Dela

Erwins cykelgarderob

Varannan vecka tar jag en titt i någon av mina kollegors cykelgarderob. Denna vecka dök jag ner i…. …Erwins garderob. Erwin är vår husfotograf och Flandrofil.

Göra passion till ett yrke: det är Mantel i ett nötskal. Erwin började hos Mantels kundservice. Hans ambitioner var dock någon annanstans; foto, så han bytte jobb till fotograf. Han plåtar de mest vackra bilderna på cykelkläder, cyklar och landskap. Tillåt oss presentera Erwin och hans cykelgarderob.

Berätta något om dig själv!

Jag heter Erwin, och jag är lyckligt förunnad att ha mina passioner (cykling och foto) som yrke.

Jag är Mantels in-house-fotograf så jag utför alla nödvändiga foton som produktfoton, närbilder och även de mest inspirerande: landskap och locations.

Hur började du jobba här?

Efter några år som en frilansfotograf upptäckte jag hade jag hade mer talang för fotografi än entreprenörskap. Lösningen var jobbet på den då ganska lilla Mantel-kundservicen; jag kunde arbeta för en arbetsgivare och ändå fortsätta med min hobby: cyklar. När en tjänst sedan var ledig som fotograf kunde jag kombinera de bästa av världar.

Vi vet att du är en bra fotograf, men är du även en bra cyklist? Och vilken sorts cyklist är du?

Jag gillar de mesta cyklar. Jag började med att rejsa landsväg, men eftersom jag bor i Arnhem, där vi har mycket skog, tycker jag såklart om MTB med. Inte konstigt när man har Posbank, där Giro d’Italia gick i fjol, som bakgård.

I fjol återupptäckte jag motionerandet genom att cykla från Arnhem till Rom på min touringcykel. Friheten man har på cykeln är fantastisk, så jag planerar in ännu fler resor.

Har du varit cykelentusiast hela livet eller är det något som kom i och med Mantel?

Det är mitt blod. Mina farföräldrar och föräldrar har alla varit cyklister. Min far till och med var en av de som grundade Assens större cykelklubbar. Men det betyder inte att jag automatiskt tyckte om att cykla som liten.

Det var faktiskt inte förrän efter gymnasiet som min kärlek för cykel blommade upp. Och jobbet på Mantel har närt den relationen. Jag är som ett barn i en leksaksaffär!

Speciellt eftersom du måste fota allting, de måste vara lätt att få ett ha-begär. Vilken säsong är din favorit? När kan vi se dig på vägen?

Våren definitivt. Efter en lång vinter utan allt för många cykelturer. De första soliga dagarna med temperaturer över 10°C och de första vårklassikerna. Jag älskar kullersten! Jag tar mig regelbundet till de flamländska klassikerna och kör motionsupplagan.

Självklart är även sommaren fantastisk, att kunna i köra kort/kort, men inget är bättre än den där känslan av att vara återuppstånden på våren.

Fantastiskt! Njut medans det varar! Och om du ger dig ut på en tur behöver du såklart även cykelkläder. Eftersom det är mitt jobb på Mantel är jag nyfiken på vilka kläder som du tycker om att ha på dig.

När det kommer till kläder är jag lika omväxlande som vädret. Ordagrant nästan, eftersom jag tycker om Castelli Nanoflex-kläderna i våren. Samt min Gabba 2-jacka.

Men i sommaren vill jag cykla kortärmat/kortbent och arm- och benvärmare. Gärna i mitt stiliga “La Passione”-kit eftersom det kombinerar look och prestanda. Castellis kläder har ofta en mer konservativ look, men tekniskt är deras kläder väldigt i framkant. Den italienska looken är svår att överträffa.

Som tur är har design fått en viktigare roll i cykelvärlden. Men nu glider jag från ämnet, vilka är dina favoritbyxor?

För ögonblicket är mina favoritbyxor Calobra Escorsa, främst på grund av den klassiska svarta färgen med bara en (neutral) Calobra-logga.

På grund av det kan de matchas med nästan alla mina andra kläder. Jag gillar även sättet de sitter på benen. Inget skav eller nyp; vilket man kan få med billigare cykelbyxor annars. Calobra Escorsa är komfortabla men prisvärda.

Breda grippers vid slutet på ärmarna eller byxan är allt populärare. Men du har såklart även på dig en jacka eller tröja.

Ja. Min favorit just nu är Summer Jersey Raw Electric Blue från La Passione. Jag gillar stilrena kläder, jag är inte så mycket för text eller överflödiga färger.

Denna tröja är mörkblå och har även längre ärmar än de flesta kortärmade tröjor. Tröjan sitter som en smäck och är dessutom relativt ovanlig.

