Dela

Jämföra hjulset – Fulcrum Racing Zero C17 vs Zipp 30 Course [Jämförelse]

Vår hjulspecialist Martin ställer med jämna mellanrum två hjulset mot varandra. På detta vis får du en bra insikt i vad som skiljer hjul från samma prisklass emellan. Vi jämför självklart inga äpplen med päron utan just jämförbara hjul. I denna ‘sprint à deux’ ställer Martin de välkända Fulcrum Racing Zero C17 mot de mindre kända Zipp 30 Course.

Om du söker efter en bra uppgradering för din cykel, så är hjulen det första du ska titta på. Vill du göra en stor uppgradering, men inte vill investera i ett par dyra kolfiberhjul? Då landar du i det högre sortimentet av aluminiumhjul för mellan 6000 till 8000 kronor.

Välja mellan två topphjul? Martin gör valet enklare...
Välja mellan två topphjul? Martin gör valet enklare…

För dessa pengar vill man ha ett hjul som använder sig av de nyaste teknikerna såsom en bredare fälg där 25mm-däck passar perfekt. Racing Zero C17 och Zipp 30 Course har båda två detta. Härunder först ett par av de vikigaste specifikationerna från bägge hjul bredvid varandra.

Jämförelse hjulset – specifikationerna

EgenskapFulcrum Racing Zero C17Zipp 30 Course
Fälghöjd22 mm fram / 30 mm bak26 mm
Vikt, enligt vår våg1492 gram1625 gram
DäcktypClincherClincher/Tubeless
LagertypKoniska rullagerKullager
Fälgbredd22,5 mm25 mm
Innre fälgbredd17 mm21 mm
Antal ekrar16 fram / 21 bak18 fram / 24 bak
EkringStraight pullStraight pull
EkermaterialAluminiumRVS
NippelmaterialAluminiumAluminium

Även om de två hjulparen vid en första blick har många likheter som pris och material är det två väldigt olika hjul. Det gör även att användningsområdena för de olika hjulen är olika.

Det populäraste landsvägshjulet – Fulcrum Racing Zero C17

Det populäraste av de två hjulparen är utan tvekan Fulcrum-hjulen. Med sina sina 1492 gram över Zipparnas 1625 gram är de tydligt även det lättaste paret av de två.

Fulcrum Racing Zero C17 har feta, snygga aluminiumekrar.
Fulcrum Racing Zero C17 har feta, snygga aluminiumekrar.

De tjocka aluminiumekrarna ger hög styvhetsindex. Dessa hjul är därmed utvecklade för de som vill ha både en lätta och responsiva hjul. Den låga vikten och höga styvheten gör att de passar perfekt att köra med i bergen.

Det är lätt att se skillnaden på ekrarna.
Det är lätt att se skillnaden på ekrarna.

Men även på platten är dessa hjul bra, eftersom det är egenskaper som man alltid har nytta av. Den lätt vikten och höga styvheten gör att de accelererar märkbart snabbt ur svängarna eller i en spurt.

Keramiska lager och ett kolfibernav.

Dessa hjul har vidare keramiska lager, justerbara koniska sådana och ett kolfibernav. En ögonfångare alltså. De friktionslåga lagren gör att hjulen har lågt vridmotstånd. Kolfibret själv ger en kraftig viktreducering.

Dessa hjul har dock även en riktigt nackdel. Ur aerodynamisk synpunkt är de inte helt optimala. De tjocka ekrarna är visserligen platta, men det handlar snarare om “damage control”.

Därutöver är fälgen högre på de ställen där ekrarna fästs. Detta för att sänka totalvikten, fälgen är nämligen även tunnare där ekrarna inte sitter. Dessa höjdskillnader är enbart dåligt för aerodynamiken, precis som de tjocka ekernipplarna.

Den läckra breda Fulcrum-fälgen.
Den läckra breda Fulcrum-fälgen.

