Dela detta inlägg

Garmin Edge 820 recension

16 Augusti 2016

Jag brukar inte ta med mig jobbet hem, men när man får frågan om att ta med sig Garmin Edge 820 under helgen för att testa den, måste jag medge: det finns undantag för varje regel. Vi har översvämmats med previews, annonser och produktinformation om Garmin Edge 820, men jag ville gärna se för mig själv vad hajpen handlar om. Förra fredagen tog jag därför tiden att fördjupa mig i Garmins värld, och utforska alla nyheter med Edge 820.

Unboxing

Det första som slår mig när jag plockar ur Edge 820 ur kartongen är storleken: fin och kompakt, inte alltför liten. Perfekt! Jag har använd Garmin Edge 1000 som tillhörde en kollega en gång, och även om storleken är perfekt när du håller den (särskilt nu när vi är så vana vid allt större smartphones), känns den ganska rejäl när den är monterad på styret.

IMG_3138

Så är inte fallet med Edge 820: Garmin har tagit storleken av Edge 520 och lagt till en fullfärgad pekskärm. Enkel och effektiv, och förmodligen den perfekta storleken för många.

IMG_3128

I lådan finns också några remmar för att fästa fästet på styrröret, ett out-front-fäste med tillhörande gummiband för att skydda styret, en manual och en insexnyckel för att fästa out-front-fästet med.

Du kan ladda Edge 820 med hjälp av den medföljande mini-USB kabeln. Garmin Edge 820 bundle innehåller också en puls-, hastighets- och kadenssensor.

Garmin Connect mobil

Funktionalitet

Edge 820 har några nya funktioner som Group Track, Battery Save mode, Incident Detection och Cyklist-specifika dataanalyser (cykelspecifika VO2 max, rekommenderad vilotid baserad på tidigare träninger, vändpunkt, osv.).

Ett antal möjligheter som först var med på Garmin Edge 1000 finns nu också på dess 2.3 inch lillebror, såsom Strava Live Segments och den fullfärgade pekskärmen. Några av dem belyser vi extra här nedan.

Group Track

Group Track är en ny funktion som gör det möjligt för dig att följa andra Garmin-användare på din egen enhet, ifall du förlorat någon ur siktet. Perfekt under en lång stigning, som på Mont Ventoux, där du ibland föredrar att cykla på ditt eget tempo istället för att följa klungan.

Med Group Track kan du hålla koll på var dina vänner är i förhållande till dig, och se hur mycket snabbare du cyklar! Nackdelen med funktionen: endast Edge 820 kan visa andra cyklisters position just nu.

Vänner som har en Garmin utrustad med Live Track kan skicka deras positioner, men inte se din. Kort sagt: du kan se dem, men de kan inte se dig om de har en annan enhet.

Battery Save Mode

Alla vet känslan: strålande väder, tidigt på söndagsmorgonen, du kliver på din cykel för en härlig lång cykeltur, och sedan efter en timme eller två upptäcker du att din cykeldator nästan är slut!

Synd, eftersom ett batteri på bara 5% kommer inte klara hela din 200 km… För att kunna förse dig med information så långt som möjligt, har Garmin nu introducerad batterisparlage på Edge 820.

Detta av-aktiverar många av de batterislukande applikationer, och skärmen är endast aktiv när den behövs. Till exempel, när enheten anger din nästa rutt-punkt.

Det kommer inte förhindra batteriet från att dö, men kan ändå ge dig chansen att avsluta din cykeltur! Ett mycket praktiskt och enkelt tillägg, om du frågar oss.

Incident Detection

Jag måste erkänna att jag inte kunde testa den här funktionen själv (lyckligtvis), men tanken bakom den är enkel och effektiv: om du, av någon anledning, råkar krascha, startar Garmin Edge 820 en timer på 30 sekunder.

Om den går ut, och du inte har avbrutit den, kommer enheten automatiskt skicka ett meddelande till innan utvalda kontakter. Timern är ett praktiskt tillägg, eftersom alla har tappat sina cyklar någon gång, utan att behöva ringa räddningstjänsten för att få den tillbaka på sina hjul.

Du kommer åtminstone ha en chans att avvärja ett falskt larm. Skulle du vara oförmögen att informera dina kontakter själv, kan den här funktionen spelar en viktig roll i hur situationen avslutar.

Garmin Edge 820 incident notification

Särskilt med tanke på de aktuella experimenter kring SMS-funktionalitet och räddningstjänster verkar det vara ett intressant steg mot automatiserade nödsamtal. Funktionen kräver dock en aktiv Bluetooth-anslutning till din smartphone.

Cyklist-specifik Data-analys

Garmin produkter har kunnat analysera användarens data sedan länge nu, och kan ge rekommendationer baserade på denna information.

Edge 820 erbjuder dock ett antal nya funktioner inom Edge utbudet, som Stress Score till exempel (känd från sportklockor), FTP (Funtional Threshold Power), eller vilotid baserad på tidigare aktiviteter.

Alla dessa dataanalyser blir mer och mer exakta sedan Garmin kunde kopplas till effektmätare, pulsmätare, skalor och aktivitetsspårare för första gången. Rekommendationerna baserade på dessa analyser blir allt mer pålitliga eftersom mer och mer data har samlats och kvantifierats.

Display

Garmin har valt att ta alla funktioner av Edge 1000 och höljet av Edge 520. Skärmen använder, i motsats till Edge 520, en kapacitiv pekskärm som kan användas i regn eller med handskar på.

