är det mycket viktigt att tänka på vad du vill göra med hjulen.

mountainbikehjul
Vilken typ av mountainbikehjul du behöver beror på vilken typ av cyklist du är.

Många tillverkare har sammansatt dess sortiment av hjul så att det finns något för de tre viktigaste disciplinerna: lånlopp, cross country och enduro.

Långloppshjul

Långlopp eller XC Marathon som det heter på engelska är den populäraste disciplinen inom mountainbiking. XC står för Cross-country är egentligen ett samlingsnamn för flera MTB-grenar men långloppen skiljer sig en del från vanlig XC-tävlingar.

Långlopp går till stor del över bredare skogsvägar, men innehåller även singletrack-segment. Utan tvekan har långloppen största antalet deltagare i Sverige.

mountainbikehjul
Damma genom höstlöv!

CX-cyklar är, jämfört med andra discipliner, ganska lätta i vikt. Detta återspeglas framför i hjulen som är bäst för långlopp.

Dessa hjul är allmänt sett lättare och smalare än hjul som används i andra mountainbikediscipliner. Tillhörande däck har en bredd på mellan 2.00″ och 2.25″.

Hjulen och tillhörande däck erbjuder en bra balans mellan vikt, grepp och komfort.

Bredare hjul och däck erbjuder mer grepp och en bättre stabilitet, men det behövs egentligen inte i för långloppen. Särskilt eftersom cykeln blir tyngre och rullmotståndet ökar vilket bör prioriteras högre.

För- och nackdelar, långloppshjul

 • Låg vikt.
 • Lågt rullmotstånd.
 • Mångsidig.
 • Erbjuder inte mycket grepp.
 • Har inte samma stabilitet som en bredare fälg.
 • Mindre lämpliga för tung användning (t.ex. i bergen).

Cross-Country MTB-hjul

Ursprungsformen av mountainbike. Det handlar är om att cykla på stigar, i ordets vidaste mening och när man tävlar i denna gren kallas det bara rätt och slätt för Cross-Country eller XC.

Skillnaden med cross-country cykling ligger i graden av teknisk utmaning som stigen har. Eftersom dessa stigar är tekniskt sett mer utmanande, kräver de en annan typ av hjul.

mountainbikehjul
Cyklar du på stigar? Då kan du kanske uppskattar en något bredare fälg.

Mountainbikehjul som är lämpliga för XC är bredare än hjul som är lämpliga för cross-country användning. Eftersom fälgen är bredare, är hjulet starkare och erbjuder det mer stabilitet och kontroll, vilket också är nödvändigt, när du cyklar tuffa nedförsbackar till exempel.

mountainbikehjul
Med riktiga XC-hjul kan du också cykla utmanande nedförsbackar.

Interna fälgbredden på dessa hjul är oftast ungefär 25 mm. Denna bredd kräver bredare däck. Däck mellan 2.25″ – 2.50″ säkerställer bäst grepp och komfort i kombination med dessa hjul.

Dessa hjul i slanglöst utförande och i kombination med ett lågt däcktryck säkerställer naturligtvis ännu mer grepp.

För- och nackdelar XC-hjul

 • Den breda fälgen gör hjulen starka.
 • Den breda fälgen erbjuder stabilitet och därmed mycket kontroll.
 • Användning av breda däck erbjuder mycket grepp.
 • Hjulen är mångsidiga. Även om det inte är perfekt, kan de också användas för mer tekniska långlopp.
 • Tyngre än långloppshjulen.
 • Ett högre rullmotstånd genom användning av bredare däck.

Enduro MTB-hjul

Enduro eller all-mountain är disciplinen där det handlar om att hjulen måste kunna jobba genom bergiga områden. Hjulen måste vara starka nog för att klara av alla sorters nedförsbackar.

mountainbikehjul
Många branta och snabba nedförsbackar? Då kommer dessa enduro-hjul vara något för dig.