Det är kul att ha något som inte alla andra har, något som är lite unikt. Ett bra tillägg till garderoben. Använder du underställ?

Alltid. I Holland är det för kyligt för att bara ha på sig en kortärmad tröja 9 av 10 dagar. Men med ett underställ är jag sällan frusen på cykeln, även om jag cyklar i kort/kort.

I sommaren stöter mitt Castelli-underställ bort fukt så att min tröja inte blir blöt och jag lyckas hålla mig varm på cykeln. Det är även suveränt om det blåser eller när man tar en paus.

Min nästa fråga till dig är kanske lite dum, men har du en önskelista?

Ehm… ja min önskelista är en lista utan slut. Cykel är en livsstil och cyklistmode är en del av det. Varje säsong innebär nya kit, hjälmar, solglasögon och annat som suktar mig och som jag matchar med andra kläder som inte hunnit inhandlas.

För ögonblicket är jag väldigt nöjd med mina POC Octal-hjälmar i svart och blått och matchande POC DO Blade-glasögon, men som du kanske fattar vill jag även ha ett par svarta bågar. Jag har nu mina ögon på ett par Adidas Zonyk Pro Vario.

Klädmässigt kan jag se mig själv cykla i den nya Calobra Lluc herrtröjan. En tröja som matchar mina svarta Calobra Escorsa-byxor.

Några cykeläventyr inplanerade?

Förra säsongen provade jag lyckan i tävlingar, men jag upptäckte snabbt att det inte var något för mig. I år är kalendern fylld med organiserade turer och längre individuella turer.

För min 30-årsdag i maj åkte jag till Stelvio med min familj och mina vänner. Nu ser jag att mina kollegor planerat åka till Ventoux i juli, det frestar också!

Det låter som två ordentliga resmål! Vilken är det vackraste platsen du cyklat på?

Det har blivit många bra turer genom åren, men ingen som varit den vackraste eftersom det inte hade varit rättvist mot de andra platserna. Toscana i fjol var dock mycket vackert. Den böljande vägen mellan Siena och södra Asciano garanterar vackra vyer.

En annan vacker klättring är franska Col du Glandon i La Chambre. Passet från La Chambre är fantastiskt och ger en perfekt möjlighet att cykla till Croix de Fer, för att sedan cykla utför till där du startade.

Logisk följdfråga: var skulle du vilja åka med din cykel?

Skotska högländerna står högt upp på min önskelista. Utsikten och ensamheten som obygden erbjuder med några sömniga men gästvänliga byar attraherar mig starkt. Perfekt för min touringcykel.

Det låter verkligen perfekt. Har du några tips du vill dela med läsarna?

Mitt råd är att titta på britterna. De flesta flamländarna snackar om stil, men det är britterna som klär sig moderiktigast. Jag tycker fler ska titta på britterna och följa deras exempel på cykeln. Vi betalar dyra pengar för fina cyklar och hjulpar, men sedan missmatchar vi det med fula teamkläder eller billiga tröjor. Skäms!

Betala några hundringar till och du har matchande färger. Och snälla, lämna hjälmen med fyra, fem färger hemma!

Din cykel och dina kläder är troligtvis inte ens samma färger som hjälmen, så det ser bara fånigt ut. En fin svart hjälm, eller en i samma färg som ditt kit? Fantastiskt!

Inte alla snygga kläder behöver heller vara dyra. Om du och jag skulle byta jobb med varandra, vad skulle du ändra i vårt sortiment?

Jag tycker vi borde dryga ut sortimentet med lite trendigare kollektioner. Det får gärna kosta lite mer, men det är ett bra komplement. Moderiktiga märken som “Jaggad” eller “MAAP” har bra kläder som passar alla cyklister.

Men jag skulle även vilja slå ett slag för de mer prisvärda “La Passione” som har gjort min favorittröja, så alla våra kunder kan se stilenligare ut, oavsett plånbok.

Då tror jag attt jag har glädjande nyheter för dig – vi har nämligen lagt till Chapter 3 till vårt utbud. David Millars kollektion. Det är Castelli som tillverkar den och den ser riktigt snygg ut. Snart har du den framför kameran med! Tack för allt, Erwin! Nästa gång blir det någon annan!

Dela
Stefanie Lemmens

Stefanie Lemmens

Jag är en fanatisk idrottare och inte bara på cykeln. Jag tycker om att köra mycket, och inte i lugn och ro. Med min gamla landsvägscykel tillbringar jag många sommardagar. Men egentligen är jag mer en ''hipp'' cyklist. Så länge det ser fint ut. På vintern cyklar jag i spinningklassen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts


1 Maj 2020 2836

Skoklossar… vilka ska du nu välja? När du köper nya pedaler ingår standard några skoklossar. Till exempel ingår det röda …

Most viewed