Även om jag inte testade dessa möjligheter (vädret var ovanligt vackert!), märkte jag att svarstiden på skärmen ibland var lite långsam. Reaktionerna av skärmen på mina händer är inte lika snabba som vi är vana vid med våra andra pekskärm-enheter: smartphones, surfplattor, bilnavigeringar osv.

Det verkar som om skärmen måste tänka först innan den reagerar på min input. När man använder enheten bredvid cykeln är det inte mycket störande, män när man håller på att cykla och vill snabbt ‘swipa’ till en annan skärm verkar det först inte ha lyckats, men på bråkdelen av en sekund hoppar skärmen vidare.

Även om det inte direkt är störande, skapar det inte heller förtroendet att varje touch kommer att vara rätt.

garmin-edge-820

Därför höll jag handen alltid lite längre över skärmen för att vara säkert att touchen faktiskt registrerades. I flesta fall behövdes det inte, men ibland behövdes ett andra eller tredje försök. Jag förväntar dock att det kommer förbättras efter framtida uppdateringar.

garmin-edge-820-24

Om vi jämför skärmupplösningen (200x265) med moderna smartphones (1920x1080 blir allt vanligare på 4-6 inch skärmar), kan vi försiktigt säga att Edge 820 känns lite gammaldags. Visst, vi kommer inte att streama filmer eller bläddra igenom bilder på Garmin 820, men en något högre upplösning skulle ha varit bra om vi till exempel tittar på kartorna.

Garmin Edge 820 på vägen

Där det faktiskt gäller: ute på vägen! Garmin Edge 820 erbjuder en hel del saker som du får förvänta dig: tydliga (och justerbara) data layout, enkel koppling till externa sensorer såsom hastighet, puls, kadens eller effektmätare, och bra läsbarhet även i direkt solljus.

Storleken på skärmen är perfekt och inte för stor för styret. Jag fästade Edge 820 med out-front-fästet, som kände stabil och pålitlig; den medföljande säkerhetsremmen stannade kvar i lådan.

IMG_3141

Navigationen fungerade bra, de förinstallerade kartorna laddades snabbt när man zoomar in/ut eller till en annan del av kartan. Att beräkna en ny rutt tog en oväntat lång tid: jag fick säkert vänta i en minut. Allt som allt får du med Edge 820 precis den Garmin-soliditeten som vi har blivit van vid under de senaste åren.

Slutsats

Så, vad är det som Garmin Edge 820 nu precis är? En mindre Edge 1000, eller en ‘smartare’ Edge 520? Båda faktiskt: Edge 820 tar de viktigaste egenskaperna av Garmins flaggskepp och sätter dem i den perfekta storleken av Edge 520.

Lägg till en fullfärg pekskärm, ett antal intressanta nya funktioner (såsom Incident Detection och Group Track) och möjligheten att använda alla batteriets procenter, och bingo: Garmin Edge 820 är född.

Är allt då perfekt med den nyaste medlemmen av Edge familjen? Nja, men den är mycket bra ändå! Storleken är perfekt och displayen är enkelt att läsa, även i direkt solljus.

Vi hade bara hoppats på en något högre upplösning, som gör den ännu enklare att navigera med. Laddningstiden av rutterna kan vara lite lång, men det är något som man vänjer sig.

Nya Garmin Edge 820 i ett nötskal? Den gör precis vad du förväntar dig. De nytt tillagda funktionerna överskrider gränserna inom cykelnavigering.

Även om jag innan förklarade att nya Edge inte är perfekt, har jag hittills inte hittat någon enhet som är det. Dessutom kan vi säga att viss hardware är lite daterad, men vi åtminstone vet att det fungerar!

Är hajpen kring Edge 820 berättigad? Jag tycker det, eftersom funktioner som incident detection är enligt mig ett fint tillägg till vår sport, som tyvärr inte alltid är den säkraste. Vi kan inte alltid kontrollera alla förhållanden, så det är bra att veta att det finns skyddsnät ifall det går fel. Edge 820 dra sitt strå till stacken.

Själv äger jag ingen Garmin just nu, men trots små brister, har Edge 820 säkert vunnit en plats på min önskelista! Letar du alltså efter en fin ersättare till din gamla cykeldator, då är Garmin Edge 820 en värdig efterträdare!

För- och nackdelar

  • Olycksindikatorn lägger till ett extra lager av säkerhet
  • Kompakt skärmstorlek är precis rätt; läsbar men inte alltför stor
  • Track Group
  • Kraften av en Garmin Edge 1000 i form av en Garmin Edge 520
  • Hårdvara känns något föråldrade
  • Ruttberäkning kan ta lång tid

Vad tycker du om den här bloggartikeln?

Dela detta inlägg

Bart van Es

Bart van Es

Relaterade inlägg

Schwalbe Pro One Recension

12 Juni 2019

Slanglösa däck blir allt populärare med landsvägscyklar och Schwalbe har satt en ny standard med Pro One ...

Bryton Rider 10 E - Cykeldator med GPS för nybörjare [Recension]

29 December 2017

En billig GPS-cykeldator med bred funktionalitet som kan koppla många sändare? Bryton Rider 10 E är en riktig stjärna i ...

Garmin Edge 1030 - 20 timmar batteriliv och stor uppgradering i mjukvara [Recension]

29 Augusti 2017

Cykeldatorn Garmin Edge 1030 är uppföljaren till Garmin Edge 1000. Under huven är mycket förbättrat sedan Edge 1000 ...