På grund av de höga hastigheterna samt stenar, drops och hopp kommer cykeln få utstå mycket.

När man tävlar inom enduro så sker tidtagningen utförs medans det är maxtid på transportsträckorna till topparna. Till skillnad från downhill måste det alltså vara hjul som även klarar av att cykla någorlunda uppför.

Fälgen av hjul som är lämpliga för all-mountain (som det ofta kallas när man inte tävlar) är allmänt sett ännu bredare än hjul som används för XC.

mountainbikehjul
Gillar du stora hopp? Även då kan du dra nytta av stadiga all-mountain hjul.

Dessutom är det anmärkningsvärt att det är 26’’ och 27,5’’-cyklar som dominerar inom denna disciplin. Mindre hjul har kortare ekrar än 29″-hjul och är därför starkare.

Den breda fälgen av all-mountain hjul kräver breda däck. Inom denna disciplin används däck på 2.35″ till 2.80″.

För- och nackdelar all-mountain hjul

 • Mycket starka.
 • Mycket grepp och kontroll på grund av den breda fälgen och breda däck.
 • På grund av dess höga vikt inte så lämplig för allround användning.

Mountainbikehjul med Boost

Innan vi börjar diskutera vårt sortiment av mountainbikehjul, belyser vi först en ny utveckling inom mountainbiking, nämligen Boost. Boost är en ny standard med ett baknav på 148 mm bredd i stället för 142 mm eller 135 mm.

mountainbikehjul
Med Boost-nav kan du montera ännu bredare däck! Fatbikes!

Framnavet har en bredd på 110 mm i stället för 100 mm, som hittills varit standarden.

Detta bredare nav erbjuder mer utrymme för skivbromsar och till exempel 12-delade kassetter. Samtidigt säkerställer det att flänsen av hjulet har blivit bredare.

Flänsen är punkten där ekrarna sitter fast på navet. Ju bredare den är, desto bredare är ekrarnas paraply och desto starkare är hjulet. Boost hjul är alltså starkare och stabilare än hjul med en standardstorlek.

Betyder det också att du kan få fördelarna av dessa Boost hjul i varje mountainbike? Nej, tyvärr inte. Boost principen påverkar nämligen också på placeringen av skivbromsarna och bredden på veven.

mountainbikehjul
Cykla genom snön med superbreda däck

En cykel måste alltså vara specifikt utvecklad för Boost för att kunna använda Boost hjul. Tvärtom gäller detsamma, i en cykel som är specifikt utvecklad för Boost kan du inte montera 135 mm eller 142 mm breda hjul. Inte heller med adaptrar.

Mantels MTB-hjulssortiment

På Mantel har vi mountainbikehjul av tre olika märken i vårt sortiment. Nästan alla hjul finns i storlek 27,5’’ och 29’’, några finns även i storlek 26’’.

 • Syntace
 • Mavic
 • Shimano

Syntace

Syntace hjul kännetecknas av dess enormt breda fälg. Vi har två Syntace-hjul i vårt sortiment, W30 MX och W35 MX. ‘W’ i namnet står för width, bredd alltså.

W30 MX har alltså en bredd på 30 mm, och W35 MX har en bredd på 35 mm.

Den interna fälgbredden är 24,5 mm på W30 MX och 28,5 mm på W35 MX. Detta möjliggör cykling på extra breda däck. Naturligtvis är fälgarna Tubeless Ready.

Det är alltså möjligt att cykla med ett mycket lågt däcktryck. På grund av den breda fälgen är greppet utmärkt!

W30 MX är framför allt lämplig för långlopp och XC. Den ännu bredare W35 MX är mer lämplig för XC och All-Mountain.

MTB-hjul
Med Syntace W35 med Boost-nav kan du cykla i all terräng

Båda hjul har ett bra och starkt nav som också finns i Boost-utförande. Navet är inte bara ett kvalitativt bra nav, utan det utmärker sig också på grund av dess breda justeringsmöjligheter.