2017-versionen av detta hjul är utrustad med en bredare fälg. En fälg med 17 mm innerbredd ger en god anslutning med ett 25 mm-däck. Därmed realiseras 25 mm-egenskaperna som mer grepp, komfort och lägre rullmotstånd optimalt.

Bredare fälg och tubeless ready: Zipp 30 Course

Den första stora skillnaden mellan Zipp 30 Course och Racing Zero är vikten. Dessa hjul är alltså inte för weightweenies eller bergsgetter. Den högre vikten har givetvis en orsak – nämligen en bredare fälg som även är tubeless ready.

Zipp 30 Course har en väldigt bred fälg som också är tubeless ready. Något tyngre men mycket mer komfortabelt.
Zipp 30 Course har en väldigt bred fälg som också är tubeless ready. Något tyngre men mycket mer komfortabelt.

Denna bredare fälg gör det möjligt att perfekt använda bredare däck. Följden blir ett lägre rullmotstånd, mer grepp och mycket komfort. Bredare däck kan du nämligen också använda med mindre lufttryck. Eftersom luftkammaren är större sker det inte på bekostnad av rullmostånd.

Jämföra hjulset - bromsytan på Zipp 30 Course är lätt att se.
Jämföra hjulset – bromsytan på Zipp 30 Course är lätt att se.

Därutöver är dessa hjul tubeless ready. Att åka slanglöst gör att fördelarna med en bred fälg utnyttjas ännu mer. Exkluderandet av en innerslang gör att tubeless-däcken får ännu längre rullmotstånd, mer komfort och bättre grepp.

Fälgprofil från Zipp 202 Firecrest

Utvecklarna på Zipp har för dessa hjul tittat på Zipp 202 Firecrest-hjulens fälgprofil. Resultaten är en bred fälg med, för ett hjul med 26 mm fälghöjd, mycket god aerodynamik.

Bredden på dessa hjul och det faktum att du även är tubeless ready gör dem lämpliga för en gravelbike eller cykelcross. Framför allt används skivbromsversionerna till detta ändamål.

Jämföra hjulset - Sida vid sida syns tydligt att Zipps landsvägshjul är något bredare än Fulcrums.
Jämföra hjulset – Sida vid sida syns tydligt att Zipps landsvägshjul är något bredare än Fulcrums.

Nackdelen är dock att om man följer ETRTO:s rekommendationer (European Tire and Rim Technical Organisation) ser man att dessa hjul inte är anpassade för 25 mm-däck.

Jämföra hjulset - Båda hjulparens yttre är klart jämförbara..
Jämföra hjulset – Båda hjulparens yttre är klart jämförbara.

I praktiken fungerar kombinationer utanför denna tabell även prima. Men då är det på egen risk. I tabellen här under ser du ETRTO:s råd för de mest använda fälgbredderna för landsvägshjul.

Officiella fälgbredder per däckbredd för landsväg

Däckbredd Fälgbredd (mm)
15C17C19C21C23C25C
23 mm
25 mm
28 mm
32 mm
35 mm
37 mm
40 mm

Martins omdöme

Fulcrum Racing Zero C17 vinner om man är på jakt efter ett par lätta hjul, som styrlätt, accelererar fort och är bra att klättra med.

Jämföra hjulset - Har du kunnat göra ett val?
Jämföra hjulset – Har du kunnat göra ett val?

Zipp 30 Course om du prioriterar komfort, rullmotstånd och kontroll. Dessa hjul är optimalt anpassade för de som vill ha komfort på cykeln.

EgenskapRacing ZeroZipp 30
Accelerațion
Manöverering
Aerodynamik
Rullmotstånd
Komfort
Dela
Martin Luijk

Martin Luijk

Älskar landsvägscykling och tävlingar. Cyklar för avkopplingen och njutningen, jag är dock inte rädd för utmaningar. Att tävla eller cykla 200 km är jag inte rädd för. Hos Mantel jobbar jag som en productmanager.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts


Most viewed