Dela

Garmin Edge köpguide – Vilken Garmin passar mig?

Cykelnavigation och cykeldatorer har blivit en standard del av utrustningen av många landsvägscyklister, mountainbikecyklister och cyclocrosscyklister. I vår omfattande Garmin Edge köpguide förklarar vi för dig vad du kan förvänta dig av de olika Garmin cykeldatorer och vilken du borde ha. Världen av cykeldatorer och cykelnavigering har nämligen vuxit enormt under de senaste åren. Det är därför dags för en översikt!

Garmin Edge köpguide cykelnavigation – innehåll

1. Garmin Edge sensorer och Garmin Edge bundles
2. Garmin Edge 20 och Garmin Edge 25
3. Garmin Edge Touring och Garmin Edge Touring Plus
4. Garmin Edge 520 och Garmin Edge 520 GPS Bundle
5. Garmin Edge 810 och Garmin Edge 810 CityNavigator
6. Garmin Edge 820 och Garmin Edge Explore 820
7. Garmin Edge 1000 och Garmin Edge Explore 1000
Garmin Edge 1030 NIEUW!
8. Skillnader mellan olika Garmin Edge modeller
9. Garmin Edge Tillbehör
10. Slutsats

Att ta reda på din hastighet är idag inte längre den enda funktionen som en cykeldator har, utan du kan också använda den för att navigera, eller mäta din puls, kadens och effekt. Dessa uppgifter kan du sedan avläsa på en av de många tillbehör som Garmin idag producerar.

Innovativa cykeldatorer och cykelnavigation

Garmin är en av de största aktörerna inom cykeldatorer och cykelnavigation, och de fortsätter att vara innovativa. Men det är kanske svårt att välja en cykeldator som passar dig i dess stora sortiment.

Vilka av dessa Garmins passar dig? Vi förklarar allt i vår Garmin Edge köpguide
Vilka av dessa Garmins passar dig? Vi förklarar allt i vår Garmin Edge köpguide

Därför har vi skrivit en mycket omfattande Garmin Edge köpguide, speciellt för dig. Här kan du läsa exakt vad du får förvänta dig av alla Garmins och bestämma vilken som passar dig bäst.

Sensorer och bundles

Förutom cykeldatorer och cykelnavigation levererar Garmin många olika tillbehör såsom pulsmätare, kadenssensorer och även en effektmätare. Dessa är, beroende av cykelnavigationen som du köper, kompatibel med din enhet.

De flesta avancerade Garmin cykeldatorer kan visa all denna information direkt på skärmen. På så vis vet du exakt hur mycket Watt du trampar, och med vilken kadens och puls. Dessa extra tillbehör, förutom pulsmätaren, erbjudas ofta som bundle till olika Garmins.

Med Garmin kan du direkt avläsa alla dina uppgifter av kopplade sensorer. Mycket praktiskt om du tränar på puls, effekt eller kadens.
Med Garmin kan du direkt avläsa alla dina uppgifter av kopplade sensorer. Mycket praktiskt om du tränar på puls, effekt eller kadens.

Du kan alltså välja själv om du behöver dessa avancerade tillbehör. Det är förresten alltid billigare att köpa en navigeringsenhet inklusive sensorer, än att köpa sensorerna separata.

Det var lite information om tillbehör, dags att fortsätta till översikten med all Garmins cykelnavigation.

Garmin Edge 20 och Garmin Edge 25

Garmin Edge 20 och Garmin Edge 25 är Garmins nybörjarmodeller. Edge 20 är enklast och är inte kompatibel med sensorer. Edge 25 däremot är kompatibel, men sensorerna ingår inte.

Garmin Edge 20 och Edge 25 är Garmins nybörjarmodeller.
Garmin Edge 20 och Edge 25 är Garmins nybörjarmodeller.

Alla sensorer är kompatibla med ANT+. På båda enheter är det alltså möjligt att sammanställa en resrutt och ladda upp den, så att du får instruktioner under turen. Det finns dock ingen karta på skärmen.

Edge 25 kan kopplas till Strava via Garmin Connect. På så vis kan du se exakt hur dina resultat kan jämföras med andra cyklister efter din cykeltur. Kanske vinner du KOM eller QOM!

Garmin Edge Touring och Garmin Edge Touring Plus

För dem som vill kunna se en riktig karta på skärmen för att kunna navigera på cykeln, kan Garmin Edge Touring och Garmin Edge Touring Plus vara något. Båda enheter är verkligen ett steg framåt jämfört med föregående nybörjarmodeller.

