Dela detta inlägg

Kompressionsstrumpor för cyklister på landsväg och mountainbike

15 April 2018

Fram till ett par år sedan såg man enbart kompressionsplagg på löpare. Men kompressionsstrumpor syns mer även på racer och MTB. Och om man ser på fördelarna med kompressionsstrumpor förstår man lätt varför. Kompressionsplagg bidrar till en snabbare återhämtning, mindre muskelsmärta och kan förbättra dina resultat medans du idrottar. Och det hjälper även att förebygga skador. Men hur fungerar en kompressionsstrumpa och hur hjälper den dig?

Kompressionsstrumpans funktion är egentligen väldigt enkel. En kompressionsstrumpa gör precis vad namnet säger; komprimerar. Genom - för cyklister, så framför allt vaderna - att hålla trycket kan kroppen snabbare återställas.

Kompressionsstrumpor har i flera år integrerats i löparvärlden
Kompressionsstrumpor har i flera år varit naturliga i löparvärlden

Annan fördel för såväl MTB som racercyklister är att kompressionsstrumpor förebygger kramp och stela vader. Och detta är vad nästan var cyklist som tränar mycket lider av.

Hur fungerar då en kompressionsstrumpa? För att veta varför man som cyklist ska använda kompressionsstrumpor passar det bäst att först gå igenom vad en intensiv träning eller tävling gör med musklerna.

Vad gör en intensiv träning med musklerna?

Vid intensiv ansträngning uppstår nämligen muskelskada. Denna skada innebär att cellväv bryts. Resterna av cellen blir hängandes mellan de andra cellerna.

En intensiv träning är en tuff belastning för kroppen.
En intensiv träning är en tuff belastning för kroppen.

Cellresterna består utav protein. Mycket protein mellan cellerna gör att vätska får det svårare att tas upp i kapillärerna.

Följden är att du binder upp mycket vätska och detta försämrar blodcirkulationen. Och detta innebär tillkommandet av nutrienter och syre blir sämre och att mjölksyra sämre transporteras bort.

Hur fungerar en kompressionsstrumpa?

En kompressionsstrumpa gör att bortförseln av restprodukter och tillförseln av blod med syre och energi förbättras. Genom ett relativt högt tryck trycks musklerna ihop.

Du kan även välja en kompressionsstrumpa som enbart går över vaden och ger fotleden fri lejd.
Du kan även välja en kompressionsstrumpa som enbart går över vaden och ger fotleden fri lejd.

Detta gör att proteinet inte längre blir hängande i utrymmet mellan cellerna. Restprodukter kan lättare transporteras bort från musklerna i stora drag.

Trycket från en kompressionsstrumpa är som störst runt ankeln och avtar närmare knäet. Det avtagande trycket är för att blodet ska få en push i den riktningen.

Eftersom en kompressionsstrumpa snabbar på återhämtningen kan du träna oftare.
Eftersom en kompressionsstrumpa snabbar på återhämtningen kan du träna oftare.

Men kompressionsstrumpor gör mer än enbart förbättra bortförseln av restprodukter och tillförseln av syre och energi. De ger även en förbättrad effekt för återhämtningen.

Kompressionsplagg är som plåster musklerna

Vi har redan gått igenom om de små muskelskadorna som uppstår vid intensiv träning eller tävling. Ett antal små bristningar, egentligen små sår.

Återhämtningsdryck, kompressionsstrumpor och horisontalläge. Perfekt recept för återhämtning.
Återhämtningsdryck, kompressionsstrumpor och horisontalläge. Perfekt recept för återhämtning.

Och vad gör man med sår? Just det, man sätter plåster för att stänga dem. Och en kompressionsstrumpa gör samma sak.

Genom förhöjt tryck trycks såren ihop. Detta hjälper och snabbar på dina musklers återhämtning. Detta förebygger även ärrbildning vilket gör att dina muskler smidigare.

Kompressionsstrumpor på resande fot

Eftersom kompressionsstrumpor motverkar vätskeansamling använder många idrottare dem även under resor. Eftersom du till största del sitter still när du reser är inte blodflödet optimalt.

Många elitidrottare använder även kompressionsstrumpor på resande fot.
Många elitidrottare använder även kompressionsstrumpor på resande fot.

Under resor kan kompressionsstrumpor användas för att förbättra blodcirkulationen och förbättra återhämtningen. Proffs som Anna van der Breggen, Marianne Vos och Koen de Kort använder alla kompressionsstrumpor för återhämtning under resorna mellan tävlingar.

Exakta mått är viktiga!

Kan med med en gång köpa kompressionsstrumpor för cyklister? Ja, men det är av största vikt att du mäter noggrant först.

Eftersom det är viktigt att kompressionen går nerifrån och upp måste du mäta dina ben precist.

Din benform bestämmer måttet på kompressionsstrumporna, inte ditt skomått!
Din benform bestämmer måttet på kompressionsstrumporna, inte ditt skomått!

Ditt bens form är därför riktigt viktigt för att bestämma ditt mått. Om du har en kompressionsstrumpa som inte passar bra kan du ha en kontraproduktiv effekt.

Kompressionsstrumpor är ett bra kompliment

Kompressionsstrumpor är alltså mödan värt för cyklister. Om du ofta har muskelvärk eller tränar på en relativt hög nivå kommer du säkert märka av fördelarna.

Kompressionsstrumpor blir därför en viktig del av din träning och tävling. Fär cyklister är kompressionsstrumpor framför allt händigt för återhämtning och resor.

Vad tycker du om den här bloggartikeln?

Dela detta inlägg

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Relaterade inlägg

Cykelkläder för vintern - Vilka cykelkläder behöver jag vid vilken temperatur? [Köpguide]

18 Oktober 2023

Trädenas löv blir långsamt gula och vinterjackan har redan tagits fram ur garderoben: hösten har börjat och ...

Vad är det för skillnad på olika cykeltröjor?

20 April 2022

En cykeltröja är en viktig del av dina cykelkläder ...

Komma igång med landsvägscykling - 23 tips som du bör vara uppmärksam på som nybörjare

4 Mars 2022

Om du inte bor helt norrut i Sverige skiner solen året runt, och därmed kan du alltid hitta ett bra tillfälle för att ...