Dela

Justering och byte av växelörat – Växla smidigt på din cykel igen! [How-to]

Dåliga växlingsprestanda på din landsvägscykel kan orsakas av många faktorer. Det kan till exempel bero på en sliten cykelkedja, slitna drev eller en dåligt monterad bakväxel. Det som ofta glöms bort som en möjlig orsak är ett dåligt justerat växelöra (även kallad växelpad, eller derailleur hanger på engelska). Det är bara en liten del av din landsvägscykel, men den är mycket viktig för att finjustera din växling. Om du inte vet detta kommer du att byta ut delar när du letar efter orsaken till dina dåliga växlingsprestanda, trots att det kanske inte alls är nödvändigt. Därför är det alltid viktigt att ta reda på om ditt växelöra fortfarande sitter rakt, innan du börjar meka med dina dåligt växlande växlar!

Vad är ett växelöra?

Växelörat är en liten bit av lättmetall eller kolfiber. Det fungerar som en förbindelse mellan bakväxeln och ramen. Den här lilla metallbiten har därför ett inflytande på hur du växlar på din landsvägscykel.

Växelörat är inte den första delen du tänker på när du köper en landsvägscykel, men det gör det inte mindre viktigt!

Orsaker och effekter av ett snett växelöra

Ett hårt slag mot bakväxeln efter till exempel ett fall kan göra att din växelpad blir sned. Om så är fallet har det en stor inverkan på justeringen av bakväxeln, vilket leder till att cykelkedjan inte längre löper parallellt med kransarna på kassetten. Detta försämrar växlingsprestanda och kan leda till att kedjan börjar hoppa. 

Synliga skador på cykelns drivsida (t.ex. pedalen, höger växelreglage och själva bakväxeln) är ofta en första indikation på att det finns en chans att växelörat är böjt.

Ditt växelöra kan böjas något vid ett litet fall eller när själva cykeln faller.

Hur reparerar jag min växelpad?

Om du efter ett fall märker att ditt växelöra är böjt, kan du böja tillbaka det lite för hand. På så sätt kan du åtminstone komma hem utan alltför många lutande och hoppande delar, eller rädslan för att du ska förstöra allt genom att fortsätta cykla. Nedan förklarar vi hur du kan göra detta med bara ett multiverktyg i fickan. För noggrann justering av växelpadden finns det särskilda verktyg som gör att du enkelt kan fixa problemet hemma efteråt.

Böj ditt växelöra tillbaka på vägen

Håll fast framgaffeln med en hand för att stabilisera cykeln. Med den andra handen sätter du in den lämpliga insexnyckeln från ditt multiverktyg i skruven som fäster bakväxeln på växelörat. Med fingrarna på samma hand tar du tag i botten av bakväxeln och drar du bakväxeln och örat uppåt igen. För att göra detta ska du ta tag i bakväxelns body och inte i buren, eftersom du annars kommer att böja den också. Nu kan du cykla hem!

Se detta som en tillfällig lösning för att ta dig hem. När du kommer hem måste du verkligen fixa problemet!

När du är hemma kan du avgöra om det är möjligt att rädda växelörat eller om det är bättre att byta ut det. Om växelpadden behöver bytas ut, kan du hoppa över reparationsanvisningen och rulla direkt till det sista stycket i den här bloggen.

Justera din växelpad hemma

För att justera din växelpad använder du ett verktyg för justering av växelöra. Detta verktyg är lätt att använda och ger en exakt och korrekt diagnos av problemet, och är designat för att lösa problemet. Det är alltså mycket praktiskt att ha hemma.

Cyclus Verktyg för justering av växelöra är mycket lätt att använda!

Exakt hur fungerar ett växelöra?

Ett korrekt justerat växelöra hänger vinkelrätt nedåt. Med andra ord är det plan i vilket växelörat är placerat exakt parallellt med planet för kassettkransarna. På så sätt hamnar kedjan i exakt rätt läge i förhållande till kransarna. 

Verktyget fungerar på följande sätt: verktygets ena ände fästs på växelpadden. I den andra änden finns en utdragbar stift som mäter avståndet till fälgen. Genom att fästa denna stift kan du mäta runt fälgen om avståndet är detsamma.

Eftersom verktyget liksom förstorar det plan där det mäts har du en mycket bättre överblick över små avvikelser i växelpadden (verktygets stift rör sig närmare fälgen eller längre bort), och du har möjlighet att göra mindre justeringar på grund av verktygets större vridarm. Detta gör att du kan böja tillbaka ditt växelöra på ett mycket exakt sätt. Din bakväxel kommer återigen att hänga parallellt med kassetten och du kommer att växla smidigt igen. 

Vad du behöver för att justera ditt växelöra

 1. Placera cykeln i ett mekställ eller en cykelkrok

  Placera cykeln med ramen i mekstället eller kroken. Detta är viktigt för det här jobbet, eftersom du vill att cykeln ska hänga på rätt höjd för att vara så exakt som möjligt.  

 2. Se till att bakhjulet sitter rakt i ramen

  Se till att bakhjulet sitter rakt i ramen. Du behöver inte kontrollera detta på en landsvägscykel med genomgående axel (thru axle), men det är viktigt om du har ett hjul med snabbkoppling (quick release). I det senare fallet är det bäst att göra detta innan du placerar cykeln i mekstället. Håll cykeln upprätt, öppna snabbkopplingen och hjulet faller automatiskt rakt ner i ramens dropouts.

