Dela detta inlägg

Garmin Edge 1030 - 20 timmar batteriliv och stor uppgradering i mjukvara [Recension]

29 Augusti 2017

Cykeldatorn Garmin Edge 1030 är uppföljaren till Garmin Edge 1000. Under huven är mycket förbättrat sedan Edge 1000. Utöver några nya trevliga innovationer i mjukvaran är även olika tillbehör introducerade som inte ska förbises. Vad tycks till exempel om 20 timmars batteritid som lätt kan bredas ut till 40 timmar. Vår produktchef Kenneth har klämt, känt och testat denna nya Garmin för denna Garmin Edge 1030-recension.

Vid första ögonkastet ser Garmin Edge 1030 inte större ut än min Garmin Edge 1000. Tills du ser den från sidan. Den är något tjockare, men i vikt skiljer det bara 8,5 gram.

Batteriliv 20 timmar

Garmin Edge 1030 har 20 timmars batteritid efter en vanlig uppladdning. Och för den som detta inte räcker till; med den speciella Garmins In-Line Fush-styre kan du använda dig av Garmin Charge Power Pack.

Garmin In-Line Fush fäste håller Garminenheten snyggt och rakt i mitten av styret.
Garmin In-Line Fush fäste håller Garminenheten snyggt och rakt i mitten av styret.

Med detta speciella fäste kan du montera den speciella Power Pack trådlöst för extra batteritid. Då är till och med de längsta cykelturerna inget problem mer.

Garmin In-line Flush Stuurhouder met Garmin Charge Power Pack

Garmin Edge 1030 kommer med ett helt ny sorts Out Front-fäste, Garmin In-line Flush Mount. Härmed kan du använda din Garmin Edge 1030 som en förlängning av din styrstam. Därför blir enheten snyggt i mitten av ditt styre.

Garmin Edge 1030 ur kartongen. Ett komplett paket.
Garmin Edge 1030 ur kartongen. Ett komplett paket.

Men det mest speciella är dock att Garmin In-line Flush har en extra kopplingsmöjlighet undertill med Garmin Charge Power Pack. Med detta extrabatteri till Garmin Edge 1030 kan du få ut 20 timmar extra ur din Garmin-enhet.

Monteringen av In-Line Flush-styret görs såhär
Monteringen av In-Line Flush-styret görs såhär

På baksidan av Garmin Edge 1030 sitter en 5-hålskoppling som, genom det nya fästet trådslöst får kontakt med Garmins Charge Power Pack. Uppladdningen sker alltså trådlöst och vattentätt! Ideal funktion för superlånga distanser eller under semester när du inte alltid har möjlighet att ladda.

En annan bra förbättring är att det för MTB-cyklister finns ett speciellt fäste. Detta är ett stycke styvare och har även tillräckligt med spacers för att ditt styre ska kunna platsa Garmin Edge 1030 säkert på styret. Och du kan även justera vinkeln så att displayen ligger perfekt för dina ögon.

Garmin Edge 1030 cykeldator i bild

Trendline Popularity Routing

En av de nya funktionerna av Garmin Edge 1030 är Trendline Popularity Routing. Denna nya funktion använder sig av Garmin Connect-användarnas många miljarder cyklade kilometer för att föreslå en rutt åt dig. Idealt om du inte känner till omgivningen eller om du vill upptäcka nya träningsvägar.

Navigeringskartan är så som man är van vid med Garmin, översiktlig och lätt att skala.
Navigeringskartan är så som man är van vid med Garmin, översiktlig och lätt att skala.

Tusentals cyklisters gemensamma vägar är alltså metoden som avser att ta fram de bästa och episkaste cykelrundorna. Funktionen är baserad på data på cyklade kilometer 2015, men Garmin har lovat att lägga till 2016 års data snart.

Skicka SMS till andra Garmin Edge 1030-enheter

Ny för Garmin Edge 1030 är även Rider-to-rider-communication. Du kan förprogrammera in standard-SMS som du i ett par klick kan skicka till dina kontakter. Har de också Garmin Edge 1030-datorer? Då får de meddelandena direkt på sin display.

Startmenyn är översiktlig och du ser tydligt de olika möjligheterna.
Startmenyn är översiktlig och du ser tydligt de olika möjligheterna.

Händigt således, att informera dina vänner att du blir fem minuter sen till starten eller att du har råkat ut för en olika och behöver hjälp. För ögonblicket fungerar detta endast med Edge 1030-modellerna, återstår att se huruvida denna funktion kommer vidareflyttas till de äldre Garmin Edge-modellerna.

Smart Connectivity med din Smartphone

Den senaste Garmin Edge-modellen kan redan med Bluetooth Smart kopplas till din telefon så att du inte missar några samtal eller meddelanden. Men den nya Garmin Edge 1030 cykeldator går ett steg längre.

Garmin In-Flush-fäste positionerar Garmin Edge 1030 riktigt tight och snyggt.
Garmin In-Flush-fäste positionerar Garmin Edge 1030 riktigt tight och snyggt.

Utöver förmågan att visa meddelanden på displayen kan du nu även svara med standardmeddelanden. Dessa meddelanden skriver du ihop i förtid vid ett tillfälle och kan till exempel säga Kommer strax eller Teknikstrul - behöver hjälp. Eller varför inte Ta fram ölen! Jag är snart hemma!.