Syntace har nämligen utvecklad ett MicroAdjust system som tillåter mycket exakt justering. Enligt Syntace har lagren i detta nav en bättre hållbarhet (om navet är korrekt justerat) längre än lagren i nav som inte kan justeras.

Mavic

Vi har nästan alla mountainbikehjul av Mavic i vårt sortiment, och det är inte för inte. Mavic mountainbikehjul är nämligen kända för dess pålitlighet och bra kvalitet.

Dessutom har Mavic uppdaterats dess sortiment hjul under det senaste året.

Långloppshjul

Mavics sortiment som passar för XC marathon har fått det passande namnet ‘’Crossmax’’. Dessa hjul kännetecknas av en låg vikt, vilken uppnåddes genom att använda starka och lätta Maxtal-fälgen som har en ‘hookless’-profil.

Det innebär att det inte finns krokar i fälgen för att låta däcket haka fast. Det kräver alltså mindre material, så att fälgen är lättare.

Speciellt med dessa Crossmax hjul är navet med ITS-4 body som används. Bodyn har 4 spärrhakar med en lågt engagement. Snabb acceleration alltså, vilket är behövs i skogen.

Crossride

Mavics Crossride är något speciellt. Hjulet är lämpligt för både XC och långlopp. Mavic är känd för dess hjul-däck-kombination, där de flesta hjul levereras som standard med tillhörande däck.

Och dessa däck avgör om hjulen är lämpliga för cross-country eller trail.

Det smala och lätta Pulse-däcket gör hjulen till exempel mycket lämpliga för långlopp, medan det bredare och grövre Quest-däcket gör hjulet lämpligt för XC-lopp.

Cross-Country

Mavic har med XA Elite och XA Carbon skaffat hem två mycket bra XC-hjul. XA Elite har en fälg med 25 mm intern bredd och 2.35 inch breda däck med seriöst mycket grepp.

Till XA Carbon gäller detsamma med en intern fälgbredd på 26 mm och 2.35″-däck.

För att förhindra att hjulen blir för tunga för att kunna cykla upp på berg, användes även här en ‘hookless’ fälgprofil. På XA Elite användes ISM4D teknik så att fälgen blir lättare, utan att den förlora dess styrka.

XA Pro Carbon är på grund av användningen av Carbon även 200 gram lättare än XA Elite.

Deemax

För tuff all-mountain cykling har Mavic utvecklad Deemax. Vi har Deemax DH i vårt sortiment. DH står för Downhill, stark nog för ren downhill och freeride.

Shimano

På Deore XT-nivå har Shimano två mycket kvalitativa mountainbikehjul, nämligen XT M8000 och XT M8020. M8000 är race-versionen, perfekta för långlopp.

M8020 är XC-versionen. Denna version är 4 mm bredare och har en starkare fälg. Den är därför lämplig för tyngre arbete och kan användas i kombination med bredare däck.

Shimano XTR M9000 och M9020

Shimanos XTR-serie har en fördelning som är jämförbar med XT-serien. M9000 är lämplig för långlopp, M9020 är bredare och lämplig för XC-lopp.

XTR-serien är en hel del dyrare än XT-serien, men det finns en anledning till. Fälgen är nämligen gjord av en kombination av kolfiber och aluminium, något som Shimano kallar för ‘’Carbon Laminate’’.

Det säkerställer i första hand att vikten på totala hjulsetet blir en hel del mindre än på XT-serien. Dessutom kombinerar det hållbarheten av aluminium med styvheten av carbon, vilket är en bra kombination enligt Shimano.

Det säkerställer att hjulen kan hantera mer belastning än många andra i sin prisklass.

Slutsats

Bortsett från skillnaderna som finns mellan hjul i olika prisklasser, finns den största skillnaden mellan mountainbikehjul i användningen, huruvida det är långlopp eller tuff single-track.

Hjul för långlopp behöver vara kunna ha ett lågt rullmotstånd.

