Dela

Cykelbelysning köpguide 2021 – 2022 – Ljus för de mörka dagarna

Cykelbelysning är kanske det enklaste och viktigaste sättet att cykla säkert. På en landsvägscykel, mountainbike eller som snabb pendlare handlar det inte bara om att synas: vid högre hastigheter är det också viktigt att du själv kan se vart du är på väg. Oavsett om du tar din MTB, racercykel eller stadscykel ut på vägen finns det bra cykellampor för varje situation. Men hur vet du vilken cykellampa som passar dig bäst? Vi har sammanställt allt för dig i vår köpguide för cykelbelysning.

Vad behöver du tänka på angående cykelbelysning? Vad är det som är viktigt, vilken kvalitet och ljusstyrka behöver man? Hur mycket lyser en cykellampa med 500 lumen och vilket ändamål är lampan till för? Detta är ett par av de frågor våra kollegor i butiken och kundservicen får.

Att se och att synas är vitkigt för alla cyklister
Att se och att synas är viktigt för alla cyklister.

Vilken cykelbelysning är rätt för dig?

Utbudet av cykellampor är enormt idag. Säkerheten på cykeln blir allt viktigare för många cyklister; särskilt racercyklister, mountainbikecyklister och pendlare, oavsett om de använder snabba cyklar som speed pedelecs eller inte, väljer allt oftare bra cykelbelysning.

Först lite teori och bakgrundsinformation för att ge dig koll på alla termer.

Vad betyder lumen, candela och lux?

De flesta tillverkare försöker bräcka varandra med så höga värden som möjligt, oftast uttryckta i lumen (lm). Men antalet lumen behöver egentligen inte säga alltför mycket.

Lumen är nämligen värdet av ljusflödet i alla riktningar som skickas ut av ljuskällan. Detta kan du se i den schematiska bilden här nedan. En cykellampa bör dock inte stråla ljus åt olika håll utan ha en effektiv ljusstråle.

Vad betyder nu lumen, candela och lux?

Ett bättre värde är därför lux (lx). Detta är ett standardmått som säger mer om hur starkt lampan lyser.

Candela (cd) står för hur antalet Lumen i en begränsad ljusstråle. 1 lux är ljusstyrkan av 1 candela lodrätt längs ljusstrålen vid 1 meters avstånd från ljuskällan. Detta blir ett betydligt relevantare mått än lumen eller candela.

Jämföra belysning med lumen

Eftersom lumen är den vanligaste specifikationen bland cykelbelysning måste vi även i denna köpguide ta hänsyn till detta… Hur stark ska din cykelbelysning vara? Vill du ha maximalt ljus eller vill du ha extremt lång batteritid? Vi listar för- och nackdelar med olika cykellampor för dig. Först och främst ska cykelns belysning vara stark nog att fordonet kan framföras på ett betryggande sätt. Du kan kolla upp svensk lag här, och vi ska berätta lite om cykelbelysnings teknologi och de olika begreppen.

Vad säger antalet lumen om din cykelbelysning?

Ljusstyrkan hos många cykellampor uttrycks i lumen: antalet lumen anger hur starkt ljuset är som avges av lampan och ger dig en rimlig indikation på lampans effekt. Den säger dock ingenting om bredden på ljuskäglan eller om sidosynligheten. Antalet lumen i en cykellampa säger alltså inte allt.

Lezyne Hecto Drive 500XL ger inte en enorm mängd ljus, men batteriet håller länge.

Ju högre luxtal, desto högre är det totala ljusflöde som avges av cykellampan. När det gäller cykellampor är det också viktigt att tänka på hur bred ljuskäglan är. Om en lampa avger mycket ljus, men över ett stort område, kommer du att se ljuset överallt, men inte särskilt mycket. Och är strålen för koncentrerad och därmed för liten? Då ser du en mycket starkt upplyst liten punkt. Numera är bredden på ljuskäglan anpassad till användningsändamålet i många cykellampor.

BBB Cycling Strike 1000 BLS-132 ger mycket ljus och batteriet håller länge. Detta är en idealisk lampa för dem som går på äventyr på kvällen eller natten.

