Dela

Justera och montera skoklossar för dina cykelskor [Guide]

Lyckas du inte längre klicka i eller ur pedalerna lika smidigt som förut med dina cykelskor? Händer det alltför lätt och sitter du därför inte längre lika fast på pedalerna med dem? Chansen är att dina klossar i så fall är slitna och behöver bytas ut. Att byta ut eller justera dina skoklossar är ett jobb som kan göras själv utan problem. Även ifall du har besvär, till exempel i knäet, kan en bättre positionering av dina klossar minska eller lösa detta.

Med nya cykelskor är det också sak att du behöver montera dina pedalklossar själv. Montering av klossar kan verka obetydlig, men om skoklossar är feljusterade kan de verkligen förstöra din cykelupplevelse.

Att justera skoklossar är inte svårt när du har lärt dig hur det går till.
Att justera skoklossar är inte svårt när du har lärt dig hur det går till.

Lyckligtvis är det rätt enkelt att justera och montera dina klossar själv. Utan nya skoklossar behövs det inte många andra verktyg. Vet du redan i vilken position du ska montera dina nya klossar? Då kan du komma igång direkt . Önskar du hellre först lära dig mer om hur du bäst justerar pedalklossar? Mer information kan hittas nedan.

Skillnaden mellan klossar till racercykel och MTB

Först och främst är det bra att veta att pedalklossar till racercykelskor skiljer sig från dem som används till MTB-skor. Klossen ska nämligen inte bara passa till dina skor utan också på dina cykelpedaler. Skillnaden mellan att byta skoklossar till MTB- eller landsvägscykling är inte särskilt stor. I båda fall kan du följa samma instruktioner.

En skokloss till racercykel monteras nästan alltid med tre bultar.
En skokloss till racercykel monteras nästan alltid med tre bultar.

En skokloss till racercykel monteras (nästan) alltid med tre bultar. Detta gäller för bland annat Shimano SPD-SL-, Look Keo- och Time-klossar. Speedplay-klossar har däremot 4 bultar men levereras med en adapter för cykelskor med bara tre hål.

En skokloss till MTB monteras i regel med två bultar.
En skokloss till MTB monteras i regel med två bultar.

Klossar för MTB-cykelskor monteras alltid med två bultar. Shimano SPD-PD, Crankbrothers, Time, Ritchey och Look är några av märken som har klossar till MTB-skor. MTB-skoklossarna själva är mycket mindre i storlek än klossar till racercykelskor.

Justera nya skoklossar

Ifall du önskar anpassa pedalklossarnas justering eller om du har nya cykelskor finns det tre positioner som är viktiga att hålla i åtanke. Först ska vi bara nämna om vilka positioner det handlar. Sedan behandlas hur du kan bestämma för varje position vad som passar dig bäst.

Innan du drar åt bultarna behöver skoklossen först befinna sig i rätt position.
Innan du drar åt bultarna behöver skoklossen först befinna sig i rätt position.

Först och främst är framfotens position i förhållande till pedalaxeln viktig. Därmed bestämmer du hur mycket fram eller bak din fot fot befinner sig på pedalen. På så sätt avgör det i sin tur skoklossens position på pedalen.

Står dina tår in- eller utåtvänt i avslappnat tillstånd? Det är också viktigt för klossens position.
Står dina tår in- eller utåtvänt i avslappnat tillstånd? Det är också viktigt för klossens position.”

Något annat som du behöver lägga märke till är vinkeln av din häl i förhållande till vevarmen. Önskar du att din häl placeras närmare vevpartiet eller hellre att det skapas extra utrymme mellan dem?

Tredje punkten är avståndet mellan dina cykelskor och vevarmarna. Hur nära ska din sko nå vevarmen?

1. Framfotens position i förhållande till pedalens axel

De flesta landsvägs- eller MTB-cyklister ser till att framfoten placeras direkt ovanför pedalaxeln. För de flesta cyklister är det en utmärkt utgångspunkt till att börja montering av dina klossar med.

Det är bäst att markera var framfoten befinner sig i din sko.
Det är bäst att markera var framfoten befinner sig i din sko.

Om du inte lyckas hitta var framfoten befinner sig i din sko kan du först klistra en liten bult på din fotens hud med hjälp av en tejpbit. På så sätt blir det mycket enklare att hitta framfoten genom sulan när du drar på dig cykelskon.

Marker framfotens position med en tuschpenna. Det är mycket enklare än att hålla fingret på detta ställe hela tiden...
Marker framfotens position med en tuschpenna. Det är mycket enklare än att hålla fingret på detta ställe hela tiden…

När du har hittat framfoten kan du markera cykelskons sula. Det är första mätpunkten. Markeringen visar punkten som ska befinna sig direkt ovanför pedalaxeln efter montering av din pedalkloss.

2. Står fötterna in- eller utåtvänt?

Det finns knappast människor med fötter som pekar rakt framåt. Antingen pekar tårna lite mot varandra eller så står dina fötter lite utåt. För komfortens skull är det viktigt att du tar hänsyn till detta när du ska justera dina klossar.

Skoklossar kan roteras lite så att de passar din naturliga fotposition bättre.
Skoklossar kan roteras lite så att de passar din naturliga fotposition bättre.

För att se hur du ska montera dina klossar är det bäst att stå upprätt och hålla stilla ett tag. Titta sedan på dina fötter. Pekar de framåt, står de med tårna lite inåtvänt eller pekar tårna lite utåt istället?

