Dela

Köpguide för effektmätare – Vilken power meter ska du cykla med?

Med en effektmätare, eller power meter på engelska, kan du se exakt hur mycket watt du cyklar med. Din effekt säger mer om din kondition och din form i allmänhet än puls eller medelhastighet. Nästan alla proffs cyklar med en effektmätare för att avgöra hur mycket watt de har när de cyklar. Som med alla cykelkomponenter finns det många olika tillverkare, alla med för- och nackdelar. Vi listar de olika effektmätarna för dig. Därefter kan du bestämma vilken effektmätare som passar dig bäst.

En effektmätare var fram till för några år sedan något som bara proffsen använde, men som med all ny teknik används den allt oftare av fritidscyklister. En effektmätare är något billigare att köpa än förr, men det är ändå en stor investering.

De flesta tänker omedelbart på en power meter som en som är integrerad i vevarmarna eller spindeln
Effektmätare finns i alla former och storlekar.

Många cyklister som tränar seriöst tycker dock att det är värt investeringen. Anledningen är att du med en effektmätare kan bestämma din FTP mycket exakt genom ett 20-minuters test. Och om du vet vilka dina gränser är kan du träna mycket bättre och effektivare.

Hur funkar en effektmätare?

Alla effektmätare för cyklar fungerar på ungefär samma sätt. Det spelar ingen roll om du har en powermeter i pedalen, i vevlagret eller i vevarmen: de fungerar alla med en metallremsa som deformeras lite av kraften du utövar under cykling. Dessutom har du utväxlingen som du cyklar i, vilket bestämmer hur många varv pedalen gör. Detta kallas också för kadens.

Med en effektmätare lär du dig bättre vilka dina egna gränser är. På så sätt kan du snabbt förbättra din kondition och behöver du inte hamna så här.

Remsans distorsion och kadens tillsammans utgör hur mycket effekt i watt du levererar. Du kanske frågar dig nu vad en effektmätare ska användas till. Vi listar fördelarna med en effektmätare för dig.

Vilka är fördelarna med att använda en effektmätare?

När du kör ett varv på din landsvägscykel är det många saker som avgör hur snabbt du cyklar. Vindkraft, lutning och din egen vikt är exempel på krafter som spelar en roll för att bestämma din hastighet. Det är därför mycket svårt att uppskatta hur hårt du faktiskt har trampat. En effektmätare visar detta tydligt i form av en viss effekt: ju högre effekt du mäter under en viss cykeltur, desto bättre är din kondition. Användningen av en effektmätare har alltså sina fördelar.

regnkläder
Regn, vind, vägytan: alla är variabler som påverkar din prestation.

Träning med en effektmätare ger mer insikt

Att träna är inte längre en fråga om gissningar: med en power meter kan du se exakt hur mycket kraft du har lagt ner på din träning. I viss mån kan du också mäta detta med en pulsmätare, men det visar bara hur mycket din kropp anstränger sig. Du kan alltså inte precis mäta dina ansträngningar. Med en effektmätare har du dock denna möjlighet, eftersom du direkt mäter den ansträngning du har gjort i watt.

nogverzinnen
Med en effektmätare kan du se exakt hur mycket kraft du har lagt ner på ett träningspass.

Mer strukturerad träning med en effektmätare

Att bara ta en slumpmässig cykeltur för att träna hör till det förflutna. Med en effektmätare kan du kartlägga hur mycket kraft du har använt och kan du börja träna på ett mer strukturerat sätt. På så sätt kan du träna på olika intensitetsnivåer, vilket snabbt förbättrar din kondition.

Effektiv fördelning av krafter under ett lopp eller i bergen

Det sista du vill göra under en triathlon, tidskörning eller bergstur är att gå över din gräns och inte kunna cykla vidare. Med en effektmätare får du en inblick i hur vältränad du är med hjälp av den genomsnittliga wattmängden under träningen, och du kan ta hänsyn till detta under tävlingarna. Om du ser till att du inte överskrider din maximala effekt kommer du inte att hamna i röda siffror. På så sätt kan du dosera din kraft mycket bättre när du cyklar uppför Alpe d’Huez, till exempel.

Under en lång tidskörning vill du ha en bra insikt om hur du ska fördela dina krafter!

En power meter som extra motivation

Vi känner alla till det: dina ben känns dåliga under en tur på landsvägscykeln och du har en känsla av att du inte gör några framsteg, trots all träning. Med en effektmätare kan du se exakt hur mycket watt du trampade i början av träningsperioden och hur mycket du trampade efter en viss träningsperiod. Trots en dålig dag kan du se att det finns en uppåtgående trend i din kondis, vilket kan ge ny motivation. Positiva resultat är trots allt en bra motivation för träning.

Med en effektmätare kan du enkelt se hur mycket framsteg du gör under dina träningspass. På så sätt kan du fortsätta att cykla med ett leende på läpparna!

Enkelsidig eller dubbelsidig effektmätning?

Man skulle kunna tro att alla effektmätare är lika exakta, men det är inte riktigt sant. Varje typ av effektmätare har sina för- och nackdelar. Till att börja med måste du först avgöra om du vill använda en enkelsidig eller dubbelsidig effektmätare.

