Dela detta inlägg

Montera nya skivbromsar i 10 steg [Guide]

18 Februari 2018

Att montera nya skivbromsar på din MTB kan verka som mycket jobb. Men visste du att ett set nya skivbromsar är något du själv lätt kan fixa? För att visa hur du monterar ett nytt set skivbromsar har Bram valt att uppgradera sin Enduro-cykel med MT Trail Sport.

Jag har valt skivbromsarna Magura MT Trail Sport eftersom de innebär en ideal uppgradering för min enduro, med ordentlig bromskraft för branta utförslöpor. Tack vare MT5 fram med dubbla kolvar och Magura MT4 bak med enkel kolv, har du all bromskraft du kan önska, även i Alperna.

Hydrauliskt kraftpaket

Magura är för många MTB:are kända för sina hydrauliska bromsar. För mig ända sedan min första MTB som hade HS33 hydrauliska skivbromsar.

Att montera ett nytt set skivbromsar kan du göra själv, men det är händigt att ha en assistent till hands. Trevligare också.
Att montera ett nytt set skivbromsar kan du göra själv, men det är händigt att ha en assistent till hands. Trevligare också.

Och naturligtvis har utvecklingen inte stått still. MT Trail Sport är ett lätt bromsset eftersom Magura använder sig av sitt egna lätta Carbotecture-material. Det är världens näst starkaste syntetiska material. Det är så starkt att BMW använder det i sina motorer.

Den lättaste delen är givetvis att byta ut bromsskivan...
Den lättaste delen är givetvis att byta ut bromsskivan...

Ett prima hydrauliskt MTB-bromsset alltså, och med en sjysst vikt. Men nog om valet av broms, det är dags att montera dem på mountainbiken. På i princip alla punkter kan du använda denna monteringshandledning för montering av vilken hydraulisk MTB-skivbroms som helst.

Nya skivbromsar på din MTB i 10 steg

  1. Demontera dina gamla bromsar

    I vårt fall var de gamla bromsreglagen sammankopplade med växelreglagen genom Shimano I-spec. Därför behöver vi demontera samtliga reglage från styret. Magura har som tur är både Shimano och Sram shiftmix, vilket gör att du lätt kan platsa dem oavsett vilka reglage du har.

  2. Ta ur hjulen ur ramen för att montera bromsskivorna

    Vi börjar med att montera bromsskivorna och därför behöver vi naturligtvis först plocka ur hjulen. Eftersom vi förväntar oss extrem åkning har vi valt 203 mm fram och 180 mm bak. Det är inte alltid du behöver byta bromsskivor om du monterar ett nytt set hydrauliska bromsar. Men med Magura har du något bredare bromsskivor än de förra.

  3. Montera ny broms och bromshandtag

    Korta av bromsslangarna sker inte förrän steg 4. Du behöver nämligen först veta hur mycket slang som verkligen blir över. Och du vill naturligtvis inte råka korta av för mycket. Dra heller inte åt bromsen stenhårt från början. Den måste fortfarande kunna rubbas för centreringen i steg 8.

  4. Korta av den hydrauliska bromsslangen

    Som standard är bromsslangarna för långa. För att ligga snyggt längs ramen, utan att stå ut en massa, bör du korta av dem. Viktigt är att använda en bromsslangsskärare. Med ett sådant verktyg plattar du inte till slangen någonting. En klämd bromsslang gör ingen nytta för hydrauliska skivbromsar. På bilden ovanför ser du ett foto av en förkortad bromsledning med skärare(vänster) och en inkortad med en avbitartång (höger). Det är lätt att föreställa sig att slangen till höger lättare läcker ut olja och in luft.

  5.  Slå in en ‘insert’ i slangen

    Efter att slangen är kapat knackar vi in en ny insert med hjälp av en gummihammare. Inserts följer i regel med bromssetet. Den gula plasthållaren klämmer om slangen utan att skada den. Håll i sin tur sedan dem med en polygrip.

  6. Koppla ihop bromsslangen med bromshandtaget

    Slanghylsan och kopplingsbulten monterar du nu åter på den nu förkortade bromsslangen. Stick därefter den in den i bromshandtaget. Se till att bromshandtaget pekar uppåt. Då kan nämligen bromsoljan som fortfarande sitter i bromshandtagen inte läcka ut. Bromsoljan smiter inte ut eftersom det är ett slutet system. Om du gör detta rätt behöver du inte ens lufta systemet efter monteringen.

  7. Skruva fast kopplingsbulten

    Kopplingsbulten drar du åt med en fast nyckel. Observera att det är vettigt att denna dras åt ordentligt. En hydraulisk bromsslang utsätts nämligen för så högt tryck som 125 bar när du bromsar hårt. Man vill inte riskera att denna skjuter loss och du torskar bromsoljan. Eller att den ligger och “svettas ut” remolja för att den inte är tillräckligt åtdragen.

  8. Dra åt bromshandtaget ordentligt och centrera bromsen

    Nu när bromsslangen sitter fast sätter du bromshandtaget i rätt position. Sedan kan du centrera bromsen. Kontrollera först om den kan röra sig fritt och inte sitter för tight. Kläm bromshandtaget. Bromsen justeras då automatiskt i linje med bromsskivan. Håll bromshandtaget - eller låt någon göra det åt dig - samtidigt som du skruvar fast bromsen. Ge hjulet en spinn för att säkerställa att bromsen inte går emot. Hörs inga ljud och hjulet löper fritt? Fint! Då har det gått vägen.

  9. Ställ in bromshandtagen

    Bromsarna är monterade och slangarna avkortade. Nu gäller det bara att fixa cockpiten. Magura MT Trail Sport är ett bromsset med enfingersgrepp. En tumregel som är lätt att komma ihåg är att man kan kontrollera bromsen med två tummars avstånd från styret. Om du vill experimentera en aning kan du ta med insexnyckeln på jungfruturen. Något som alltid är en bra idé.

  10. Montera nya skivbromsar: avslutande finlir

    Det är viktigt att se till att dina nya hydrauliska bromsslangar sitter bra längs på ramen. För att säkerställa detta kan du använda buntband. Dra inte åt för hårt - fast är fast. Prova nu om din bromsen känns svampig eller inte går tillbaka som den ska. Är så fallet? Då är det bästa att lufta dina bromsar. Vi lyckades som tur var greja biffen utan att behöva lufta dem.

Vad tycker du om den här bloggartikeln?

Dela detta inlägg

Bram van Boekholt

Bram van Boekholt

Trail-missbrukare. Söker alltid efter nya singletracks (helst så svåra som möjligt) och har blivit smittad av "Enduro-febern". MTB: Trek Remedy & Cube Reaction Race: Cube Agree.

Relaterade inlägg

Byta cykelkedja - Vilket är det bästa sättet att byta ut kedjan på din landsvägscykel eller MTB? [How-To]

18 Juli 2021

Regn, hagel, lera och annat smuts förorsakar en hel del slitage på cykelkedjan ...

Att pumpa upp ett cykeldäck: hur ska detta göras och vilka typer av ventiler finns det?

12 Mars 2021

Att fylla på luft i cykeldäcken verkar vara en enkel sak, men det är viktigt att du gör det på rätt sätt och att du ...

Zwift - Hur funkar det och vad kan du göra med det? [Guide]

8 Januari 2021

Med Zwift blir varje träningspass en rolig upplevelse ...