Dela detta inlägg

Inkörning av skivbromsar

20 Maj 2015

Nya bromsbelägg - check! Och nu står dina rutinerade MTB-polare och talar om för dig att det är viktigt att köra in bromsarna. Eller rättare sagt bromsa in dem. Vad är det som händer när man gör det? Och varför är det så viktigt för? HUR gör man det? Alla dessa frågor ska vi ge svar på i denna blogg!

Vad händer med dina belägg när du kör in dem?

Dina belägg är tillverkade i en kombination av harts och metallkulor eller mjukare material som polyester. Inkörning av bromsarna är faktiskt inte så mycket för beläggen, utan mest för bromsskivorna. Beläggen och skivorna samverkar bäst om beläggen får lämnar en tunn film över skivorna. Denna film består av harts eller metall/polyester som smälter under de höga temperaturer som uppstår när du bromsar. Även formen av beläggen kommer att anpassas till skivans yta. Det är väldigt vanligt att man till exempel har repor eller inbuktningar i skivan från tidigare bromsbelägg.

Varför är det viktigt att köra in bromsarna?

En korrekt inkörning förlänger beläggens livstid. Detta eftersom de blir hårdare, och bromskraften ökar. Det låter även beläggen och skivan att formas efter varandra idealt.

Hur kör man in sina bromsar rätt, då?

Här verkar det finnas lika många åsikter som det finns cyklister. Därför har vi grävt i vad bromstillverkarna har att säga om saken:

Sram & Avid

Du behöver köra in dina bromsar innan du kör din första tur med dem. Detta för att ge dig en konsekvent, tyst och kraftfull bromsverkan.

För att vara säker på att du får ut det mesta av dina bromsar efter inkörningen ska du sitta kvar i sadeln under hela processen.

  1. Accelerera till en lagom hastighet, (cirka 20 km/h), bromsa sedan bestämt ner hastigheten till promenadhastighet (runt 5 km/h). Upprepa ungefär 20 ggr.
  2. Accelerera till en hög hastighet (cirka 32 km/h), bromsa sedan bestäm ner hastigheten till promenadhastighet (fortfarande runt 5 km/h). Upprepa ungefär 10 ggr.
  3. Vänta tills bromsarna svalnat innan du ger dig av på tur.

Shimano

Skivorna behöver en del värme, och beläggen behöver köras in. När någon av dessa komponenter har har blivit ersatta, eller om du har köpt en helt ny cykel, var god och följ dessa steg för att vara säker på att dina bromsar kommer fungera optimalt:

  • Om du byter ut bromsskivan, byt även ut bromsbeläggen.
  • Du behöver bromsa till stillastående ungefär 20 gånger för bädda in/köra in bromsarna. Det är viktigt att göra detta under torra och rena förhållanden.
  • Den bästa metoden är att accelerera till en hög hastighet och sedan bromsa jämt och bestämt till stillastående. Upprepa mellan 10 och 20 gånger.
  • Om du cyklar “livligt” innan skivbromsarna körts in, kan detta markant påverka bromsarnas verkan. Detta kan antingen leda till att bromsarna tjuter eller försämrad stoppkraft.

Hope

Kontrollera om bromsarna fungerar som de ska genom att hålla in bromsreglaget. För att få ut det mesta av dina bromsar, är det viktigt att de körs in. För att göra detta krävs att du cyklar samtidigt som du bromsar. Denna procedur säkerställer att du får ut prestandan ur bromsen, men maximal stoppkraft kommer inte förrän efter ett par turer.

Tips

  • Fetta alltid av bromsskivorna. Både när du installerar nya skivor och nya belägg.
  • Använd aldrig gamla belägg med nya skivor. De gamla beläggen lämnar ingen film över skivorna, vilket är avgörande för bromsarnas prestanda.
  • Ha alltid ett par inkörda bromsbelägg i reserv. På det viset kan du alltid byta belägg till exempel om det börjar regna innan loppet.
  • Använd alkoholbaserade bromsrengörare hellre än bensinbaserade. Vi rekommenderar Wurth bromsrengöring.

Vad tycker du om den här bloggartikeln?

Dela detta inlägg

Kees Neijenhuis

Kees Neijenhuis

En entusiastisk landsvägscyklist och mountainbiker. Jag älskar utomhussporter! Jag är även svag för bra produkter och hantverk. Cyklar på en Trek Top Fuel 9.7 SL 2018

Relaterade inlägg

Byta cykelkedja - Vilket är det bästa sättet att byta ut kedjan på din landsvägscykel eller MTB? [How-To]

18 Juli 2021

Regn, hagel, lera och annat smuts förorsakar en hel del slitage på cykelkedjan ...

Att pumpa upp ett cykeldäck: hur ska detta göras och vilka typer av ventiler finns det?

12 Mars 2021

Att fylla på luft i cykeldäcken verkar vara en enkel sak, men det är viktigt att du gör det på rätt sätt och att du ...

Zwift - Hur funkar det och vad kan du göra med det? [Guide]

8 Januari 2021

Med Zwift blir varje träningspass en rolig upplevelse ...