Dela

Cykelhjälmar med MIPS – Fördelarna med en MIPS-hjälm

Cykelhjälmar med MIPS dyker upp i allt fler tillverkares utbud. Även bland billigare cykelhjälmar kan ses att hjälmtillverkare implementerar MIPS. Men vad är MIPS egentligen och vad har du som mountainbike- eller landsvägscyklist för nytta av en MIPS-hjälm?

En LVG- eller MTB-cyklist utan hjälm är lyckligtvis en ovanlig syn nuförtiden. Att en cykelhjälm kan hindra en hel del elände är något som de flesta cyklister känner till.

Till vänster ser du skadan på ett hjärnan efter ett fall utan hjälm, i mitten med hjälm och till höger med MIPS-hjälm.
Till vänster ser du skadan på hjärnan efter ett fall utan hjälm, med hjälm och MIPS-hjälm.

En bra cykelhjälm fångar smällen när huvudet går i backen. Oftast resulterar detta i att hjälmen spricker eller får en buckla. Vilket är bra, för energin som annars hade gått till huvudet absorberas av hjälmen.

Cykelhjälm med MIPS

Detta är naturligtvis redan fantastiskt, men din hjärna får även med cykelhjälm, en smäll. Detta i och med att en vanlig cykelhjälm enbart tar upp den direkta smällen. Detta är som sagt redan bra men det undviker eller förminskar enbart skadan på huvudets utsida.

MIPS-lagret syns nästan inte. Hjälmpaddingen sitter på det transparenta MIPS-lagret med en mörkare ton.
MIPS-lagret syns nästan inte. Hjälmpaddingen sitter på det semi-transparenta MIPS-lagret.

Ett fall är onekligen en kraftig rörelse. Det är även en rörelse som gör att hjärnan studsar till i skalle. MIPS hjälper till att förminska detta.

MIPS står för Multi-Directional Impact Protection System. Det multi-direktionella är vad gör MIPS speciellt. MIPS jobbar nämligen med att sakta ner riktningsförändringen av rörelsen.

Hur fungerar en cykelhjälm med MIPS?

MIPS är ett lager i cykelhjälmen. Detta lager kan rotera inne i själva hjälmen, vid själva stöten. Hjälmens ytterlager fångar upp större delen av smällen. MIPS ser till att ditt huvud kan röra sig en aning inne i hjälmen. Hur kan ses i filmklippet nedanför.

I och med MIPS blir även schocken för hjärnan betydligt mindre. Detta hjälper att hindra hjärnskador. MIPS-lagret kan röra sig mellan ungefär 10 och 15 mm i cykelhjälmen. Detta låter inte som mycket, men är tillräckligt för att göra riktigt stor skillnad.

MIPS i alla märken

Överraskande nog är MIPS inte tagits fram av en hjälmtillverkare utan av svenska biomekaniker och hjärnkirurger. De konstaterade att en cykelhjälm kunde göra ännu mer nytta och utvecklade MIPS.

En cykelhjälm med MIPS går alltid att känna igen på den tydliga, gula logon.
En cykelhjälm med MIPS går alltid att känna igen på den tydliga, gula logon.

MIPS kan du hitta på hjälmar från alla möjliga tillverkare, som exempelvis Giro, Bontrager, POC, Abus, Giant, Bell en Lazer. Cykelhjälmar med MIPS är i allmänhet något dyrare än en cykelhjälm utan. Men prisskillnaden blir allt mindre.

Mantel Helmet Replacement även med MIPS!

Mantel Helmet Replacement kraschgaranti föralla cykelhjälmar gäller naturligtvis även för cykelhjälmar med MIPS. Så om du oväntad kraschar med din hjälp inom två år av inköp, har du ordentlig rabatt vid köpet av en nya hjälmen.

Racercykel hjälmar med MIPS

MTB hjälmar med MIPS

Dela
Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Du hittar mig cyklandes i princip varje dag. Jag jobbpendlar från Nijmegen till Mantels huvudkontor i Arnhem var dag, i ur och skur. Oftast på racer, men cykelcross om årstiden kräver. Det upphör givetvis inte på helgen, då tar jag racern eller mountainbiken för att få mina kilometer. Det roliga är att jag som bloggare (och copywriter SEO) kan testa diverse ny utrustning. Om du inte hittar mig utomhus på cykelnär det förmodligen för att jag sitter inne och svettas med Zwift. Och dessutom har jag förmånen att kalla det arbete!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “Cykelhjälmar med MIPS – Fördelarna med en MIPS-hjälm”

 1. Hej!
  Den dåliga svenskan drar ner helhetsintrycket av den här sidan om Mips-hjälmar.
  Det verkar som att all text är körd genom google translate.

  Kan man inte bemöda sig om korrekt grammatisk svenska
  och rätta uppenbara stavfel ska man heller inte kalla sig för skribent.

  Hälsningar
  Love Salovuo
  Copywriter

Related posts


1 Maj 2020 2638

Skoklossar… vilka ska du nu välja? När du köper nya pedaler ingår standard några skoklossar. Till exempel ingår det röda …

24 April 2020 1041

Oakley har varit integrerade i cykelvärlden i flera år nu. Eftersom de är innovativa och arbetar med de bästa materialen …

Most viewed