Det är självklart att en dubbelsidig effektmätare fungerar mer exakt än en enkelsidig mätare, och att en dubbelsidig effektmätare är dyrare kommer förmodligen inte att förvåna dig.

Kommer du att välja en enkelsidig eller dubbelsidig powermeter? Prisskillnaden är betydande.

Fördelen med en dubbelsidig effektmätare är inte bara att den ger ett mer exakt resultat, du kan också se effektskillnaden mellan dina ben. Du kan alltså även träna det svaga benet specifikt om skillnaden är större än du vill.

4iiii-mätare och batterienheten syns tydligt här på baksidan av vevarmen.

Så du måste väga av vad som är viktigast för dig: en dubbelsidig och noggrann, men dyrare, effektmätare? Eller en mindre exakt effektmätare som är billigare?

Var kan du placera en power meter?

Effektmätare i vevarmen

Effektmätare som är integrerade i vevarmen är den överlägset största gruppen. Du kan välja en dubbelsidig power meter från vissa märken, men det är inte alla märken som erbjuder detta.

Fram- och baksidan av ett par vevarmar med en effektmätare från 4iiii och Stages.

En power meter i vevarmen är relativt billig. Monteringen är också mycket enkel, särskilt om du väljer en enkelsidig effektmätare. Denna enkelsidiga effektmätare är dock lite mindre exakt än andra power meters.

Batteriet är mycket lätt att byta ut.

Att noggrannheten är lite mindre beror på att effektmätaren endast mäter effekten från ett ben. Detta värde fördubblas sedan för att visa din fulla effekt. Subtila – eller inte så subtila – skillnader i kraft mellan dina ben registreras alltså inte.

Metallremsan som mäter din effekt sitter fast i vevarmen. Fördelen med detta är att vevarmen i princip inte slits ut och att din power meter kan hålla för evigt, så att säga.

Effektmätare i pedalerna

Det är förvånansvärt sällsynt med en power meter i pedalerna, fast detta är också ett mycket korrekt sätt att fastställa din verkliga kraft. Det är mer exakt än en enkel effektmätare eftersom du kan mäta med båda pedalerna. Du kan alltså också mäta skillnaden mellan din vänstra och högra ben.

tekstverzinnen
Det är mycket enkelt att montera en Favero Assioma power meter, men pedalerna slits snabbare än de andra versionerna.

Effektmätare för pedalerna är relativt billiga och mycket lätta att montera. Tyvärr slits dock pedaler ut. Dessutom är du också bunden till en viss typ av pedal, eftersom den måste passa till dina pedalklossar. Du kan förstås enkelt byta ut dina klossar mot den typen som passar.

Favero Assioma DUO powermeters
Ta reda på om din effektmätare är kompatibel med det klicksystem du använder.

Slutligen kan även stackhöjden förändras, vilket innebär att du måste höja sadeln lite. Mät därför i förväg din sadelhöjd i förhållande till toppen av din nuvarande cykelpedal. Då vet du säkert att sadelhöjden är korrekt efter montering.

Pedaler med effektmätare för mountainbike:

Effektmätare i spindeln

En effektmätare i din spindel är mer exakt än en effektmätare i vevarmen.

En effektmätare i vevpartiets spindel verkar inte särskilt annorlunda än en effektmätare i själva vevarmen. Spindeln är dock ett bättre ställe att mäta din kraft på.

Med en power meter i spindeln får du en mer exakt mätning. En ytterligare fördel är att du även kan mäta båda sidorna i spindeln. Detta är dock inte möjligt med alla effektmätare som monteras i spindeln.

På baksidan ser en sådan effektmätare ganska högteknologisk ut.

Det är lite mer arbete att montera en sådan power meter än att montera en effektmätare i vevarmen, men det är ändå ett relativt enkelt jobb.

Vad behöver jag förutom en effektmätare?

För att läsa av värdena av din effektmätare behöver du även ha en cykeldator. Alla cykeldatorer kan inte läsa av alla typer av sensorer. Se till att din cykeldator kan visa watt.

Se till att du har en bra cykeldator som kan visa wattmängden med hjälp av effektmätaren.

Det är också viktigt att effektmätaren överför värdena i en signal som kan läsas av cykeldatorn. Många power meters använder ANT+, men numera kan de flesta cykeldatorer även kopplas ihop via Bluetooth.

En Stages-effektmätare kan också anslutas till din cykeldator via ANT+ och Bluetooth.

Vi har listat för- och nackdelarna med de olika typerna av effektmätare för dig.

Vilka är skillnaderna mellan de olika typerna av effektmätare?

 

Effektmätarens positionNoggrannhetPrisMonteringUtbytbar
Vevarm
Pedal
Spindel

 

Dela
Mees Janssen

Mees Janssen

I am very occupied with everything that has to do with cycling in my spare time. The fact that I get to do this during my job as well makes it all the more special. Since I live in Arnhem, I like to go cycling in my “backyard” (de Posbank) with my road bike or mountain bike. Besides cycling myself, I also love to watch professional cycling on the tv. My television is doing overtime during the summer, because I like to follow all the big cycling tours like the Giro, the Tour de France and the Vuelta. It may come as no surprise that when the Giro d´Italia crossed Arnhem in 2016, I was over the moon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts


Most viewed