Står dina fötter parallellt? I detta fall behöver skoklossarna monteras så rakt som möjligt. Pekar tårna utåt? Klossarna behöver i så fall roteras något inåt när du monterar dem. Pekar de däremot inåt? I så fall behöver du rotera pedalklossarna utåt vid justeringen. Klossen behöver inte kompensera hela skillnaden, så ta hand om att inte överkorrigera!

Funkar klossens position trots allt inte för dig? Du kan lätt justera dem vid ett senare tidspunkt.
Funkar klossens position trots allt inte för dig? Du kan lätt justera dem vid ett senare tidspunkt.

Upplever du fortfarande tryck eller smärta i knäna medan du cyklar? I så fall kan du lossa klossarna bara lite. Hjälper det inte? Kontrollera då din sadelhöjd, eftersom fel sadelhöjd också kan leda till besvär i knäna.

3. Avståndet mellan cykelsko och vevarm

Skoklossar går också att skjuta i sidled. Därmed kan du förhindra att hälen eller skornas sidor skrapar mot vevpartiet och kan du se till att du trampar rakt nedåt för bättre kraftöverföring på pedalerna.

Pedalklossar kan också justeras i sidled lite.
Pedalklossar kan också justeras i sidled lite.

Även denna position kan skilja sig för var person. I alla fall behöver du se till att din sko inte skrapar mot vevarmen medan du trampar.

Besvär i knäna och klossarnas position

Om du har fysiska besvär som t.ex. smärta i knäna kan klossarnas position vara orsaken. Det kan då löna sig att lära dig lite mer om ämnet först.

Skoklossarnas position kan hjälpa minska eller förhindra besvär i knäna och andra sorters smärta under cykling.
Skoklossarnas position kan hjälpa minska eller förhindra besvär i knäna och andra sorters smärta under cykling.[/ caption]För att lära dig mer om hur du ska justera dina klossar, kolla Steve Hoggs webbplats. Han är en av de mest kända bikefitters. På Bikefit.com kan du dessutom hitta mycket mer om pedalklossar och bikefitting i allmänhet.

Byta ut eller montera dina skoklossar

Nu du vet i vilken position du ska montera dina klossar är det dags att verkligen göra det. Det krävs inte mycket för att byta ut eller montera dina skoklossar. Här finns en kort lista av vad som krävs.

Vad behöver du för att byta ut dina klossar?

Hur monteras en skokloss till racercykel?

För montering och justering av racercykelklossar antar vi för tydlighetens skull att det handlar om trepunktsmontering De tre hålen som finns i skornas sula matchar skoklossens tre hål.

En racercykelsko har tre hål för skoklossens montering.
En racercykelsko har tre hål för skoklossens montering.

Om din skos sula har fyra hål som befinner sig nära varandra, då handlar det om MTB-skor. I så fall använder du bara två av dessa fyra hål vid monteringen. De två främsta eller de två bakersta ska användas. Finns det fyra hål som befinner sig långt ifrån varandra i en stor rektangel? Då handlar det om racercykelskor speciellt för Speedplay-klossar.

[caption id="attachment_107600" align="alignnone" width="800"]En MTB-cykelsko har fyra hål för skoklossen, men bara de två främsta eller bakersta används. En MTB-cykelsko har fyra hål för skoklossen, men bara de två främsta eller bakersta används.

Monterar du nya klossar och var du nöjd med hur du dina gamla klossar fungerade? Markera i så fall din gamla skoklossens form på skosulan innan du tar bort den. På så sätt kan du vara säker på att den nya kloss monteras exakt i samma position. I fall av MTB-skor kan du ofta använda avtrycket av dina gamla pedalklossar för att markera samma position.

Dra åt skoklossarnas bultar ordentligt. Använd till kolfiber alltid en momentnyckel.
Dra åt skoklossarnas bultar ordentligt. Använd till kolfiber alltid en momentnyckel.

Har du nya cykelskor och behöver du montera klossar på dem? Då kan du bestämma positionen baserat på de tre viktiga punkter som nämndes i instruktionerna ovanför.

Att byta ut dina skoklossar i 10+1 steg

 1. Lossa först bultarna
 2. Ta bort dina gamla klossar
 3. Rengör skons sula och bulthålen ordentligt
 4. Smörj bultarna på dina nya klossar med monteringspasta eller Loctite
 5. Placera din skoklossen i rätt position
 6. Dra åt bultarna för hand
 7. Justera din klossen till exakt rätt position
 8. Dra åt skruvarna ordentligt i tur och ordning
 9. Använd i fall av kolfiber en momentnyckel för sista stycket
 10. Ta bort överflödigt monteringspasta
 11. Testa det med en cykeltur!

I stycket nedan ger vi några extra tips för att lösa de mest vanliga besvär.

Tips för att lösa besvär i knäna på cykeln

Var finns smärtan?Möjlig justering
Framsida av knäetHöj eller skjutt bakåt sadeln
Baksida av knäetSänk eller skjutt framåt sadeln
Utsida av knäetSko närmare vevarm (kloss utåt)
Insida av knäetSko längre från vevarm (kloss inåt)
AkillessenaFot framåt (kloss bakåt)
Dela
Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Du hittar mig cyklandes i princip varje dag. Jag jobbpendlar från Nijmegen till Mantels huvudkontor i Arnhem var dag, i ur och skur. Oftast på racer, men cykelcross om årstiden kräver. Det upphör givetvis inte på helgen, då tar jag racern eller mountainbiken för att få mina kilometer. Det roliga är att jag som bloggare (och copywriter SEO) kan testa diverse ny utrustning. Om du inte hittar mig utomhus på cykelnär det förmodligen för att jag sitter inne och svettas med Zwift. Och dessutom har jag förmånen att kalla det arbete!

Related posts


Most viewed