Förinstallerade Garmin IQ-appar

Garmin Edge 1030 levereras med två Garmin Connect IQ-appar, nämligen TrainingPeaks och Best Bike Split. Båda apparna är kända träningsplattforman som även professionella cyklister och mountainbikeåkare använder sig av.

Förbättrade Strava Live-Segment

Tillägget av Strava Live Segment var en succe på de förra Garmin Edge-modellerna. Och det har nu bara förbättrats. På Garmin Edge 1030 har du nu real-time sekund-för-sekund-jämförelse med andra segment.

Med alla möjligheter och datafält kan du med Garmin Edge 1030 planera din träning ännu bättre.
Med alla möjligheter och datafält kan du med Garmin Edge 1030 planera din träning ännu bättre.

På det vet du medans du cyklar om du måste lägga in ytterligare en växel för att erövra KOM eller QOM-segmentet. Även bra till hands för när du vill slipa på ditt egna PR.

Är du på jakt efter nya utmaningar är funktionen Segment Explore perfekt. Du kan lätt hitta episka segment och överraskas av vilka fantastiska segment som finns i närheten och som du inte hade koll på.

Eftersom Garmin med med sitt In-Line Flush-fäste hamnar ett stycke före styret är den lätt att läsa av.
Eftersom Garmin med med sitt In-Line Flush-fäste hamnar ett stycke före styret är den lätt att läsa av.

Installera Strava IQ-appen på din Garmin Edge 1030 och du kan cykla Strava-segment och rutter med din Edge 1030.

Garmin Edge 1030 gör vad den säger

Jag måste vänja mig något vid formatet av Garmin Edge 1030-enheten. Den är inte diskret, men designen känns bra. Kombinationen med det nya Garmin In-Line Flush-fästet ger den en fin strömlinjeformad look.

Menyn har fått en tydlig och bra uppgradering och användarvänligheten har förbättrats avsevärt. Allt är lätt att hitta och sensorer kopplas snabbt.

Garmin Edge 1030 är ingen liten cykeldator, men passar som hand i handske” width=

Dess touchscreen fungerar riktigt bra, även med handskar. Batteritiden är flera gånger bättre än förra Garmin Edge-modellen och kan förlängas med Garmin Charge Power Pack. Denna innovativa vattentäta lösning från Garmin är supersmart genomtänkt.

Garmin Edge 1030 cykeldator - smidig navigering

Med navigering har jag inte stött på några problem alls. Den nya funktionen där du får en varning inför en skarp sväng har jag inte märkt av, men det kanske hade att göra med hur min rutt såg ut.

Du har bra översikt över dina träningsresultat. Du kan se precis var du tappar mark i jakten på en KOM eller QOM.
Du har bra översikt över dina träningsresultat. Du kan se precis var du tappar mark i jakten på en KOM eller QOM.

Halvvägs kopplade jag loss hastighetssensorn och körde efter GPS för att se hur exakt det gick. Inga problem att återge hastighet. Inte ens under de tjocka lövverken i skogen.

Garmin Edge 1030 är absolut en bra cykeldator, men den lättar sin beskärda del på plånboken. Nog får du valuta för pengarna med en hoper sjyssta egenskaper och funktioner. Jag är nyfiken på vad Garmin kommer erbjuda för tillbehör i kombination med 5-håls-uttaget på Garmin Edge 1030:s baksida.

Trainingpeaks är en av de förinstallerade IQ-apparna på Garmin Edge 1030-cykeldatorn.
Trainingpeaks är en av de förinstallerade IQ-apparna på Garmin Edge 1030-cykeldatorn.

Själv använder jag mig inte av TrainingPeaks men för den satsande cyklisten kan jag lätt föreställa mig att det är en stor fördel. Kort sagt: Garmin Edge 1030 är en värdig uppföljare till Garmin Edge 1000.

Garmin Edge 1030 cykeldator med och utan sensorer

Garmin Edge 1030 cykeldatortillbehör

Garmin Edge Mountainbike

399 kr

Vad tycker du om den här bloggartikeln?

Dela detta inlägg

Kenneth Busser

Kenneth Busser

Fritidscyklist som är mer intresserad av teknik och prylar än snabba tider. Har cyklat mer än 10 år på samma Trek landsvägscyklel, men är även intresserad av Single Speed cyklar. Cyklar gärna med vänner, men är inte nödvändigtvis den snabbaste. Inom Mantel är jag produktansvarig för tillbehör.

Relaterade inlägg

Schwalbe Pro One Recension

12 Juni 2019

Slanglösa däck blir allt populärare med landsvägscyklar och Schwalbe har satt en ny standard med Pro One ...

Bryton Rider 10 E - Cykeldator med GPS för nybörjare [Recension]

29 December 2017

En billig GPS-cykeldator med bred funktionalitet som kan koppla många sändare? Bryton Rider 10 E är en riktig stjärna i ...

Bästa komponentgruppen för racer? Jämförelse av bästa landsvägsgrupperna [Recension]

24 Juni 2017

Utvecklingen av landsvägsgrupperna har de senaste åren gått fort fram ...