Nog om regler och mått. För att omsätta all denna information i praktiken har vi delat in våra framlampor för cyklar i följande kategorier:

  • Synlighet i stadsmiljö
  • Belysning av vägytor och omgivning
  • Belysning på obelagda vägar

Cykelbelysning för att öka din synlighet i staden

Cykelbelysning kan alltså jämföras utifrån antalet lumen, men hur många lumen behöver du för vilken användning? Vi har naturligtvis gjort en lista för dig.

Lampor i den här kategorin är väl lämpade för upplysta stadsmiljöer eftersom de har en ljusstyrka på upp till 400 lumen. I en stadsmiljö möter du också många andra trafikanter, så det är viktigt att du har lampor som gör att du blir sedd. Dessa lampor är därför också väl synliga från sidan.

De Bontrager ION 100R is lekker klein, maar de prestaties zijn dat zeker niet.
Bontrager ION 100R är trevlig och liten, men dess prestanda förblir stor.

Cykelbelysning för väl upplysta områden (stad)

Cykelbelystning för cykelturer med måttligt ljus

Cykelbelysning med en effekt på mellan 100 och 400 lumen är redan mycket mångsidig. Med en sådan belysning är du verkligen synlig, och på mörkare ställen kan du också se en hel del.

Dessa lampor är perfekta för stadscykeln, men även på lugnare cykelturer på racercykeln i en måttligt eller obelyst miljö kan du använda dessa cykellampor.

Cykelbelysning för en måttligt upplyst miljö (stad/by)

Cykelbelysning för snabbare cykelturer eller mörka förhållanden

Cykellampor med en ljusstyrka på mellan 400 och 800 lumen gör att du kan belysa vägen och omgivningen väl. Med en sådan cykellampa kan du enkelt och säkert cykla på obelysta cykelvägar. Perfekt för landsvägscyklister och mountainbikes – både i och utanför tätbebyggda områden.

Lezyne Power Drive 1100i kan anslutas till ett externt batteri. Med tillräckligt med batterier är du aldrig utan ljus!
Lezyne Power Drive 1100i kan anslutas till ett externt batteri. Med tillräckligt med batterier är du aldrig utan ljus!

Och cykelpendlaren som – med eller utan speed pedelec – cyklar varje dag i alla väder kan också ha nytta av en cykellampa från denna kategori. Tack vare det höga ljusflödet kan du se vägen perfekt, även i höga hastigheter, och du kan se större hinder i god tid.

Cykelbelysning för att lysa upp obelysta områden vid högre hastigheter

Cykelbelysning för de mörkaste och snabbaste cykelturerna

En strålkastare som ger mer än 800 lumen är avsedd för landsvägscyklister och mountainbikecyklister som cyklar i beckmörker i hög hastighet, men även om du kör speed pedelec i en mycket mörk miljö kan du ha nytta av en sådan stark cykellampa.

Lezyne Deca Drive 1800i är Lezynes mest kraftfulla cykellampa. Genom att ansluta den till ett externt batteri kan du cykla så länge du vill, även vid maximal styrka.
Lezyne Deca Drive 1800i är Lezynes mest kraftfulla cykellampa. Genom att ansluta den till ett externt batteri kan du cykla så länge du vill, även vid maximal styrka.

För mountainbikecyklister som åker enkelspår rekommenderar vi ett framljus med bredare ljuskäglor, eftersom en sådan lampa gör det lättare för dig att hålla en god överblick.

Cykelbelysning för hög hastighet i obelysta områden (MTB)

Vilket antal lumen behöver du för vilken cykelmiljö?

För att ge dig en uppfattning om hur många lumen din cykellampa bör ha i vilken situation, har vi gjord en praktisk översikt.

Situation< 100 lumen100 – 400 lumen400 – 800 lumen 800> lumen
Väl upplyst miljö (stad)
Måttligt upplyst miljö (stad/by)
Obelyst miljö
Obelyst, hög hastighet
Obelyst, hög hastighet/tuff terräng

Batteritid för cykellampor

Batteritiden för cykellampor är ibland svår att uppskatta. Detta är dock en viktig punkt att tänka på när du köper. Om du är osäker rekommenderar vi alltid ett större batteri än du tror att du behöver.

Bontrager ION Pro RT är inte särskilt stor, men den ger en överraskande stark ljusstråle och håller länge på en enda laddning.
Bontrager ION Pro RT är inte särskilt stor, men den ger en överraskande stark ljusstråle och håller länge på en enda laddning.

