Dela

Hur man ställer in sin cykelryggsäck rätt

Denna blogg förklarar hur du ställer in din ryggsäck rätt. En dåligt inställd ryggsäck kan vara riktigt irriterande, den rör på sig för mycket och sitter inte bekvämt. En korrekt inställd ryggsäck fördelar vikten jämt, och gör den lätt och bekväm att bära.

Ställa in sin ryggsäck rätt

De flesta ryggsäckar låter dig justera tre parametrar:

  • Midjeremmen
  • Axelremmarna
  • Bröstremmen

En rätt inställd midjerem bär ungefär 80 procent av ryggsäckens vikt. Detta betyder att större delen av packningen kommer att bäras upp av dina höfter, vilket avlastar dina axlar. Axelremmarna står för de resterande 20 procenten och ser till att ryggsäcken håller sig på plats även under skumpiga partier. Eftersom det är relativt liten del av vikten som axelremmarna behöver lyfta, kan de bli slappa längs axlarna. Det är här bröstremmen kommer in i bilden, för att hålla axelremmarna på plats och ge en jämnare belastning över axlarna.

Dra först åt axelbanden, så att ryggsäcken hänger komfortabelt på ryggen. När detta sker kommer midjeremmen vara precis ovanför dina höfter.

Höjd axlarna, bara en aning, och knäpp höftremen. När midjeremmen stängt innebär det att när du slappnar av i axlarna igen, kommer höfterna att bära vikten via höftremmen.

Dra i axelremmen en aning för att försäkra dig om att ryggsäcken ligger platt mot ryggen. Dra inte för hårt, eftersom dina axlar kommer rotera framåt något när du befinner dig i cykelposition med kroppen.

Slutligen, stäng bröstspännet. Se till att inte elastiken sträcks ut till max. Bröstremmen ska befinna sig strax ovanför mellangärdet.

Justera Shimanos ryggsäckar

Shimano har ett lite annorlunda system jämfört med de flesta andra märken. Shimano kallar sitt system för X-Harness. Detta system kopplar ihop axel- och midjeremmarna över bröstet. Namnet kommer i att de på detta sätt bildar de ett X på din kropp.

Shimano X-Harness - Hur man ställer in sin ryggsäck rätt

Man justerar detta system på följande vis:

Storlekstabell - Hur man ställer in sin ryggsäck rätt

Hur man ställer in sin ryggsäck rätt

Dela
Laurens van Outheusden

Laurens van Outheusden

Pappa och triathlonidrottare, med fokusen på distanser upp till en halv triathlondistans. På vägen cyklar jag på Giant Propel Advanced eller Cortina med Yepp barnsits ;-), och i skogen på Trek X-Caliber 9. På Mantel jobbar jag som projektledare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts


1 Maj 2020 2124

Skoklossar… vilka ska du nu välja? När du köper nya pedaler ingår standard några skoklossar. Till exempel ingår det röda …

24 April 2020 907

Oakley har varit integrerade i cykelvärlden i flera år nu. Eftersom de är innovativa och arbetar med de bästa materialen …

27 Mars 2020 956

I början av december 2016 publicerades den åttonde Mantel magazine. Du fick den med din online-beställning. I denna magazine kunde …

Most viewed