Dela detta inlägg

De bästa däcken för landsväg

17 April 2020

Detta är årstiden för nya däck! Väggruset sopas undan och asfalten ligger öppen och välkommnande. Ett par toppdäck gör det bästa av förhållandena. Vare sig man behöver det eller ej är de bästa däcken något alla kan avnjuta!

Vilka däck som är bäst är dock inte samma om du ska köra utför serpentiner som “Il Falco” Salvodelli som om du ska köra ett tempolopp som Cancellara-style. I denna jämförelse mellan de tre populäraste landsvägsdäcken visar vi skillnaden så att du kan göra rätt val inför landsvägssäsongen.

De drie beste buitenbanden voor de racefiets volgens Kees

De tre bästa landsvägsdäcken enligt Kees

För att visa att ett bra däck inte behöver vara dyrt ställer jag dessa tre populäraste däcken mot varandra. Jag förklarar skillnaden mellan dem så att du vet vad du kan förvänta dig när du inleder din landsvägssäsong.

Kees favoritdäck

Populära landsvägsdäck - Continental Grand Prix 4000sII

Detta är de allra populäraste i trion. De ligger bra till med sina 9.1 snittbetyg som de fått genom hela 1681 kundrecensioner! Förregångaren utmärkte sig genom en kombination av bra grepp och punkteringsskydd.

De drie beste buitenbanden voor de racefiets - Continental Grand Prix sII

Continental Grand Prix sII

Sedan däcken introducerades hösten 2014 har 4000s II varit ett aktat namn. Den mjuka Black Chili-gummiblandningen ger ett bra grepp.

De tre bästa landsvägsdäcken - Continental Grand Prix sII

Vectran Breaker är skyddslagret som gör dessa däck till många cyklisters förstahandsval. De fina däckens livslängd är något som även uppskattas av många.

Populära landsvägsdäck - Vittoria Corsa G+ Isotech

Detta är definitionen av ett racerdäck! Vittoria kallar detta för en open tubular. Det betyder att den fungerar som ett vanligt kanttrådsdäck, men produktionen är annorlunda än konkurrenternas.

De tre bästa landsvägsdäcken - Vittoria Corsa G+

 Vittoria Corsa G+

När man packar upp den ur förpackningen ser man vad som är speciellt: däcket är helt platt och följer fälgen när man krängt på det. Däcket är alltså extremt följsamt, detta tack vare ett högt antal threads per inch (tpi) och frånvaron av punkteringsskyddande lager.

De drie beste buitenbanden voor de racefiets - Vittoria Corsa G+

Frånvaron av ett punkteringsskydd är dock ingen stor nackdel. Detta däck säljer bra på grund av sin fantastiska prestanda i såväl torrt som vått väglag. Med snittbetyg i 8.7 i över 195 recensioner är det tydligt att det inte bara är vi som tycker om Vittoria Corsa G+.

Populära landsvägsdäck - Schwalbe One (2017)

Dessa däck är hyllade på grund av sitt grepp och lätta montering. Den trippla gummiblandningen i kombination med V-guard ger en förtroendeingivande trygghet i höga hastigheter.

De tre bästa landsvägsdäcken - Schwalbe One
Schwalbe One

Förra vintern gavs däcket en mindre profil, men presterar fortfarande på topp! Däcket är även populärast i 25 mm-versionen.

De tre bästa landsvägsdäcken - Schwalbe One

Utöver detta kan du även välja en subtil färg som matchar din cykel; svart, blå, röd eller vit.

Hur fint sitter däcken på fälgen?

En vanlig fråga är hur däcken sitter på fälgen. Det är stor skillnad i höjd och bredd mellan däcken. Alla däck som jag har mätt är 25 mm enligt tillverkaren. Bredden och djupet på fälgen spelar en stor roll i hur brett däcket är när det är monterat.

De tre bästa däcken på fälgen

Jag har mätt upp däcken när de sitter monterade på ett Fulcrum Zero C17-framhjul. Vikten är inte heller oviktig. Dessa high-end-däck hör till de lättaste däcken. Vikten är ett snitt av fem däck.

Jämförelse mellan de bästa landsvägsdäcken

ContinentalMichelinPirelliVittoria
PunkteringsmotståndÄnnu okänt
Rullmotstånd
Grepp
HållbarhetÄnnu okänt
Utseende
Bredd (mm)26.32526.426.9
Höjd (mm)23.322.824.323.7
Vikt (g)228267217273

Vilka landsvägsdäck ska jag köpa?

Vi ska ha klart för oss att dessa däck alla besitter en prestanda på samma nivå. Continental Grand Prix 4000s II är valet för de flesta cyklister. Den lägsta vikten i kombination med bra punkteringsskydd och lågt rullmotstånd gör det till ett toppendäck. Det är alltså ett bra däck för att köra lopp med. Eftersom det är ett så vanligt däck har det den lägsta utseendefaktorn.

Vittoria Corsa G+ Isotech ser desto speciellare ut. Samma rullmotstånd som GP 4000S II, men med nackdelen att det är lättare att punktera. Detta däck piffar upp varje cykels utseende och är därför ett däck för materialnördar.

Schwalbe One är det mest förståndiga valet av alla tre. Det har ett bättre punktersskydd och slits långsammast. Ideal för motionslopp och träning. Skillnaden i rullmotstånd syns kanske i testbänken, men i verkligheten är den försumbar.

Vilka landsvägsdäck ska jag köpa?

Om du monterar såhär fina däck på cykeln, förstör det inte med en tjock och tung slang. Med en latexslang kommer dessa däck till rätta!

Vredestein FV Latex

Från 170 kr

Vad tycker du om den här bloggartikeln?

Dela detta inlägg

Vincent Rutten

Vincent Rutten

Relaterade inlägg

Cykelskor för friska, kalla och isiga vinterdagar på MTB och landsvägscykel [Köpguide]

13 December 2022

På vintern ställer du högre krav på dina cykelskor: nästan inget är mer irriterande än att cykla med kalla och våta ...

Cykeltrainers 2021-2022 – Vilken cykeltrainer passar mig? [Köpguide]

13 Oktober 2022

Ta en cykeltur med dina vänner medan du stannar hem? Eller tävla mot andra cyklister från ditt vardagsrum? Med en ...

Cykelbelysning köpguide 2022 - 2023 - Ljus för de mörka dagarna

27 September 2022

Cykelbelysning är kanske det enklaste och viktigaste sättet att cykla säkert ...