 3. Ta bort bakväxeln

  Ta bort bakväxeln genom att lossa skruven som håller fast den på växelörat.

 4. Sätt verktyget för justering av växelöra på växelörat

  Sätt verktyget för justering av växelöra på växelörat. Se till att du sätter in verktyget rakt, annars riskerar du att bryta av gängan på din växelpad.

 5. Flytta verktygets arm till klockan 3

  Det är i allmänhet lättare att böja sig vertikalt än horisontellt. Horisontella justeringar kan därför också påverka den vertikala riktningen. Därför justerar vi först den horisontella riktningen, sedan justerar vi den vertikala riktningen.

 6. Tryck ner verktygets utdragbara stift på fälgkanten

  Tryck ner verktygets utdragbara stift mot fälgkanten. Säkra pennan genom att dra åt skruven på pennhållaren. Nu har du din första mätning.

 7. Innan du flyttar armen till klockan 9-läget ska du sänka pennhållaren på huvudstången något

  Innan du flyttar armen till klockan 9, måste du placera pennhållaren på huvudstången lite lägre på stången. Detta förhindrar att skjutpinnen av misstag trycks tillbaka lite när du flyttar verktyget till klockan 9 längs fälgkanten. Det kan hända på grund av det sneda växelörat som vi försöker korrigera!

 8. Vrid hjulet (ventilen) och verktyget till klockan 9

  Vrid hjulet (ventilen) och verktyget till klockan 9. Om skjutpinnen avviker mindre än 3 mm från klockan 3 är växelörat rakt i horisontalplanet. Fortsätt i så fall med steg 10.

  Du kan använda en 3 mm insexnyckel för att kontrollera öppningen. 3 mm spelrum vid fälgen innebär 0,5 mm vid växelörat, och det är inom det acceptabla intervallet för bra växling. Om skillnaden mellan klockan 3 och klockan 9 är mer än 3 mm måste örat justeras. Läs hur du gör detta nedan.

 9. Om skillnaden är större än 3 mm böjer du växelörat inåt med verktyget vid klockan 9. Gör så här tills du har halverat skillnaden

  Om skjutpinnen träffar insidan av fälgen under den första mätningen från klockan 9, börjar den horisontella mätningen från klockan 9. För att göra detta lossar du skjutpinnen och sätter tillbaka den med huvudet mot fälgkanten.

  Gör detta vid klockan 9 (med ventilen också vid klockan 9!) och vrid sedan hela grejen till klockan 3, inklusive hjulet och ventilen. Mät skillnaden enligt steg 8, och böj örat inåt med verktyget tills skillnaden mellan skjutpinnen och fälgkanten är mindre än 3 mm.

 10. När du har böjt tillbaka växelörat kontrollerar du avstånden för skjutpinnen i både klockan 3 och 9

  Glöm inte att använda ventilen som referenspunkt på fälgen.

 11. Gör exakt samma sak med den vertikala riktningen som i de föregående stegen för den horisontella riktningen

  Gör exakt samma sak med den vertikala riktningen som du gjorde i de föregående stegen för den horisontella riktningen. Börja med klockan 6 och kontrollera sedan klockan 12. Justera tills skillnaderna i båda lägena är mindre än 3 mm.

 12. Kontrollera nu klockan 9 eller klockan 3 en sista gång

  Kontrollera nu klockan 9 eller klockan 3 en sista gång. När din växelpad är inom 3 mm från sitt ursprungliga läge, på 3 ställen med ett 90 graders avstånd, är din justering klar och ditt växelöra rakt igen!

 13. Ta bort verktyget och montera tillbaka framväxeln

Byte av växelörat

Det är förstås möjligt att ditt växelöra är trasig eller inte går att reparera. I så fall är det bäst att byta ut det. Ett växelöra är inte dyrt och du kan byta det själv ganska enkelt.

Bestäm vilken typ av växelöra du har. Var försiktig, för det är ett minfält av alla olika märken, typer och sorter. Det kan vara som att leta efter en nål i en höstack: bicycledropouts.com kan hjälpa dig att hitta rätt växelöra. Eller ta en titt på vårt utbud för att hitta växelörat du behöver. Monteringen av det nya växelörat är en fråga om att ta bort det gamla och montera det nya. Det är alltså ingenting att oroa dig om: ett barn kan göra det.

Om din bakväxel fortfarande inte växlar korrekt efter att du har justerat eller bytt ut växelörat, kan det vara att din bakväxel inte är korrekt justerad. I detta fall måste du justera din bakväxel tills du kan växla smidigt igen.

Dela
Mees Janssen

Mees Janssen

I am very occupied with everything that has to do with cycling in my spare time. The fact that I get to do this during my job as well makes it all the more special. Since I live in Arnhem, I like to go cycling in my “backyard” (de Posbank) with my road bike or mountain bike. Besides cycling myself, I also love to watch professional cycling on the tv. My television is doing overtime during the summer, because I like to follow all the big cycling tours like the Giro, the Tour de France and the Vuelta. It may come as no surprise that when the Giro d´Italia crossed Arnhem in 2016, I was over the moon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts


Most viewed