Koppling till sensorer

Skillnaden mellan dessa två versioner finns i möjligheten att koppla till ANT+. Endast Edge Touring Plus kan kopplas till sensorer genom avancerade ANT+. Dessutom har Touring Plus en barometrisk höjdmätare, för en mer pålitlig höjdmätning.

Garmin Edge Touring och Edge Touring Plus är praktiska om du vill cykla med en karta på skärmen utan alltför mycket krångel
Garmin Edge Touring och Edge Touring Plus är praktiska om du vill cykla med en karta på skärmen utan alltför mycket krångel.

Tack vare de förinstallerade kartor över Europa på båda enheter är navigeringen mycket enkel. Det är möjligt att låta Garmin göra rutter från punkt A till B. På så vis kan du upptäcka nya vägar när du cyklar!

Överraskningsrutter på din Garmin med cykelnavigation

Om du verkligen vill bli överraskad kan du också välja att låta enheten göra tre olika rutter, baserad på antalet kilometer du tänker cykla.

Sedan kan du välja en av de tre rutterna och låta dig överraskas. Båda Touring enheter har en fin och stor pekskärm, och det är mycket enkelt att bläddra genom menyerna.

Garmin Edge 520 och Garmin Edge 520 GPS Bundle

Båda modeller av Garmin Edge 520 börjar närmar sig riktigt professionella enheter. Det som är påfallande, är att båda enheter inte har en pekskärm utan fysiska knappar. Båda Garmin 520 enheter erbjuder ett komplett utbud med möjligheter för både amatörer och proffs på landsvägscykel eller mountainbike.

Garmin 520 serien efterföljer enormt populära Garmin 500 och Garmin 510. Dessa modeller var mycket populära och Garmin har inte ändrat mycket på denna succéformel, förutom några moderniseringar.

Garmin Edge 520 är behändig, men har ändå en stor och översiktlig skärm som visar viktigaste informationen.
Garmin Edge 520 är behändig, men har ändå en stor och översiktlig skärm som visar viktigaste informationen.

Dessa moderniseringar är dock ganska imponerande. Först är det möjligt att koppla 520 till din telefon, GPS-mottagningen är perfekt och menyn är mycket bättre jämfört med de äldre modellerna.

Garmins utan cykelnavigation

Garmin 520 har ingen navigationsfunktion. Det är möjligt att cykla efter rutter som du har laddat på enheten. Men det finns inga förinstallerade kartor och det är därför inte möjligt att låta enheten skapa en rutt.

På bilden kan du se skillnaden i storlek mellan olika Garmin Edge enheter. Från vänster till höger ser du: Garmin Edge 1000, Garmin Edge Touring, Garmin Edge 520, Garmin Edge 820 och igen Garmin Edge 1000.
På bilden kan du se skillnaden i storlek mellan olika Garmin Edge enheter. Från vänster till höger ser du: Garmin Edge 1000, Garmin Edge Touring, Garmin Edge 520, Garmin Edge 820 och igen Garmin Edge 1000.

Den fanatiska cyklisten kommer att gilla möjligheten att koppla enheten med Strava. Om du har ett premiumkonto hos Strava, kan din Garmin meddela dig automatiskt när ett segment börjar. Du får också omedelbart feedback ifall du har cyklat en PR eller KOM/QOM.

Det är en rolig funktion om du vill fortsätta utmana dig själv. Dessutom kan Garmin 520 automatiskt koppla din cykeltur så fort du är färdig. Din cykeltur kommer att finnas uppladdad och redo på Strava innan du har lämnat duschen!

Garmin Edge 810 och Garmin Edge 810 CityNavigator

Garmin Edge 810 CityNavigator och Garmin Edge 810 båda har en pekskärm. Skärmen är lätt att använda och båda enheter erbjuder många alternativ. Liksom på 520 finns det möjligt att koppla dem till dina sensorer via ANT+.

Alla Garmins ser mycket fint ut när de är monterade på cykeln, det gäller också Edge 810 och Edge 810 CityNavigator.
Alla Garmins ser mycket fint ut när de är monterade på cykeln, det gäller också Edge 810 och Edge 810 CityNavigator.

Dessutom kan du installera kartor för att få ut ännu mer navigationsfunktioner ur enheten. Kartorna av OpenStreetMap är även helt fria! Naturligtvis är det också möjligt att koppla 810 till Strava och att använda Live Segments.

CityNavigator har förinstallerade kartor som är mycket detaljerade. Perfekt om du vill vara säker på en bra start. Nackdelen är att du måste betala för att uppdatera kartorna.

Garmin Edge 820 och Garmin Edge Explore 820

Garmin Edge 820 efterföljer Edge 810. Användarvänligheten och de många olika funktionerna har blivit desamma, det finns dock några anmärkningsvärda förändringar. Först finns det Group Track, för de allra fanatiska cyklisterna.