De bredare och starkare, och också tyngre mountainbikehjulen är lämpliga för cyklister som vill cykla på utmanande singletracks.

mountainbikehjul
För varje typ av cykeltur och varje typ av mountainbikecyklist finns det passande mountainbikehjul.

I allmänhet gäller: ju dyrare, desto bättre. Vilket hjul som är mest lämpligt för dig beror alltså inte bara på vad du vill göra, utan också på din budget.

Dela
Martin Luijk

Martin Luijk

Älskar landsvägscykling och tävlingar. Cyklar för avkopplingen och njutningen, jag är dock inte rädd för utmaningar. Att tävla eller cykla 200 km är jag inte rädd för. Hos Mantel jobbar jag som en productmanager.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “Mountainbikehjul – Vilka MTB-hjul behöver jag?”

 1. jag heter Ahiga Audrey, jag bor i Ohio USA och jag är lyckligt gift med en härlig och omtänksam make med tre barn. Ett stort problem uppstod i min familj för ett år sedan, mellan mig och min man, så hemskt att han tog saken till domstolen för en skilsmässa. Han sa att han aldrig ville stanna med mig igen, och att han inte älskade mig längre. Så han lämnade huset och fick mig och mina barn att gå igenom allvarliga smärtor. Jag försökte alla mina möjliga medel för att få honom tillbaka genom mycket tiggeri men alla till ingen nytta. Slutligen bekräftade han att han har fattat sitt beslut och han ville aldrig se mig igen.
  På en ödesdigra kväll, när jag kom tillbaka från jobbet, träffade jag en gammal vän av mig som frågade min man. Jag förklarade allt för henne, så hon berättade för mig att det enda sättet jag kan få min man tillbaka är att besöka en stavningskastare eftersom det verkligen har fungerat för henne också. Däremot trodde jag aldrig på stavning, men jag hade inget annat val än att följa hennes råd. Hon gav mig e-postadressen till stavningskastern som är “wiseozizaspiritualhome@gmail.com”
  Så nästa morgon skickade jag ett mail till adressen som hon gav mig och stavningskraven försäkrade mig om att jag kommer att få min man tillbaka inom två dagar.
  Vilket fantastiskt uttalande !! LOL !!! Jag trodde aldrig, så han talade med mig och berättade för mig allt jag behövde göra. Nästa morgon, förvånansvärt, min man som inte har ringt mig i över ett år ringde mig att han skulle komma tillbaka . Så fantastiskt rätt?
  Jo, det var så han kom tillbaka samma dag, med mycket kärlek och glädje, och han bad om ursäkt för sina misstag och för de smärtor han orsakade för mig och mina barn. Från den dagen har vårt förhållande varit starkare än tidigare. Tack för hjälpen från den här stora stavningskanalen.
  Mitt råd för alla där ute genom olika utmaningar är att kontakta den här stora mannen och precis som han gjorde för mig, kommer han att lösa alla dina problem. Du kan skicka honom ett mail via denna e-postadress. Jag lovade honom att jag skulle berätta för hela världen om hans magnifika krafter. (Wiseozizaspiritualhome@gmail.com),
  om du befinner dig i något sådant tillstånd, eller om du har något problem med att “ta tillbaka din ex. inte bara det han kan
  hjälpa dig
  1) bli främjad i allt du gör.
  2) Tjäna bra pengar eller vinn en lotteri.
  3) uppnå framgång i affärer.
  4) andliga problem.
  5) vinna domstolsfall
  6) Leta efter din livspartner.
  7) få ett välbetalt jobb.
  8) få kontroll över ditt äktenskap.
  9) få fördel och få attraktion från människor.
  10) få tillbaka förlorade pengar.
  (11) läker dig av alla sjukdomar. både härdbara och ohälsosamma precis som hiv / aids, cancer, något alls
  (12) lösa graviditetsproblem och välsigna dig med barn.

  hans e-postadress är igen (wiseozizaspiritualhome@gmail.com)

Related posts


Most viewed