Om du väljer ett större batteri får du vanligtvis en cykellampa med fler lumen. Nästan alla cykellampor kan dock ställas in på olika inställningar, från ett svagt ljus till maximal inställning. Du kan förlänga batteriets livslängd avsevärt när du cyklar med ett svagt ljus. Du kan alltså välja att åka runt med en superbra cykellampa – med ett stort batteri – men på batteriets sparläge. Chansen är stor att batteriet räcker i många timmar!

Halvljus för cyklister

Varsellyktor på cykeln är en ny form av belysning som har blivit allt vanligare under de senaste åren. Halvljus för cyklister är särskilt användbara på vägar där cykelbanan ligger på körbanan, utan avskiljning.

Lezyne Strip Drive Pro är perfekt för pendlare som dagligen rör sig i tung trafik, men även för racer- och mountainbikecyklister som regelbundet cyklar på dåligt upplysta eller oupplysta vägar.
Lezyne Strip Drive Pro är perfekt för pendlare som dagligen rör sig i tung trafik, men även för racer- och mountainbikecyklister som regelbundet cyklar på dåligt upplysta eller oupplysta vägar.

Den viktiga egenskapen hos varsellyktor är att de blinkar starkt och ofta oregelbundet, vilket gör dig mycket mer synlig för all annan trafik på dagen.

Den nyaste Flare från Bontrager är Flare RT2. Mer ljus, längre batteritid, men mindre i storlek.
Den nyaste Flare från Bontrager är Flare RT2. Mer ljus, längre batteritid, men mindre i storlek.

Det är tillåtet att cykla med halvljus, men endast vid tillfällen då du inte borde använda vanligt cykelljus. Dina cykellampor måste vara tända hela tiden och får inte blinka.

Varsellyktor för cyklister

Cykelbakljus med trafikradar och andra smarta lampor

Förutom halvljus är smart cykelbelysning numera ett måste. Garmin var först med Varia Radar: en baklykta med inbyggd radar.

Garmin Varia RTL510 har en inbyggd radar. Du behöver alltså inte längre hålla ett så noga öga på trafiken bakom dig.
Garmin Varia RTL510 har en inbyggd radar. Du behöver alltså inte längre hålla ett så noga öga på trafiken bakom dig.

Med den senaste versionen kan denna bakljus till och med visa dig i realtid på din cykeldatorskärm om det är trafik bakom dig. Och om det är så, hur nära. Och närmar sig bilen eller lastbilen dig? Då lyser ljuset starkare! Perfekt, eller hur?

Med Lezyne Laser Drive är du 180 grader synlig för trafiken. Det får inte missas av dina medtrafikanter!
Med Lezyne Laser Drive är du 180 grader synlig för trafiken. Det får inte missas av dina medtrafikanter!

Vissa bakljus har också en inbyggd ljussensor så att de automatiskt tänds när de upptäcker rörelse, så att du aldrig mer glömmer att tända bakljuset.

Det finns också bakljus med bromsljusfunktion: när du bromsar lyser lampan starkare tack vare en integrerad rörelsesensor. Det gör att du sticker ut ännu mer för trafiken bakom dig.

Smart belysning

Vårt favoritset med fram- och bakljus

Vi har ett antal prisvärda cykelbelysningsset för dig, och för alla typer av cyklister har vi en praktisk kombination av bak- och framljus som gör att du kan vara säker på att du är väl synlig för andra trafikanter. En fullständig översikt över alla cykellampor hittar du förstås tillsammans med alla våra cykellampor.

Våra rekommenderade cykellampor

Dela
Mees Janssen

Mees Janssen

I am very occupied with everything that has to do with cycling in my spare time. The fact that I get to do this during my job as well makes it all the more special. Since I live in Arnhem, I like to go cycling in my “backyard” (de Posbank) with my road bike or mountain bike. Besides cycling myself, I also love to watch professional cycling on the tv. My television is doing overtime during the summer, because I like to follow all the big cycling tours like the Giro, the Tour de France and the Vuelta. It may come as no surprise that when the Giro d´Italia crossed Arnhem in 2016, I was over the moon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts


Most viewed