Genom att koppla din Garmin till din mobiltelefon via Garmin Connect kan du använda praktiska funktioner såsom Group Track
Genom att koppla din Garmin till din mobiltelefon via Garmin Connect kan du använda praktiska funktioner såsom Group Track

Med denna funktion kan du se var dina vänner befinner sig på just detta ögonblick jämfört med dig själv. Det är praktiskt att kunna se om din grupp befinner sig i närheten eller om du har lämnat dem bakom dig på den tuffa klättringen.

Incident-detection

En annan funktion som redan har fått mycket uppmärksamhet är incident-detection. Edge 820 registrerar med hjälp av inbyggda sensorer om du kanske har ramlat. Du får ett meddelande på skärmen.

Klicka inte bort detta meddelande, för då kommer Edge 820 skicka en nödsignal till alla dina akut-kontakter, inklusive din nuvarande GPS-position! Kopplingen till din smartphone gör det dessutom möjligt att till exempel se vem som ringer dig och vem som har skickat dig det inkommande meddelandet.

Navigera på cykeln

Att navigera på 820 funkar såsom du är van vid från Garmin. Garmin 820 erbjuder alla praktiska funktioner, såsom navigation från punkt till punkt och möjligheten att skapa en överraskningsrutt.

Tack vare kopplingen till din mobiltelefon kan du direkt se vem som ringer dig. Du kan direkt se om det kan vara ett viktigt samtal, eller om det kan vänta.
Tack vare kopplingen till din mobiltelefon kan du direkt se vem som ringer dig. Du kan direkt se om det kan vara ett viktigt samtal, eller om det kan vänta.

Tack vare alla dessa funktioner är den här Garmin tydligt en av de mest populära Garmins för tillfället, särskilt eftersom formatet, som är lika stor som Garmin 520, är mycket kompakt.

Något billigare Edge Explorer 820 saknar Wifi-funktionen, som möjliggör enkelt och snabbt uppladdning av data.

Dessutom erbjuder Edge 820 mer alternativ som kan vara användbara för mer erfarna cyklister, såsom att göra dina egna träningspass och att koppla effektmätare.

Garmin Edge 1000 och Garmin Edge Explore 1000

Garmin Edge 1000 och Garmin Edge Explore 1000 är det absolut bästa Garmin har att erbjuda just nu. Alla de senaste teknologierna och funktionerna möts i dessa två cykelnavigationsenheter.

Båda Edge 1000 enheter har en förinstallerad karta. Det är en gratis karta av OpenStreetMap som har anpassats av Garmin och som även kan uppdateras gratis.

Garmin Edge 1000 och Edge Explorer 1000, perfekt för aktiva cyklister som vill ta reda på all data.
Garmin Edge 1000 och Edge Explorer 1000, perfekt för aktiva cyklister som vill ta reda på all data.

Vanliga Edge är perfekt för professionella cyklister som förväntar sig lite mer träningsfunktioner av sin Garmin. Edge Explorer 1000 har alltså mindre träningsfunktioner.

Edge Explorer har till exempel bara en enkel cykelprofil och du kan inte se data av din Shimano Di2. Det betyder dock inte att de inte har mycket att erbjuda!

Utökad navigering från punkt till punkt, rundturer eller överraskningsturer, allt är möjligt. Det är även möjligt att koppla dem till sensorer. Till skillnad frå många andra modeller levereras Edge Explorer 1000 inklusive många tillbehör, såsom en out-front-mount och skyddshölje.

Garmin Edge 1030

Garmin Edge 1030 (recension) är uppföljaren till Garmin Edge 1000. Ingen Edge Explorer-version mer, utan en enkel version som sitter på den senaste tekniken. Först och främst är batteritiden uppmätt till imponerande 20 timmar.

Den speciella Garmin-fästet är inte bara aerodynamiskt utan har även utrymme undertill för att koppla på ett trådlöst batteripack.
Den speciella Garmin-fästet är inte bara aerodynamiskt utan har även utrymme undertill för att koppla på ett trådlöst batteripack.

Lägg därutöver till att du med det speciella fästet ett textra batteri kan koppla trådlöst och då kan du använda batteriet i 40 timmar. Det är även tillräckligt för de allra längsta cykeläventyren.

Den förbättrade menyn på Garmin Edge 1030 är ett stycke användningvänligare
Den förbättrade menyn på Garmin Edge 1030 är ett stycke användningvänligare.

En av de roligaste nya funktionerna är trendline routing. Med denna kan din Garmin Edge 1030 föreslå en runda baserad på populära vägar i närheten. Inte bara kul och praktiskt när du är på semester men även perfekt hemma när du vill upptäcka nya vägar.

Menyerna i Edge 1030 har även blivit mer användarvänliga än sina föregångare och att koppla sensorer sker i en handvändning. Självklart kan du även använda den med Live Segment på Strava, så länge som du har ett Premium-account där.

Skillnader mellan de olika Garmin Edge modeller

Som du förmodligen har sett, innehåller varje Garmin serie oftast två modeller. Den ena modellen är oftast avsedd för sportiga och kompetitiva cyklister. Den andra modellen är mer fokuserade på cykelturister och dagsutflykter.

Vissa Garmins liknar varandra när det gäller utseendet, men det finns stora skillnader i funktionalitet.
Vissa Garmins liknar varandra när det gäller utseendet, men det finns stora skillnader i funktionalitet.

Det betyder dock inte att de flesta människor inte kan använda båda enheter. Om du verkligen vill ha mycket data och många användarmöjligheter, är Explore och Touring serier av Garmin Edge inte de bästa alternativen.

Garmin har skapat en bra översikt med alla funktioner och vad du kan förvänta dig av de olika enheterna.

Garmin Edge
Alla Garmins på rad.

Garmin Edge tillbehör

Förutom Garmin cykelnavigatonsenheter finns det också ett brett sortiment med tillbehör. Först kan du välja olika mounts för att fästa din Garmin. Det finns alltid en fast monteringspunkt med i lådan till din nya Garmin.

Den erbjuder dock inte många monteringsalternativ. Många cyklister väljer en annan ‘mount’. Du kan till exempel välja en out-front Garmin mount, så att du kan fästa din Garmin framför styret. Det finns också mounts som har plats för en aktionskamera under din cykelnavigation, såsom Garmin Virb.


Dessutom är det möjligt att fästa ett stöd på ditt styrlager så att din Garmin finns precis i mitten, rakt under näsan. Förutom ett stort sortiment av mounts kan du också skydda din Garmin med ett gummihölje.

Edge-1000 serien erbjuder också alternativet att montera en liten fjärrkontroll på styret. På så vis kan du ändra skärmen, utan att behöva röra skärmen.

Puls, kadens och dynamiskt baklyse

Har du redan en Garmin och vill du bara ha en pulsmätare eller kadenssensor? Även det är möjligt. Om du dock funderar på att köpa en Garmin, kom ihåg att det är billigare att köpa en bundle inklusive sensorer än att köpa sensorerna separata.

Garmins allra nyaste produkt är Garmin Varia Radar. Detta är ett baklyse med inbyggd radar som varnar dig om trafik bakom dig. Emellertid varnas trafiken av ljussignaler att du finns där på cykeln.

Garmin effektmätare och aktionskamera

Andra produkter som kan kopplas till din Garmin är Garmin VIRB XE kamera och Garmin Vector 2 effektmätare. Kameran filmar i full HD och erbjuder naturlig stabilisering. Som extra bonus är kameran också vattentät så att du även kan filma under vatten. Vi undrar dock hur man skulle göra det, under vatten på cykeln…

Garmin Vector 2 effektmätare är något för den avancerade cyklisten. Tack vare en tvåsidig mätning vet du exakt hur mycket din effekt är per ben. Med hjälp av denna information kan du justera dina skoklossarn själv ännu bättre, och kan du bedöma om det är bättre att stå eller sitta på vissa stigningar eller spurter.

Slutsats Garmin Edge köpguide

Med Garmin Edge cykeldatorer köper du hem bästa av det bästa. Oavsett om du vill cykla en specifik rutt eller om du vill göra ett utmanande träningspass, det finns alltså en Garmin som är lämplig.

Vilken typ av cykeldator du än letar efter, Garmin har en lämplig modell till alla.
Vilken typ av cykeldator du än letar efter, Garmin har en lämplig modell till alla.

Med Garmin Edge serien har Garmin verkligen något för alla. Beroende på din budget och dina preferenser är det inte så svårt att hitta din perfekta Garmin.

Dela
Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Du hittar mig cyklandes i princip varje dag. Jag jobbpendlar från Nijmegen till Mantels huvudkontor i Arnhem var dag, i ur och skur. Oftast på racer, men cykelcross om årstiden kräver. Det upphör givetvis inte på helgen, då tar jag racern eller mountainbiken för att få mina kilometer. Det roliga är att jag som bloggare (och copywriter SEO) kan testa diverse ny utrustning. Om du inte hittar mig utomhus på cykelnär det förmodligen för att jag sitter inne och svettas med Zwift. Och dessutom har jag förmånen att kalla det arbete!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts


Most viewed